Korisnici će stari iPad zadržati, a stari iPhone prodati. Evo zašto

Foto: Shutterstock

Pri kreiranju rubrike Index Shopping nastojimo izdvajati odlične proizvode koji se i nama sviđaju te odlične akcije i popuste. Ne objavljujemo proizvode koje i sami ne bismo kupili ili smatramo da njihova promocija nije u skladu s profesionalnim standardima. Neki proizvodi u rubrici Index Shopping mogu biti sponzorirani.

VEĆINA vlasnika iPada čeka tri godine ili više prije nego što kupe novi tablet. Naime, 40% ispitanika čeka minimalno tri godine, a taj je broj porastao za 12% od 2022. No, što korisnici rade sa starim iPadima? Istraživanje CIRP-a o navikama korisnika iPada ima odgovor na ovo pitanje. 

Korisnici drugačije tretiraju iPad i iPhone

Najviše korisnika, njih 36%, je izjavilo da zadrže svoj stari iPad. Druga najveća skupina od 31% ga je proslijedila prijatelju ili članu obitelji. Njih 23% je reklo kako su zamijenili iPad zato što je stari uređaj izgubljen, ukraden ili pokvaren. Najmanje njih, 3% je reklo da su stari iPad zamijenili za novi uređaj, a nešto više njih, odnosno 6%, je reklo da su svoj stari tablet prodali.

Kako najviše korisnik proslijedi stari iPad, u usporedbi s iPhoneom kojeg nakon kupnje novog proslijedi oko 10% korisnika, CIRP vjeruje kako iPad ima duži vijek trajanja nego iPhone, odnosno duže je koristan i upotrebljiv, stoga ga nije hitno mijenjati, bez obzira na poboljšane značajke novih modela.

S druge strane, gotovo polovina korisnika iPhonea ga mijenja za novi uređaj. Ovako je često moguće jeftinije kupiti novi uređaj, a sugerira se i da je tržište rabljenih iPhonea isplativije nego tržište rabljenih iPada. U prijevodu, vjerojatno ćete lakše prodati stari iPhone nego iPad, a dobrim dijelom je to zbog tendencije korisnika da češće kupuju novi model.

Naime, samo 6% korisnika kupuje novi iPhone iz nužde, odnosno ako je stari prestao raditi, izgubljen je ili ukraden. Ovaj se podatak dobro nadopunjava s onim o zamjeni ili prodaji starog iPhonea koji za takve pothvate često treba biti u funkcionalnom stanju.

Pročitajte više