Amerikanci na Eurobasketu: Draper uvjerljivo najlošiji

Foto: Hina

JAKO je malo momčadi na ovogodišnjem Eurobasketu koji nisu iskoristili FIBA-ino pravilo o pravu naturaliziranja jednog stranog (uglavnom Amerikanca) igrača kako bi popunili "rupe" u svojim momčadima.

U prošlosti su takvi potezi poput JR Holdena u Rusiji i Bo McCalebba u Makedoniji donosili velike uspjehe tim državama, ali čini se da su ta dva igrača bila više iznimka, nego pravilo. Pogledajmo "američke Europljane" na ovom Europskom prvenstvu:

AJ Slaughter

Vrhunski strijelac Panathinaikosa u prosjeku je za Poljsku na ovom prvenstvu imao 9.5 poena po utakmici uz pet asistencija, iako poznat kao specijalist za dalekometne šuteve, na ovom prvenstvu ga nije išao šut. Iz 23 pokušaja pogodio je samo četiri puta za mršavih 17.4%. 

Poljska je ispala u osmini finala od Španjolske.

Alex Renfroe

Bivši košarkaš Zagreba, danas član Bayerna iz Munchena odlučio se za BiH, ali nije uspio nadoknaditi nedostatak Teletovića, Đedovića i Nurkića. 6.4 poena po utakmici, uz 4.4 asista nisu bila dovoljna da susjedima osigura više od jedne pobjede na natjecanju. 

Blake Schilb

Jedan od Amerikanaca koji je odigrao jako dobar Eurobasket za sada je Blake Schilb. Uz Veselog i Satoranskog, Schilb je uz 11.8 poena po utakmici pomogao Češkoj do četvrtfinala, a i Hrvatska je imala priliku vidjeti Schilbov talent na djelu kada ih je trpao dalekometnim šutevima u osmini finala.

Ali Muhammed

Apsolutno najbolji turnir od svih Amerikanaca je imao Ali Muhammed. Kako je on Amerikanac kažete? Ali Muhammed, također poznat i kao Bobby Dixon, dugogodišnji je razigravač Pinar Karsiyake, a od ove godine će igrati za najbogatiji turski klub Fenerbahce Tamo je i promijenio ime. Boksač Muhammed Ali je Dixonov idol i upravo zato je uzeo takvo ime.

Na Eurobasketu je u prosjeku bilježio 15 poena uz 4.8 asista, a iako nije bio efikasan (36.6% šuta iz igre) uz Ersana Ilyasovu nosio je Tursku do osmine finala gdje ih je ipak čekala prejaka Francuska koja ih je i izbacila.

Dontaye Draper

Nažalost za Hrvatsku, Draper je bio najgori stranac na ovom Eurobasketu. Došao je kao zamjena za Lafayettea koji se ozlijedio, ali potpuno fizički nespreman u prosjeku je bilježio samo osam minuta po utakmici. U prosjeku je zabijao 0.8 poena po utakmici. Ni blizu njegove forme iz Slovenije prije dvije godine kada je bio jedan od boljih igrača Hrvatske na putu do polufinala.

D'or Fischer

Centar Izraela dugogodišnji je veteran europske košarke te je igrao po brojnim klubovima u Izraelu uključujući i najslavniji (I najbogatiji), Maccabi Tel-Aviv.

Na Europskom prvenstvu je odigrao dobro. Nikad nije bio igrač koji će nositi svoju ekipu, ali 9.4 (75.9% šuta iz igre) poena po utakmici uz 4.4 skoka je vrlo solidan učinak za 34-godišnjeg Fischera. 

Izrael je u osmini finala ispao od Italije.

Jacob Pullen

Vrlo talentirani razigravač Cedevite za Gruziju nije odigrao dobar turnir.  7.2 poena po utakmici uz 32% šuta iz igre nisu dobar pokazatelj što ovaj igrač zapravo može. Jednom je kao član Barcelone postavio rekord španjolske Endesa lige gdje je u utakmici protiv Valladolida gađao trice 12/15.

Jamar Wilson

Finski Amerikanac odigrao je dobar Eurobasket. 12 poena u prosjeku uz 48% šuta su jako dobre brojke, a zajedno s Koponenom nosio je momčad Finske do osmine finala gdje ih je izbacila Srbija.

Jerome Randle

Predvodio je siromašan sastav Ukrajine na ovom prvenstvu gdje je s 13.2 poena po susretu bio drugi strijelac svoje momčadi iza Fesenka. Nažalost za Ukrajina, Randle im nije uspio pomoći da dođu do dobrog rezultata kao prije dvije godine gdje su ispali u četvrtfinalu od Hrvatske.

Ispali su odmah u skupini.

Matt Lojeski

Odlično krilo Olympiacosa nosio je Belgiju na Eurobasketu do osmine finala gdje ih je pregazila Grčka, ali je uz 11.7 poena po utakmici i 49% šuta bio najmanje kriv za takav poraz. 

Ostao je i upamćen sjajnim košem iz odbojke u zadnjoj sekundi protiv Litve kojim je Belgija iznenadila do tada neporažene Litavce.

Richard Hendrix

Centar Makedonije jedini je Amerikanac na ovom prvenstvu s "double-double" učinkom u prosjeku sa 11.2 poena i 10.7 skokova. Ipak, Makedonija nije imala potrebnu širinu i nije uspjela proći zagrebačku skupinu Eurobasketa.

 

Pročitajte više