130 godina klizanja u Hrvatskoj

PRIGODNOM svečanošću danas je u Starogradskoj viječnici proslavljena 130. godišnjica klizanja u Hrvatskoj i 65obljetnica Hrvatskog klizačkog saveza.

Pozdravljajući klizače i klizačke djelatnike predsjednica Hrvatskog klizačkog saveza Morana Paliković Gruden podsjetila je da je 1874. godine na Mažuranićevom trgu u Zagrebu osnovan Klizački klub, a da su nakon toga osnovani i klizački klubovi u Sisku, Bjelovaru, Križevcima, Donjem Miholjcu, Vinkovcima i Virovitici.

Godine 1939 u Zagrebu je osnovan i Hrvatski klizački savez, a najveći poticaj razvoju ovog športa u Hrvatskoj dala je organizacija međunarodnnih natjecanja u umjetničkom klizanju, koja je 1972. dobila ime Zlatna pirueta Zagreba.


Izuzetnu obljetnicu klizačkima su čestitali predsjednik Hrvatskog olimpijskog odbora Zlatko Mateša, pomoćnica ministra znanosti obrazovanja i športa Romana Caput Jogunica, predsjednik Zagrebačkog športskog saveza Tomislav Šepec, predsjednik Zagrebačkog klizačkog saveza Josip Škalec i predsjednik Hrvatskog zbora sportskih novinara Jura Ozmec.

Prigodnim priznanjima nagrađeno je petero ponajvećih entuzijasta, veterana i zvijezda hrvatske klizačke povijesti, a dobili su ih: Milka Babović, Sanda Dubravčćić - Šimunjak, Zlatko Gross, Radovan Lipovščak i Žarko Susić.

Pročitajte više