60 godina od tragedije koja je promijenila engleski nogomet

Foto: Getty Images

ENGLESKA, kao uostalom i cjelokupni svijet, na današnji dan obilježavaju šezdesetu obljetnicu tragične zrakoplovne nesreće u kojoj je poginula polovica najslavnije momčadske generacije Manchester Uniteda. Svijet se i dalje sa sjetom prisjeća "Busbyjevih beba".
 
Emotivne poruke adresirane na Old Trafford pristižu iz svih krajeva svijeta. Tužna obljetnica iznova je pokopala sportska rivalstva i ujedinila klubove u odavanju počasti nikada prežaljenom timu koji je nesretno završio svoj put u legendu.
 
"Minhenska tragedija" simbolizira jednu od najvećih sportskih tragedija. Na povratku s četvrtfinala Kupa prvaka protiv Crvene zvezde u Beogradu, Manchesterov zrakoplov srušio se 6. veljače 1958. godine prilikom uzlijetanja na minhenskom aerodromu. Zrakoplov nije dostigao željenu brzinu, udario je u dvije obližnje zgrade, strmoglavio se i planuo. 
 
 
Cijeli slučaj, koji je potresao svijet, poprimio je političke konotacije. Kao glavni uzrok nesreće, prema mišljenjima njemačkih istražitelja, detektiran je led koji je pronađen na zrakoplovnom krilu Elizabethana, najvrsnijeg zrakoplova kojim se tada dičila engleska zračna flota. Kao, pak, direktni krivac za tragediju proglašen je engleski pilot i kapetan James Thain. Ipak, 11 godina kasnije engleska vlada zanijekala je krivicu Jamesa Thaina i oslobodila ga krivnje. 
 
Mnogobrojna delegacija Manchester Uniteda jučer je doputovala u Beograd. Sinoć je u hotelu "Majestic", u kojem su "Busbyjeve bebe" odsjele prije šezdeset godina, obilježila godišnjicu. Danas će na Partizanovu stadionu, na kojem je prije šest desetljeća odigrana utakmica s Crvenom zvezdom, biti održan komemorativni skup.
 
 

Pročitajte više