Veliki Indexov vodič: Ovo su mobiteli koje se isplati kupiti u 2022. godini

Foto: W1, Shutter, centar tehnike, žuti klik, chipoteka, sve.hr, mall.hr, mobis.hr, mi.hr, edigital.hr, ekupi.hr, istyle.hr, amazon.de

Pri kreiranju rubrike Index Shopping nastojimo izdvajati odlične proizvode koji se i nama sviđaju te odlične akcije i popuste. Ne objavljujemo proizvode koje i sami ne bismo kupili ili smatramo da njihova promocija nije u skladu s profesionalnim standardima. Neki proizvodi u rubrici Index Shopping mogu biti sponzorirani.

IZBOR pametnih telefona nikada nije bio veći te, iako bi nam to trebalo olakšati kupovinu, zapravo nam je otežava. Kada tome pribrojimo i faktor cijene te činjenicu da želimo dobiti najbolje za svoj novac, odluka postaje još teža.

Upravo smo se zato udružili s ekipom stručnjaka sa stranice mob.hr te smo složili listu najboljih mobitela koje možete kupiti u 2022. godini. Mobitele smo podijelili u tri cjenovna ranga, a krećemo s onim najjeftinijima.

Najbolji pametni telefoni low-range (do 2250kn)

U low-range kategoriji ističemo ovih pet modela: Redmi Note 11, Huawei Nova 9 SE,  Motorola Moto G Pro te dva iz obitelji Samsung Galaxy, A32 i A22. Cijene ovih modela kreću se od 1399 kuna do 2250 kuna te ovise o trgovinama, kao i aktualnim popustima. 

Za koga je idealan: Za one koji trebaju jednostavan model mobitela te im on, uz osnovne zadatke, služi i za društvene mreže i fotkanje. 

Mišljenje stručnjaka: Jeftiniji Redmi je za one koji nisu opterećeni specifikacijama, a traže pouzdan uređaj koji će služiti osnovnoj svrsi. Naravno, ovdje ne mislimo samo na telefoniranje već je namijenjen i svima koji po cijele dane vise na društvenim mrežama te okidaju veće količine fotografija.

Cijena i gdje ga možete kupiti: Pronašli smo ga u trgovini centar tehnike na popustu od 17 % te mu je cijena sada 1499 kuna. Možete ga pogledati ovdje


Za koga je idealan: Za one koji žele uređaj koji nudi izvrstan omjer uloženog i dobivenog te iznimno brzo punjenje.

Mišljenje stručnjaka: Huawei dolazi bez Google aplikacija, ali jednostavnim trikovima one se mogu instalirati. No, čak i ako vam se to ne da raditi, sve Googleove servise možete normalno koristiti putem weba, a Gmail putem ugrađenog e-mail klijenta. Kao takav, ovaj uređaj nudi izvrstan omjer uloženog i dobivenog, uz naglasak na još iznimno brzo punjenje koje se rijetko nalazi u ovom cjenovnom razredu. Ako vam je Android Auto bitna stavka u životu, onda ipak preskočite ovaj uređaj jer ga nećete (barem ne na jednostavan način) moći povezati sa svojim automobilom.

Cijena i gdje ga možete kupiti: Pronašli smo ga u trgovini žuti klik po cijeni od 2251.28 kuna. Možete ga pogledati ovdje


Za koga je idealan: Za one koji žele čisto Android sučelje. 

Mišljenje stručnjaka: Motorola je već neko vrijeme u vlasništvu kineskog Lenova, ali i dalje proizvodi telefone pod starim imenom, čime je zadržala svoju vjernu klijentelu od radnije. Moto G Pro dolazi s vrlo čistim Android sučeljem, dakle bez nepotrebnih eksperimenata, što će zadovoljiti sve one koji štuju izvorno Google iskustvo.

Cijena i gdje ga možete kupiti: Pronašli smo ga u Chipoteci na popustu od 21% te mu je cijena sada 1499 kuna. Možete ga pogledati ovdje


Za koga je idealan: Za one koji žele uređaj s odličnim zaslonom i izdržljivom baterijom po nižoj cijeni. 

Mišljenje stručnjaka: Samsung pokriva sve cjenovne razrede pa tako i ovaj niži. Galaxy A32 u ovu grupu donosi zaslon koji se inače viđa samo na skupljim uređajima, ali i vrlo izdržljivu bateriju, budući da njegov procesor nije toliko gladan.

Cijena i gdje ga možete kupiti: Pronašli smo ga u trgovini sve.hr po cijeni od 1999 kuna. Možete ga pogledati ovdje


Za koga je idealan: Za one koji žele imati uređaj s izvrsnim zaslonom i natprosječnom baterijom, a po zaista niskoj cijeni.

Mišljenje stručnjaka: Još jedan Samsung iz ovog cjenovnog razreda se također može pohvaliti izvrsnim zaslonom, natprosječnom baterijom, performansama dostatnim za surfanje, igranje jednostavnih igara i naravno, društvene mreže, a sve to uz zaista nisku cijenu.

Cijena i gdje ga možete kupiti: Pronašli smo ga u trgovini Centar tehnike na popustu od 18 % te mu je cijena sada 1399 kuna. Možete ga pogledati ovdje


Najbolji pametni telefoni mid ranga (do 4500 kuna)

U mid kategoriji preporučujemo ove modele pametnih telefona: Redmi Note 11 Pro, Samsung Galaxy A53, Xiaomi 12 Lite, Poco F4 GT i Honor 50. Cijene im se kreću od 2322 kune pa do 4499 kuna. Neke modele smo pronašli na akcijama te ih možete vidjeti niže. 

Za koga je idealan: Za one koji žele karakteristike skupljih modela za nižu cijenu. 

Mišljenje stručnjaka: Redmi je Xiaomijev podbrend koji pokušava spojiti Xiaomijevu popularnost s još pristupačnijom cijenom, i možemo reći da je u tome prilično uspješan. Note 11 Pro tako donosi mnoge karakteristike skupljih modela, ali uz cijenu za koju ne treba dizati manji kredit :)

Cijena i gdje ga možete kupiti: Pronašli smo ga u trgovini mall.hr po cijeni od 2332 kune. Možete ga pogledati ovdje.


Za koga je idealan: Za one koji žele natprosječno trajanje baterije. 

Mišljenje stručnjaka: Klasična Samsungova srednja klasa. Za one koji cijene pouzdanost ovog branda, ali ne pate za najjačim procesorom, najboljim zaslonom, telefoto kamerama itd. Zato nudi natprosječno trajanje baterije, što je mnogima važnija stavka.

Cijena i gdje ga možete kupiti: Pronašli smo ga u trgovini mobis.hr na popustu od 15% te mu je cijena sada 2799 kuna. Možete ga pogledati ovdje.


Za koga je idealan: Za one koji žele odličnu kameru i nevjerojatno brzo punjenje. 

Mišljenje stručnjaka: Lite verzija najboljeg Xiaomija. Možemo reći da se ovdje radi o svojevrsnom kompromisu, ali bez prevelikih odricanja, posebice kad u obzir uzmemo kameru i nevjerojatno brzo punjenje.

Cijena i gdje ga možete kupiti: Pronašli smo ga na službenoj stranici mi.hr po cijeni od 3799 kuna. Možete ga pogledati ovdje.


Za koga je idealan: Gejmere.

Mišljenje stručnjaka: Poco je još jedan Xiaomijev podbrend, a fokusiran je na gejmere. Ovaj uređaj dolazi u atraktivno dizajniranom kućištu, s vrhunskim hardverom koji će podnijeti intenzivno igranje, a sve to po zaista razumnoj cijeni.

Cijena i gdje ga možete kupiti: Pronašli smo ga u trgovini centar tehnike na popustu od 10% te mu je cijena sada 4499 kuna. Možete ga pogledati ovdje.


Za koga je idealan: Za one koji žele mobitel s izvrsnom kamerom po pristupačnoj cijeni. 

Mišljenje stručnjaka: Honorova srednja klasa. Elegantno dizajniran uređaj s izvrsnom kamerom, bez potrebe za dubljim posezanjem u džep. Također štuje Huaweijevu tradiciju kvalitetne izrade i pouzdanosti.

Cijena i gdje ga možete kupiti: Pronašli smo ga u trgovini Extreme digital po cijeni od 3153 kune za crnu boju. Možete ga pogledati ovdje.


Najbolji pametni telefoni high-end ranga (od 8000 do 10.000 kuna)

U ovoj kategoriji preporučujemo ove modele pametnih telefona: Samsung Galaxy Z Fold3 5G, Samsung Galaxy S22 Ultra, iPhone 13 Pro Max, Honor Magic 4 Pro i Xiaomi 12 Pro. Cijene im se kreću od 7960 kuna pa do 10.399 kuna. 

Za koga je idealan: Za one koji žele ekstra veliki ekran. 

Mišljenje stručnjaka: Vrhunski preklopni smartphone s unutarnjim savitljivim i vanjskim pomoćnim zaslonom. Zbog svoje prirode omogućuje visoku razinu upotrebljivosti u raznim scenarijima, kao npr. bolji pregled web stranica, rad s e-mailovima, igranje igara, a pogotovo uživanje u gledanju videa.

Cijena i gdje ga možete kupiti: Pronašli smo ga u trgovini eKupi po cijeni od 9999 kuna. Možete ga pogledati ovdje.


Za koga je idealan: Za one koji žele uređaj s najjačim trenutno dostupnim hardverskim komponentama. 

Mišljenje stručnjaka: Samsungov top model ako izuzmemo gore spomenuti preklopni uređaj. Dolazi s olovčicom koju možete koristiti za brzinske zabilješke, a oni kreativniji svakako će ju znati iskoristiti u umjetničke svrhe.

Uređaj dolazi s najjačim dostupnim hardverskim komponentama, ali i nešto većim dimenzijama, stoga možemo reći da je namijenjen najzahtjevnijim korisnicima koji ne pristaju na kompromise.

Cijena i gdje ga možete kupiti: Pronašli smo ga u trgovini mobis.hr na popustu od 10% te mu je cijena sada 9449 kuna. Možete ga pogledati ovdje.


Za koga je idealan: Za one koji žele najjači model marke Apple. 

Mišljenje stručnjaka: Najjači model najpopularnijeg telefona na svijetu. Appleov iPhone u Pro i Max varijanti, što znači da dobivate ultimativni hardver uz veliki zaslon, a time i veću bateriju. Najbolje se pokazao u kombinaciji s ostalim proizvodima Applea kao što su računala Mac, sat Apple i sl.

Cijena i gdje ga možete kupiti: Pronašli smo ga u trgovini Istyle po početnoj cijeni od 10.399 kuna, možete ga pogledati ovdje


Za koga je idealan: Za one koji žele uređaj s vrhunskim komponentama i izvrsno iskustvo u fotografiji. 

Mišljenje stručnjaka: Nekadašnji Huaweijev podbrend prošle se godine odvojio od matične kompanije i na tržištu nastupa samostalno. Iako koristi mnoge Huaweijeve inovacije, ne podliježe američkim sankcijama, stoga dolazi sa svim Google aplikacijama. Uz vrhunske komponente donosi i izvrsno iskustvo u fotografiji.

Cijena i gdje ga možete kupiti: Pronašli smo ga na stranici Amazon.de po cijeni od 7960 kuna, možete ga pogledati ovdje


Za koga je idealan: Za one koji žele uređaj s vrhunskim hardverom za nižu cijenu od konkurentnih marki. 

Mišljenje stručnjaka: Xiaomi je poznat po tome što nudi vrhunski hardver uz nešto niže cijene od konkurencije, no zbog toga zna štedjeti na pojedinostima. Tako Xiaomi 12 Pro dolazi sa svime što nude najjači konkurentski modeli, ali bez deklariranog IP certifikata otpornosti na vodu. Ako vam to nije presudna stavka, ovaj uređaj će vas svakako oduševiti.

Cijena i gdje ga možete kupiti: Xiaomi 12 Pro pronašli smo u trgovini sve.hr po cijeni od 8999 kuna. Možete ga pogledati ovdje

 

Pročitajte više