Želite da vam je kupaonica uvijek uredna i mirišljava? Evo što morate učiniti

Foto: Shutterstock/sve.hr

Pri kreiranju rubrike Index Shopping nastojimo izdvajati odlične proizvode koji se i nama sviđaju te odlične akcije i popuste. Ne objavljujemo proizvode koje i sami ne bismo kupili ili smatramo da njihova promocija nije u skladu s profesionalnim standardima. Neki proizvodi u rubrici Index Shopping mogu biti sponzorirani.

MNOGI će se složiti da nema ništa ljepše od čistog doma, a neke prostorije zahtijevaju više pažnje od drugih. Jedna od takvih je i kupaonica. Vrlo lako i vrlo brzo se u njoj stvori nered, ali i neugodni mirisi.

Osim što bi trebala izgledati čisto, kupaonica bi trebala i mirisati na čisto. No to može biti izazov jer većina ih je manje kvadrature, što dovodi do veće zagušljivosti prostora, a većina, nažalost, nema ni prozor. Osim toga, tu su i vlažni ručnici koji pridonose neugodnom mirisu, a da ne spominjemo WC školjku. 

Srećom, nekoliko jednostavnih rutina i proizvoda može održati ovaj prostor ugodnim oku, ali i nosu. U nastavku je osam jednostavnih, ali učinkovitih savjeta od ljudi koji se ponose svojom mirisnom kupaonicom, piše Apartment Therapy

Redovito čistite odvode

Ponekad se najgori mirisi kriju u prostorima koje ne možete vidjeti. Zato Barry Brown, vlasnik tvrtke Counter Culture DIY, svaki mjesec čisti odvode svog umivaonika i kade prirodnim sredstvom za čišćenje od sode bikarbone i octa.

"Soda bikarbona neutralizira mirise, a prisutnost octa stvara mjehuriće koji pomaže da se prljavština otpusti kako bi je voda mogla lakše isprati", kaže. Jednostavno dodajte šalicu ili više sode bikarbone u odvod i ostavite da odstoji nekoliko sati. Zatim ulijte šalicu bijelog octa, pričekajte pet minuta i isperite vrućom vodom.

Napomena: važno je raditi ove radnje odvojeno jer miješanje sode bikarbone i octa ne omogućuje učinkovito čišćenje. U ovom slučaju radi se o reakciji octa koja pomaže u otpuštanju prljavštine, što se događa nakon što soda učini svoje.

bioSanity njega odvoda, 14 eura (105.49 kn)

Obratite pažnju na ručnike

Postizanje ugodnog mirisa u kupaonici ne odnosi se samo na stvari kao što su kada, umivaonik i WC. Također je važno obratiti pozornost na ručnike, koji mogu početi čudno mirisati ako se ne osuše kako spada (ili se ne peru dovoljno često).

Jeremy Yamaguchi, izvršni direktor tvrtke Lawn Love, kupuje nove kupaonske ručnike svakih godinu do dvije - ili prije ako se koriste svaki dan. "Ako vaši ručnici više nisu mekani ili imaju neugodan miris čak i nakon pranja, definitivno je vrijeme da ih zamijenite", kaže.

Ecover univerzalni tekući deterdžent za rublje 1 l, 7.50 eura (56.51 kn)
Violeta omekšivač Lagoon 1.8 l, cijena na popustu je 2.79 eura (21.02 kn)

Redovito čistite kupaonicu

Kao i kod održavanja kuhinje, i kupaonicu treba redovito čistiti kako bi se spriječili neugodni mirisi. Vered DeLeeuw, osnivačica bloga Healthy Recipes Blog, svaki dan na brzinu čisti svoju kupaonicu. Ako nemate vremena za sve, usredotočite se na brisanje umivaonika, četkanje i čišćenje WC-a te provjerite jesu li tuš i kada suhi kako ne bi počeli mirisati na plijesan.

Ecover višenamjenski koncentrat za čišćenje 1 l, 5.50 eura (41.44 kn)

Dodajte ugodne mirise

Osim uklanjanja neželjenih mirisa, usredotočite se i na dodavanje onih poželjnih i ugodnih u prostor. Blogerica za interijere Jill Bauer za ugodan miris voli držati difuzore od trske u svojim kupaonicama.

"Također poprskam sprej za prostoriju na vatu i uguram je u rolu toaletnog papira i dno kante za smeće", kaže.

Glade Aromatherapy mirisni štapići - Moment of Zen, cijena na popustu je 8.07 eura (60.80 kn)
Glade Aromatherapy mirisna svijeća - Moment of Zen, cijena na popustu je 8.92 eura (67.21 kn)
Glade Aromatherapy električni osvježivač zraka - Pure Happiness, cijena na popustu je 6.37 eura (48 kn)

Omogućite cirkulaciju zraka

Bez cirkulacije zraka svaka prostorija može početi mirisati ustajalo. U kupaonici, u kojoj se lako nakupljaju vlaga i drugi ne baš ugodni mirisi, svjež zrak je još važniji. Blogerica Amy Smith održava svoju kupaonicu dobro prozračenom instaliranjem ispušnog ventilatora i otvaranjem prozora kad god je to moguće kako bi zrak cirkulirao. Ako nemate prozor, redovito koristite kupaonski ventilator. 


Dodajte biljku ili dvije

Biljka u tegli može dati dašak boje dosadnoj kupaonici, ali i pročistiti zrak. Dizajnerica interijera i blogerica Sarah Bowen koristi zelenilo koje pročišćava zrak kako bi spriječila neugodan miris u svojoj kupaonici. 

"Prvo, filtriraju toksine i nečistoće iz zraka, što može eliminirati sve neugodne mirise u kupaonici", kaže. "No i vraćaju kisik u prostoriju održavajući vašu kupaonicu čistom i svježom, a ne ustajalom i smrdljivom." Ona preporučuje biljku zmiju, engleski bršljan ili bostonsku paprat za najbolje rezultate.


Koristite odgovarajuće proizvode

Pojedini prostori u kupaonici trebaju posebna sredstva za čišćenje namijenjena uklanjaju mirisa, ali i ubijanju klica. Rich Mullins, osnivač tvrtke H2O Plumbing, uvijek koristi posebna sredstva za čišćenje kupaonice namijenjena uklanjanju mirisa.

Prens sredstvo za čišćenje vodenog kamenca u kuhinjama i kupaonicama 750 ml (pumpica), 2.27 eura (17.10 kn)
Teta Violeta sredstvo za pranje stakla Fresh, 750 ml, cijena na popustu je 1.49 eura (11.23 kn)

Koristite odvlaživač zraka

Ako živite u vlažnom području ili vaša kupaonica nema dovoljno ventilacije, mogla bi biti pogodna za smrdljiv (i potencijalno rizičan) rast bakterija i plijesni. Steve Evans, vlasnik tvrtke Memphis Maids, uvijek koristi odvlaživač zraka u svojoj kupaonici kako bi stvari bile suhe i mirisale svježe, posebno kada je vrijeme iznimno vlažno.

Pročitajte više