800 policajaca za subotnji derbi Hajduk - Dinamo

ZA SUBOTNJI nogometni derbi između Hajduka i Dinama, koji policija procjenjuje utakmicom "visokog rizika", bit će angažirano oko 800 policajaca, od kojih će polovica osiguravati put kojim će se kretati organizirane skupine Dinamovih navijača, najavio je na današnjoj konferenciji za novinare načelnik Sektora policije splitsko-dalmatinske Policijske uprave Marko Srdarević.

Po najavama zagrebačke policije očekuje se najmanje desetak autobusa s tisuću navijača iz Zagreba, kazao je Srdarević, te dodao da će ih velik broj stići najvjerojatnije i vlastitim prijevozom.
S obzirom na događaje nakon prošle utakmice Hajduka i Dinama kada je u Dugopolju potkraj prošle godine skupina Hajdukovih navijača napala i zapalila automobil s navijačima Dinama, taj je dio osiguranja ocijenjen najrizičnijim i njemu će se posvetiti najviše pozornosti, kazao je Srdarević.

Kazao je da policija ipak ne očekuje veće teškoće, među ostalim i zbog toga što je s novim vodstvom Torcide postignuta odlična suradnja kako bi se, na načelima "čista računa", osiguralo da utakmice prođu što bezbolnije i da se na stadion dođe "hladne glave radi uživanja u nogometu".

Srdarević je najavio da će se policija spriječiti svaki pokušaj navijačkog divljanja

Na konferenciji za novinare bio je i član Predsjedništva Torcide Vedran Mimica koji je pozvao sve navijače na gromoglasno, ali pristojno navijanje, bez obzira na to tko pobjedi. Kazao je da Torcida priprema slavlje ako pobijedi Hajduk. Naglasio je kako izvrsno surađuju s policijom i da je dobro da se napokon i tako pokuša smanjiti opasnost od neprimjerena ponašanja navijača.

Na novinarski upit Srdarević je rekao da je do sada petorici "navijača" zbog nasilja na prijašnjim utakmicama izrečena sudska zabrana dolaska na stadion i približavanja navijačkim skupinama. Četvorici je zabranu izrekao prekršajni, a jednome kazneni sud. Riječ je o Velimiru Ronkulinu, optuženom za poticanje i organiziranje napada na navijače Dinama lani u Dugopolju.

Srdarević je rekao da je ta zabrana uključivala obvezu javljanja u policijsku postaju, te da za predstojeću utakmicu to nije slučaj, no da će tu petoricu privesti ako ih uoči na stadionu.

Policija je pozvala sve sudionike subotnjeg derbija, pa tako i novinare, da napetosti između dvaju klubova smanje što je moguće više kako bi utakmica bila uistinu nogometni užitak za sve.

O pripremama za utakmicu oglasila se i zagrebačka policija, istaknuvši da će uspostaviti nadzorne točke na svim cestama prema Splitu na kojima će "pojačano kontrolirati vozila i putnike", a odlazak na utakmicu spriječit će, kako kažu, svim osobama za koje se posumnja da su pod utjecajem droge ili alkohola.

Pročitajte više