20. studeni - Međunarodni dan djeteta!

Foto: Shutterstock
 
JOŠ 1954. godine predloženo je pokretanje univerzalnog dana posvećenog isključivo djeci. Tako je 1959. usvojena Deklaracija o pravima djeteta upravo na današnji dan, a 1989. donesena je i Konvencija o pravima djeteta kako bi se djeci omogućilo što ljepše i sigurnije djetinjstvo. 
 
Mnogo toga se kroz posljednji dvadesetak godina mijenjalo kako bi se ispunilo obećanje svoj djeci svijeta- da će imati djetinjstvo kakvo zaslužuju, da će im biti omogućeno da se promiču njihova prava, da imaju priliku učiti, rasti i napredovati, kako bi se njihov glas čuo i sve to bez obzira na kojem kraju svijeta se nalazili. 
 
Još uvijek nažalost postoji mnogo djece kojima nisu u potpunosti omogućena sva prava koja im pripadaju, pa se upravo na današnji dan želi svijet prisjetiti na to. Svi možemo učiniti nešto da našoj djeci bude bolje. 
 
Naravno, ne treba zaboraviti ni mnogo toga što je dosada učinjeno, pa se s godinama bitno smanjila smrtnost novorođenčadi, povećava se broj djece koje upisuju i završavaju školu, što je zapravo povijesna prekretnica na koju često zaboravljamo.
 
Danas je idealan dan da budemo popustljivi prema djeci i prisjetimo se svega onog lijepog što na pružaju. Sjetite se koliko puta vas je vaš mališan nasmijao do suza, koliko puta izmamio osmijeh na lice i ružan dan učinio prekrasnim!
 
Svako dijete zaslužuje prekrasno djetinjstvo ispunjeno ljubavlju i srećom! Ono što možete odmah sada promijeniti je da barem svom djetetu učinite ovaj dan posebnim i djetinjstvo prekrasnim!
 
Zaboravite na sve brige i probleme, uhvatite dijete za ruku i krenite u malu avanturu u prirodi. Danas im je sve dozvoljeno!
 
Postoji li išta vrijednije od dječjeg osmijeha?

Pročitajte više