Volite društvene igre? Pronašli smo deset odličnih

DRUŽENJA ne moraju biti samo hrana i piće i buljenje u mobitele. Postoje načini da se zabavite ljepše i intenzivnije. Ne govorimo o PlayStationu, nego o dobrim starim (ali ovog puta novim) društvenim igrama. One su odlična zabava i kada ljetujete s društvom te će vam dobro doći i u hladnijem dijelu godine kada se više družimo po stanovima i kućama. 

Brdo društvenih igara možete pronaći ovdje, a mi izdvajamo 10 najboljih. 

10. Exploding Kittens Original Edition - International

Cijena: 239 kn

Ova igra, koja se komotno može opisati kao ruski rulet s preslatkim macama, izvor je skoro nepresušne zabave u malim porcijama od po samo 15-ak minuta po partiji. Igrači uzimaju poteze i vuku karte, sve do trenutka kada se povuče eksplodirajuća maca, što bi značilo da igrač automatski gubi partiju. Ali kako ne bi sve bilo u potpunosti prepušteno sreći, postoje i razne korisne karte koje se koriste kako biste zavirili na vrh deka i otkrili kakva vas sudbina čeka, karte koje omogućuju preskakanje poteza i time odgađanje povlačenja simpatične, ali nadasve fatalne mace. A postoje i karte koje macu čine potpuno bezazlenom. Strategija i puka sreća odlučuju o pobjedniku, a najbolji lijek za poraz je uvijek još samo jedna partija eksplodirajućih maca.

Ova igra je na engleskom jeziku. 

Igru možete kupiti OVDJE.

9. Jungle Speed Eco

Cijena: 169.99 kn

U igri Jungle Speed oslanjate se isključivo na svoju moć opažanja i munjevite reflekse. Igra zahtijeva mirnu ruku - što ponekad može biti teško budući da ćete se luđački smijati. Na sredini prostora za igru nalazi se drveni totem koji čeka igrača s najbržim refleksima da ga zgrabi, riješi otvorenih karata i odnese pobjedu. Odlična, nezahtjevna igra za veće društvo, a prigodna je i za djecu stariju od sedam godina.

Ova igra je na hrvatskom jeziku.

Igru možete kupiti OVDJE.

8. Quoridor Mini

Cijena: 149.90 kn

Quoridor je neophodan među strateškim igrama. Pravila igre su nevjerojatno jednostavna: samo prođite kroz labirinte koje vaš protivnik gradi kako biste došli do druge strane. Igra je prigodna za djecu od najmanje osam godina. 

Ova igra je na engleskom jeziku. 

Igru možete kupiti OVDJE.

7. Unlock! Star Wars Escape Game

Cijena: 329.99 kn

Star Wars i Escape Room u jednoj igri? Da, može. Unlock! je kooperativna kartaška igra inspirirana escape sobama, a koristi jednostavan sustav koji vam omogućuje kombiniranje objekata i rješavanje zagonetki. Ova igra pruža vam velike avanture s brodovima i droidima dok sjedite za stolom. U igri se koriste samo kartice i popratna aplikacija koja vam može dati tragove, provjeriti kodove te nadgledati preostalo vrijeme. 

Ova igra je na engleskom jeziku. 

Igru možete kupiti OVDJE.

6. Harry Potter - Hogwarts Battle

Cijena: 414.03 kn

Oduvijek ste željeli biti poput Harryja Pottera? Sada to i možete u ovoj društvenoj igri. Sile zla prijete zauzimanju dvorca Hogwarts, a četvero učenika (Harry, Ron, Hermiona i Neville) moraju učvrstiti obranu škole i pobijediti zlikovce. Svaki igrač ima svoj špil karata koji se koristi za stjecanje resursa. Pobijediti neprijatelje igrači mogu samo ako rade zajedno.

Ova igra je na engleskom jeziku. 

Igru možete kupiti OVDJE.

5. Game of Thrones Boardgame 2nd Edition

Cijena: 569.99 kn

Fanovi Igre prijestolja, imamo igru za vas! Ova društvena igra vjerno prenosi neizvjesnost, spletke i nemilosrdnu borbu za prijestolje prikazanu u popularnoj seriji. U ovom izdanju igrice omogućuje se igračima da preuzmu po jednu od velikih kuća Westerosa i bore se za kontrolu nad Iron Throneom putem vojnih akcija ili diplomacijom. Imate li sve što je potrebno da pobijedite prijatelje u jednoj od najboljih igara svih vremena? 

Ova igra je na engleskom jeziku. 

Igru možete kupiti OVDJE.

4. Pandemic 

Cijena: 459.99 kn

U stvarnom svijetu i dalje se borimo s pandemijom koronavirusa pa smo pronašli i vrhunsku kooperativnu društvenu igru slične tematike. U igri Pandemic igrači se zajedničkim snagama suprotstavljaju virusnim bolestima koje se istovremeno pojavljuju diljem svijeta. Zvuči poznato, zar ne? Igrači imaju uloge specijalista koji pokušavaju spriječiti širenje zaraze i tako spasiti svijet. Ako pronađete lijek za četiri različite bolesti, pobijedili ste, no ako vam istekne vrijeme ili se bolest proširi, izgubili ste. 

Ova igra je na engleskom jeziku. 

Igru možete kupiti OVDJE.

3. Chronicles of Crime

Cijena: 265.10 kn

Kriminalističke serije koje gledamo na televiziji drže nas u neizvjesnosti do samog kraja i ne daju nam da se odvojimo od malih ekrana dok ne saznamo tko je zločinac. Stoga smo pronašli i društvenu igru u kojoj je cilj uhvatiti ubojicu u najkraćem mogućem roku. Chronicles of Crime je kooperativna igra istrage zločina koja miješa aplikaciju, društvenu igru i dodir virtualne stvarnosti. S istim fizičkim komponentama (ploča, lokacije, likovi i predmeti) igrači će moći odigrati mnogo različitih scenarija i riješiti što više različitih zločina. Igrači pokreću aplikaciju, odabiru scenarij koji žele odigrati i prate priču. Možete li biti toliko vješti poput detektiva koje obožavate gledati na televiziji? 

Ova igra je na engleskom jeziku. 

Igru možete kupiti OVDJE.

2. Azul

Cijena: 344.05 kn

Kad u Googleu tražite "best board games in 2021.", prvi rezultat je Azul! Azul vas stavlja u ulogu umjetnika koji postavlja pločice, kako bi ukrasio zidine kraljevske palače Evore. U Azulu igrači uzimaju pločice raznih boja sa proizvodnih ploča posloženih na stolu. Igrači smiju uzeti samo pločice u istoj boji, preostale stavljaju na sredinu stola, a također mogu uzeti i pločice sa sredine stola u istoj boji.

Te pločice potom stavljaju na jedan od 5 redaka svoje igrače ploče. Ako brid premaši broj polja na retku ostatak stavljaju na liniju poda. U drugoj fazi igre pločice iz tih završenih redaka pomiču se na retke zida i to na mjesta istovjetne boje kao i pločice. Kada igrač uspije posložiti čitav redak na zidu u različitim bojama, igra završava i broje se bodovi. Bodovi se dobivaju za svaku postavljenu pločicu na zidu, te za nizove od 5 horizontalno i vertikalno posloženih pločica, kao i za grupu od 5 pločica u istoj boji.

Ova igra je na engleskom jeziku. 

Igru možete kupiti OVDJE.

1. Dixit 6 - Memories 

Cijena: 169.99 kn

Ova društvena igra osvojila je nagradu Spiel des Jahres za 2010. godinu i zasigurno će se svidjeti svima onima koji su ljubitelji kreativnih igara poput popularnog Pictionaryja. Dixit 6 donosi 84 ilustrirane kartice koje u sebi skrivaju puno sitnih detalja, različitih značenja i neobičnosti. Pomoću jedne kartice igrač koji je pripovjedač zadaje asocijaciju na jednu od odabranih karti iz svoje ruke. 

Ostali igrači tada među svojim kartama traže onu koja najbolje prikazuje zadanu asocijaciju i predaju je pripovjedaču. Pripovjedač ne bi trebao zadati prelaganu, ali ni pretešku asocijaciju jer ne dobiva bodove u slučaju da svi pogode njegov pojam, kao ni u slučaju da nitko ne pogodi. 

Ova igra je na hrvatskom jeziku.

Igru možete kupiti OVDJE.

Bonus: Mnogi čitatelji javili su nam se s porukom da na listi nedostaje najbolja od najboljih, Catan. Zbilja, naš propust.

Catan

Cijena: 249.99 do 469.99 kn, ovisno o verziji

Catan je hit strateška igra za 3 do 12 igrača (ovisno o verziji), u kojoj razvijate svoje gradove, trgujete, skupljate resurse i bodove. O globalnom uspjehu ove igre svjedoči podatak da je do sad prodana u 22 milijuna primjeraka! Kupiti je možete OVDJE.

Ova igra može se kupiti na hrvatskom ili engleskom jeziku.

Ove i puno drugih igara potražite ovdje.

Pročitajte više