ATLETIKA

72. Boris Hanžeković memorijal: Tri dana svjetskog atletskog spektakla u Zagrebu

Foto: Press

U SVOJEM 72. izdanju Boris Hanžeković memorijal – Continental Tour Gold miting donosi tri dana vrhunske atletike na tri lokacije u Zagrebu. 

Najstarija hrvatska sportska priredba i jedan od najboljih atletskih mitinga na svijetu ove će godine više nego ikad prije približiti atletiku gledateljima.

Zagreb City Challenge: Vrhunska atletika u centru grada

U petak 9. rujna od 14 sati na Trgu bana Jelačića prvi se put održava Zagreb City Challenge, natjecanje atletičarki u skoku s motkom i troskoku te atletičara u skoku u dalj.

Sjajna je to prilika da iz neposredne blizine gledate kako osvajačica europske bronce Tina Šutej napada rekord mitinga u skoku s motkom, odnosno visinu od 4.50 metara, ili da uživate u skokovima u dalj preko osam metara.

Uz naše daljaše Marka Čeku i Filipa Pravdicu, koji u svojim sportskim životopisima već imaju skokove preko osam metara, na Trgu bana Jelačića moći ćete pozdraviti i svjetskog prvaka iz Dohe 2019. godine Tajaya Gaylea, čiji je osobni rekord – 8.69 metara! 

Vašu će podršku trebati i hrvatske troskokašice Paola Borović i Marija Ivanković, što je samo još jedan razlog da ne propustite Zagreb City Challenge - vrhunsku atletiku u centru grada! 

Možda i sami poželite stati na zaletište.

Memorijal Ivana Ivančića: Najjače natjecanje bacača kugle na svijetu

Natjecanje u bacanju kugle održava se od 2013. pokraj Zagrebačkih fontana i u međuvremenu je postalo nezaobilazno okupljalište najboljih kuglaša na svijetu. Ovo „najboljih“ shvatite doslovce jer 10. rujna od 18 sati na sad već kultnom mjestu svjetskog bacanja kugle nastupit će prva trojica s Olimpijskih igara u Tokiju, prve četvorice sa Svjetskog prvenstva u Eugeneu i najbolja dvojica s Europskog prvenstva u Münchenu. Dakle, boljih – nema.

Prošle godine je svjetski rekorder Ryan Crouser pobijedio s 22.84 metra, što je bio najdalji hitac na tlu Europe u posljednje 34 godine! U najavi svog dolaska ove godine Crouser je rekao da želi popraviti rekord Memorijala Ivana Ivančića, kako se danas ovo natjecanje zove. Treba mu vjerovati jer to je napravio već tri puta.

No, do pobjede u Zagrebu, i to baš protiv Crousera, konačno želi olimpijski i svjetski doprvak Joe Kovacs koji je trenutačno u najboljoj formi od svih bacača kugle. Nije, stoga, isključeno da na bacalištu pokraj fontana vidimo u subotu i hitac preko 23 metra.

U ovom obračunu divova i Hrvatska ima svog aduta. Aktualni europski prvak Filip Mihaljević se u Münchenu sasvim približio svom i hrvatskom rekordu, a time i rezultatu od 22 metra. 

Najbolji svjetski bacači kugle već godinama ne propuštaju Memorijal Ivana Ivančića, nemojte ni vi!

Boris Hanžeković memorijal: Večer rekorda i velikih obračuna na Savi

Samo je jedno natjecanje u Hrvatskoj na kojem možete vidjeti više od 30 osvajača medalja s Olimpijskih igara te svjetskih i europskih prvenstava, a to se natjecanje zove Boris Hanžeković memorijal. Sukladno tome, samo je jedno mjesto u Hrvatskoj na kojem možete vidjeti toliko svjetskih zvijezda, a to se mjesto zove Sportski park Mladost.

Izdvojimo li samo glavne šlagere večeri, bit će vam jasno da će se na trenutke biti teško odlučiti prema kojem dijelu stadiona gledati.

Utrka na 100 metara bi vam lako mogla promaknuti jer se svjetski doprvak Marvin Bracy, afrički rekorder Ferdinad Omanyala i ostali neće na stazi zadržati više od 10 sekundi. Ako pitate Bracyja, koji je prošle godine za samo stotinku sekunde ispustio rekord mitinga najvećeg sprintera svih vremena Usaina Bolta, mogli bi se zadržati i kraće od 9.90 sekundi. 

Rekord mitinga na 200 metara, pak, mnogi već sad smatraju bivšim jer na Mladosti će trčati najveća tinejdžerska senzacija na svijetu Erriyon Knighton, koji je sa 17 godina trčao u finalu Olimpijskih igara, s 18 osvojio broncu na svjetskom prvenstvu, a njegovih 19.49 je peto najbrže vrijeme u povijesti, daleko najbrže od svih trkača njegove dobi, uključujući i Bolta. 

Bivši svjetski juniorski prvak u bacanju diska, naš Martin Marković, imat će na domaćem terenu strašnu konkurenciju. Na bacalištu će biti i aktualni svjetski prvak Kristjan Čeh, i olimpijski pobjednik Daniel Staahl, i olimpijski doprvak Simon Pettersson… I ovdje rekord mitinga opasno 'visi', a disk bi na Mladosti mogao letjeti i preko 70 metara.

A što tek reći za natjecanje najboljih diskašica? Olimpijska pobjednica u bacanju diska Valarie Allman prošle je godine uvjerljivo pobijedila Sandru Perković na njezinom bacalištu, naša je rekorderka uzvratila Amerikanki pred njezinom publikom na Svjetskom prvenstvu u Eugeneu, a konačni ćemo obračun opet gledati u Zagrebu.

Bit će to večer brojnih rekorda i velikih obračuna i na Savi. A gdje ćete vi biti u nedjelju 11. rujna u 17 sati?

Pročitajte više