27 godina od tragedije na Heyselu

TRAGEDIJA na stadionu Heyselu 1985. bila je jedna od najgorih u povijesti nogometa. Na današnji dan prije 27 godina na tom je mjesto u glavnom belgijskom gradu poginulo 39 navijača Juventusa koji su stigli na utakmicu finala Europskog kupa s Liverpoolom. Više od 600 osoba je ozlijeđeno.

Uoči početka utakmice navijači Liverpoola potrgali su zaštitne ograde i krenuli na tribinu s navijačima Juventusa koji su bježali od njih prema kraju tribine, pritisnuli su talijanske navijače uza zid koji se pod pritiskom urušio i usmrtio 39 osoba.

Liverpool je te godine branio naslov osvojen godinu ranije u finalu protiv Rome, a tada su Englezi izvukli deblji kraj u sukobu s rimskim navijačima, pa je ogled s Juventusom trebao poslužiti kao osveta.


 


Finalna utakmica na kraju je ipak odigrana kako bi se spriječio nastavak nasilja i nereda, a Michel Platini iz penala je donio pobjedu Juventusu.

Epilog je bio izbacivanje engleskih klubova iz europskih natjecanja.

Stadion Heysel tada je bio star 55 godina i u vrlo lošem stanju, iako je izabran za finale jednog europskog kupa. Engleski navijači odmah su označeni kao jedini krivci nesretnog događaja te daljnje istrage nije bilo, a organizatori, Uefa i belgijske vlasti nisu nikada pozvane zbog svoje odgovornosti.

Pročitajte više