Više od polovice nedavnih kupaca Maca prešlo je s konkurentskih platformi

Foto: Shutterstock

Pri kreiranju rubrike Index Shopping nastojimo izdvajati odlične proizvode koji se i nama sviđaju te odlične akcije i popuste. Ne objavljujemo proizvode koje i sami ne bismo kupili ili smatramo da njihova promocija nije u skladu s profesionalnim standardima. Neki proizvodi u rubrici Index Shopping mogu biti sponzorirani.

U SUVREMENOM svijetu tehnologije, gdje se lojalnost brendu često smatra gotovo svetom, nedavna istraživanja pokazuju zanimljiv obrat u ponašanju potrošača. Naime, prema novom izvješću CIRP-a, oko polovice nedavnih kupnji Maca nisu napravili dugogodišnji fanovi Applea, već korisnici koji su prešli s PC-ja i Chromebooka. 

Apple se već dugo natječe na tržištu kojim dominiraju različiti operativni sustavi i proizvođači. Posebno rivalstvo između macOS-a i Windowsa desetljećima je bilo predmet rasprava među tehnološkim entuzijastima.

No, prema gore spomenutom istraživanju, izgleda da se situacija okreće u Appleovu korist. Otprilike jedna trećina kupaca Maca u protekloj godini bili su prethodno korisnici PC-ja baziranih na Windowsu, prenosi Apple Insider. 

Nadalje, bivši vlasnici Google Chromebookova predstavljali su 16% novih kupaca Maca. Sveukupno, podaci sugeriraju da je gotovo 60% kupaca Maca u posljednjoj godini prešlo s drugih operativnih sustava, odnosno proizvođača.

iPhone je potaknuo ovu promjenu u potrošačkom ponašanju

"Čini se kao da smo se vratili u 2001. godinu, u prvu Appleovu trgovinu, s novopečenim Geniusima (Appleovi zaposlenici, op.a) koji aktivno pokušavaju pretvoriti vlasnike PC-ja u kupce Maca", spekulira CIRP. "Zapravo, mislimo da iPhone, koji je stigao šest godina kasnije, nastavlja taj posao koji je Apple Store započeo."

Naime, iPhone je revolucionirao tržište pametnih telefona i sada, zahvaljujući njemu, korisnici istražuju druge Appleove proizvode, uključujući Mac računala. 

Pročitajte više