Walmart varao kupce? Američki trgovac okončao tužbu nagodbom

Pri kreiranju rubrike Index Shopping nastojimo izdvajati odlične proizvode koji se i nama sviđaju te odlične akcije i popuste. Ne objavljujemo proizvode koje i sami ne bismo kupili ili smatramo da njihova promocija nije u skladu s profesionalnim standardima. Neki proizvodi u rubrici Index Shopping mogu biti sponzorirani.

PROTIV američkog trgovačkog lanca Walmart 2022. godine pokrenuta je kolektivna tužba koja je sada okončana nagodbom. Walmart je zanijekao krivnju, ali se složio izdvojiti 45 milijuna dolara za rješavanje ovog pravnog postupka.

Kroz ovu tužbu trgovački lanac suočio se s ozbiljnim optužbama koje su uključivale manipulaciju težinom proizvoda i pogrešno označavanje težine artikala, čime su kupci navodno bili dovedeni u zabludu te su plaćali više od stvarne vrijednosti proizvoda.

Tužba je istaknula tri glavna prekršaja. Tako je, između ostaloga, navela da su uređaji za vaganje u Walmartovim trgovinama pokazivali veću težinu za meso i morske plodove pri skeniranju na blagajni, što je rezultiralo većom cijenom za kupce, prenosi Daily Mail.

Stvarna težina proizvoda navodno je bila manja od navedene

Nadalje, u tužbi se tvrdilo da su vreće i mreže s agrumima, kao što su naranče, grejpfruti i mandarine, imale pogrešno označenu težinu, s tim da je stvarna težina proizvoda bila manja od navedene. Walmart je također bio optužen za prekomjerno naplaćivanje artikala na akciji, s naglaskom na onima kojima se bližio istek roka trajanja. 

Kao što smo već naveli, navodno da bi izbjegao dugotrajne sudske postupke i dodatne pravne troškove, Walmart je pristao na nagodbu od 45 milijuna dolara.

Prema uvjetima nagodbe kupci koji su kupili određene vagane proizvode, uključujući meso, perad, svinjetinu, morske plodove i zapakirane agrume, u razdoblju između 19. listopada 2018. i 19. siječnja 2024., u Walmartovim lokacijama diljem SAD-a i Portorika mogu podnijeti zahtjev za povrat novca do 5. lipnja.

S računom, ili drugim dokazom o kupnji koji prikazuje cijene, oni mogu dobiti do 2 posto onoga što su platili, a najviše do iznosa od 500 dolara. Nagodbu su dogovorili odvjetnici Walmarta i kupac koji je podnio zahtjev. No još je nije odobrio Okružni sud Sjedinjenih Država za Srednji okrug Floride - koji nadzire slučaj. Završno ročište za odobrenje zakazano je za 12. lipnja.

Pročitajte više