Znate li čemu služi mala "kukica" na stražnjoj strani košulje?

Foto: Shutterstock

Pri kreiranju rubrike Index Shopping nastojimo izdvajati odlične proizvode koji se i nama sviđaju te odlične akcije i popuste. Ne objavljujemo proizvode koje i sami ne bismo kupili ili smatramo da njihova promocija nije u skladu s profesionalnim standardima. Neki proizvodi u rubrici Index Shopping mogu biti sponzorirani.

JESTE li ikad primijetili sitan detalj na stražnjoj strani vaše košulje? Možda je čak i trenutno nosite, a niste svjesni zašto je tamo. Taj mali komadić tkanine poznat kao "locker loop" krije za sobom zanimljivu priču i važnu svrhu koja seže do sredine 1900-ih.

Priča o locker loopu počinje na brodovima, gdje je praktičnost bila ključna. Ormarići su zamijenili klasične ormare zbog ograničenog prostora, a košulje su bile šivane s petljama od tkanine kako bi se mogle objesiti unutar tih ormarića. Ovaj detalj omogućio je izbjegavanje bora na odjeći, što je bilo posebno važno u pomorskom okruženju.

Locker loop je brzo prešao i na kopno, posebno zahvaljujući brendu Gant Shirtmakers. Ovaj detalj postao je nezaobilazan dio njihove linije košulja od oxford tkanine, koja je postala kultna među studentima Yalea i širom Sjedinjenih Američkih Država tijekom 1950-ih i 1960-ih, piše Gear Patrol.

Kasnije je postao i način izražavanja simpatija

Iako je locker loop prvotno imao praktičnu svrhu, kasnije je postao i način izražavanja simpatija. Djevojke bi često skidale ove kukice s košulja mladića koji su im se sviđali, a neki mladići bi ih čak odrezali kako bi pokazali da su već zauzeti.

Danas locker loop možda nije toliko značajan u popularnoj kulturi, ali je još uvijek prisutan na košuljama renomiranih brendova poput Brooks Brothers, Gant i Gitman Vintage. Bez obzira na to jeste li ikad koristili ovu kukicu za njenu izvornu svrhu ili ne, sada znate zašto je tamo.

Pročitajte više