Znate li za teoriju crvene niti?

Foto: zarahome.com/hm.com

Pri kreiranju rubrike Index Shopping nastojimo izdvajati odlične proizvode koji se i nama sviđaju te odlične akcije i popuste. Ne objavljujemo proizvode koje i sami ne bismo kupili ili smatramo da njihova promocija nije u skladu s profesionalnim standardima. Neki proizvodi u rubrici Index Shopping mogu biti sponzorirani.

TEORIJA crvene niti je princip koji proizlazi iz metafore uobičajene u nordijskim zemljama, a obuhvaća zajedničke karakteristike elemenata u prostoru, koje se povezuju poput duge isprepletene niti kad je riječ o temi, priči i dizajnu. Prvo trebate identificirati ono što će povezivati vaš prostor, odnosno pronaći svoju "crvenu nit", a zatim taj element uvesti u svoj dom i učiniti ga koherentnim.

To pomaže da sagledate svoj dom kao cjelinu umjesto da svaku sobu uređujete i planirate kao zaseban prostor.

Cijeli dom neka bude cjelina

"Teorija crvene niti je koncept koji se koristi u unutrašnjem dizajnu kako bi se održala kohezija i harmonija u prostoru", objašnjava dizajnerica interijera Meredith Owen iz Meredith Owen Interiors za Homes&Gardens. "Uključuje identifikaciju ujedinjujućeg elementa, poput sheme boja, uzorka ili motiva, i njihovo uključivanje u cijeli dom kako bi se stvorio osjećaj kontinuiteta i koherentnosti."

Možda to radite i nesvjesno. Primjerice, volite zelenu boju pa imate zelenu posteljinu i ormare u spavaćoj sobi, zelene lampe u dnevnom boravku, zeleni strop u hodniku i šumski zelene kuhinjske elemente.

Dizajnerica interijera Bethany Adams se slaže. "To je nešto što su dizajneri uvijek radili", rekla je. "Sve dok postoji barem jedna kontinuirana nit, prostor će biti kohezivan i djelovat će umirujuće, a ne ludo i preopterećujuće."

Zelena jastučnica, Zara Home, od 34.99 eura
Keramička plitica, Zara Home, 21.99 eura
Komplet ručnika, H&M, 7.99 eura

Kako pronaći svoju crvenu nit?

Ljepota ovog koncepta je u tome što nema pravila. Vaša crvena nit može biti uzorak ili dezen, očigledan stil unutrašnjeg dizajna poput namještaja srednjeg stoljeća i Japandi dekora ili jednostavno omiljena boja.

"Boja koja je zvijezda u jednoj sobi, sporedni lik u drugoj i ima samo malu ulogu u još jednoj sobi sjajan je način stvaranja zajedničke niti", rekla je Adams i dodala kako svoj odabrani element možemo uključiti i na podove jer upravo oni najbolje povezuju prostorije.

Dobar način uspostavljanja zajedničke niti je kroz dosljednu upotrebu materijala. Primjerice, blijedo drvo, rustikalni prirodni materijali, labava platna i slično. No ključ ne leži u tome što odaberete kao svoj glavni element, već više u načinu na koji ga koristite. Sve se svodi na dosljednost i korištenje odabrane boje, teksture ili motiva tako da ne djeluju previše smišljeno.

Pročitajte više