Video - 26. godina od Heysela: Tragedije 80-ih mijenjale su nogomet

JUVENTUS će obilježit 26. godišnjicu tragedije na Heysel stadionu u Bruxellesu, uoči finala Europskog kupa.

Tog 29. svibnja 1985. godine, "najcrnjeg dana u nogometnoj povijesti", poginulo je 39 navijača "stare dame" dok ih je 600 ozlijeđeno. Juve će im odati počast na svom novom stadionu.

U finalu Europskog kupa 1985. na stadionu Heysel u Bruxellesu sastali su se Juventus i Liverpool. Tragedija se dogodila uoči početka susreta kada su navijači Liverpoola pritisnuli fanove Juventusa uza zid koji se pod velikim pritiskom urušio i usmrtio 39 pristaša "stare dame". Na novome će stadionu otkriti zvijezdu s imenom kapetana na toj utakmici, Gaetano Scirea, te će oko nje biti dodatnih 39 zvijezdica s imenima poginulih tog dana.

Obiteljima žrtava tragedije ulaz u klupski muzej, u kojem će svoj posebni dio dobiti i taj nemili događaj, bit će uvijek besplatan.

Finale je unatoč tragediji ipak odigrano, a pogotkom Michela Platinija iz jedanaesterca Juventus je osvojio Europski kup.

Svega dvadesetak dana prije Heysela, nogometni svijet pogodila je strava u Bradfordu, koja se dogodila uoči utakmice za plasman u Drugu ligu između Bradforda i Lincoln Cityja.

Čak 56 gledatelja izgorjelo je u plamenoj stihiji koja je progutala stadion. Nakon tragedija na stadionima u osamdesetim godinama, nogomet se počeo mijenjati...

Pročitajte više