Zagrebačka mesnica razljutila je kupce skladištenjem mesa. Reagirala je inspekcija

Foto: Facebook Halo, inspektore

Pri kreiranju rubrike Index Shopping nastojimo izdvajati odlične proizvode koji se i nama sviđaju te odlične akcije i popuste. Ne objavljujemo proizvode koje i sami ne bismo kupili ili smatramo da njihova promocija nije u skladu s profesionalnim standardima. Neki proizvodi u rubrici Index Shopping mogu biti sponzorirani.

PRIJE nekoliko dana prizor ispred jedne mesnice na tržnici u zagrebačkim Utrinama razljutio je kupce te se povela rasprava o nehigijenskom postupanju i neodgovarajućem skladištenju mesa. No u međuvremenu je reagirala inspekcija i priča je dobila epilog - sada meso više nije ispred u kolicima, već u rashladnoj škrinji unutar mesnice. 

Kako prenosi Facebook stranica Halo, inspektore, na teren je izašla Veterinarska inspekcija, a Državni inspektorat je obavijestio o kazni koja je izrečena mesnici zbog neprimjerenog držanja mesa. Prenosimo odgovor inspektorata u cijelosti. 

Mesnici je izrečena kazna

"Sirovine i svi sastojci koji su uskladišteni u objektu koje posluje s hranom moraju se držati pod odgovarajućim uvjetima koji sprečavaju štetne promjene i koji ih štite od kontaminacije.

U svim fazama proizvodnje, prerade i distribucije hrana mora biti zaštićena od svake kontaminacije koja bi ju mogla učiniti neprikladnom za prehranu ljudi, štetnom za zdravlje ili tako kontaminiranom da bi bilo nerazumno očekivati da se može konzumirati u takvom stanju.

Sirovine, sastojci, poluprerađeni i konačni proizvodi koji mogu pogodovati razmnožavanju patogenih mikroorganizama ili stvaranju toksina ne smiju se držati na temperaturama koje bi mogle predstavljati rizik za zdravlje. Hladni se lanac ne smije prekidati.

Međutim, dopuštena su ograničena razdoblja bez kontrolirane temperature zbog praktičnosti rukovanja tijekom pripreme, prijevoza, skladištenja, izlaganja i posluživanja hrane pod uvjetom da to ne predstavlja rizik za zdravlje.

Objekti koja posluju s hranom, a koja proizvode, rukuju ili pakiraju prerađenu hranu moraju imati prikladne prostorije koje su dovoljno velike da se u njima mogu skladištiti sirovine odvojeno od prerađenih proizvoda, kao i dovoljno odvojenog prostora za skladištenje u hladnjacima.

Veterinarska inspekcija provela je inspekcijski nadzor te je zbog ne pridržavanja navedenih higijenskih uvjeta subjektu u poslovanju s hranom izrečena kazna na mjestu počinjenja prekršaja", izvijestili su iz Državnog inspektorata.

E, MOJ TOMEK...! Objavom priče o držanju odojaka i janjetine u dosta prljavim trgovačkim kolicima te ostavljenim...

Posted by Halo, inspektore on Saturday, 23 December 2023

Mesnica Tomek se također oglasila komentarom ispod objave na Facebook stranici Halo, inspektore i ispričala se kupcima na propustu. 

Pročitajte više