Andabak na suđenju Širiću: "Maleš mi je otkrio svoj plan, ali Štimca nije spominjao"

Foto: Montaža

DANAS je nastavljeno suđenje Željku Širiću i Nevenu Šprajceru u najvećoj nogometnoj aferi u povijesti hrvatskog nogometa. Dvojac je optužen za primanje, odnosno davanje mita za tzv. pošteno suđenje, tj. privilegiju odabira sudaca utakmica u hrvatskoj ligi. Na suđenje su stigli Jako Andabak i Ivan Peraić, no ne i Igor Štimac te Fredi Fiorentini, iako im je već treći put poslan službeni sudski poziv.

Na klupu za svjedoke danas je stao Ivan Peraić, aktualni povjerenik za suđenje hrvatske nogometne lige, koji je govorio o načinu odabira arbitara u komisiji za suce IO HNS-a. Posebno se osvrnuo ne suca Brunu Marića i utakmicu Split - Hajduk krajem kolovoza 2011. godine, koja je ponukala Maleša na akciju protiv čelnika sudačke organizacije. Završilo je 1:1, a Hajduku je Saša Fegeš poništio čisti gol. I Marić je svojim odlukama oštetio Hajduk, a drugi pomoćnik Križarić, koji je dobio veću ocjenu, pogriješio je na štetu Splita.

Peraić: Odabir Marića za susret Hajduka i Lokomotive nema veze sa suđenjem Širiću

"Dobro se sjećam te situacije. Izabrao sam Marića protiv kojeg su svi bili da vidim je li ta osoba zrela za taj posao ili ne. Na kraju je bilo zaista puno grešaka i osobno sam bio iznenađen dobrim ocjenama kontrolora. Ocjene sam naknadno ja smanjio. No, ja sam ga odredio, nitko na mene nije utjecao", rekao je Peraić, koji je Marića delegirao za utakmicu Hajduka i Lokomotive sljedećeg vikenda na Poljudu. Ta je odluka podigla puno prašine jer Marić Hajduku nije sudio više od dvije godine, a poslan je u Split upravo pred dolazak Peraića kao svjedoka. Kome je ta poruka bila upućena?

"Da, ovo je Mariću prva utakmica Hajduku nakon više od dvije godine, a hoće li biti zadnja, to ne znam. To što sam izabrao Marića za utakmicu Hajduka i Lokomotive nema veze s ovim postupkom", rekao je Peraić.

"Mariću nitko ništa nikad nije dokazao, on ima svoj stil života i suđenja, javnost je bila protiv njega, ali najveća kazna mu je bila što nije sudio šest utakmica. Širić nije utjecao na moj odabir. Nitko nije na mene utjecao, pogotovo nakon što me Ćiro Blažević javno napao".

"Širić me zvao samo tri puta... pardon, 78 puta"

Današnji tajnik ŽNS-a primorsko-goranskog aktivno je sudio od 1974. do 1988., a onda zasjeo u udobnu stolicu HNS-a u kojem je bio član Zbora, kasnije Komisije sudaca, povjerenik za niže lige, a 2011. je postavljen na mjesto povjerenika za suce, naslijedio je Stjepana Djedovića, koji zbog bolesti još čeka početak odvojenog procesa. Peraić priznaje kako je od 2007. do izbijanja afere glavnu riječ u sudačkoj organizaciji vodio tzv osječki lobi, no samo zato jer su osječki predstavnici Širić i Djedović bili povjerenik, odnosno predsjednik sudačke organizacije. O lobiju je Peraić čuo iz medija, ali jasno mu je porijeklo termina.

"Osijek ima najviše klubova i sudaca, logično je da ima većinu u sudačkoj organizaciji, osim Širića i Djedovića tu je i Ante Vučemilović", nabrojao je 65-godišnji Peraić i  i objasnio kako on bira suce:

"Dobivao sam A i B listu sudaca, koja je potvrđena od strane IO HNS-a i po njoj sam se vodio, i vodio računa o županiji i gradu iz kojeg suci dolaze ali prije svega kvalitetom. Također, isti sudac nije mogao suditi više od dva puta istom klubu kod kuće ili u gostima u jednoj polusezoni. Suce sam birao utorkom. Ne, Širić me nije kontaktirao oko izbora sudaca".

"Širić je mene kontaktirao samo tri puta (u periodu dok je Peraić bio njegov povjerenik, veljača-studeni 2011., op.a.)", tvrdi Peraić dodavši kako ni privatno nije telefonski razgovarao sa Širićem. A kad mu je zamjenik ravnatelja USKOK-a predočio ispis poziva između njega i Širića, njih 78, bivši riječki sudac rekao je kako su tako komunicirali na sudačkim seminarima, koji se održavaju 3-4 puta godišnje. 

Andabak: Maleš mi je rekao da je sa Širićem razgovarao o dugu Hajduka

Nakon Peraića, na klupu za svjedoke sjeo je Jako Andabak, jedini s popisa "hajdukovaca" koji se odazvao sudu. Član NO Hajduka otkrio je kako je znao za plan Hrvoja Maleša prije nego je razotkrio korupciju u sudačkoj organizaciji.

"Rekao mi je da vodi razgovore sa Širićem. Rekao mi je da s njime razgovara o dugu Hajduka, ne znam o kakvom i kolikom, spominjao je "pošteno suđenje", rekao je Andabak i kako je spomenuti dug bio od prijašnjih uprava splitskog kluba.

"Bio sam jako iznenađen, ali sam se složio s Malešem da krene u akciju", dodaje najveći dioničar Hajduka, ali kaže kako ništa drugo nije čuo, niti jedno drugo ime, pa ni ono Igora Štimca. Kasnije, kaže, Maleša više nije pitao o toj temi, sve dok Širić i Djedović nisu uhićeni.

U petak će na klupu za svjedoke drugi član NO Hajduka Petar Draganja, čovjek s nizom funkcija u Hajduku Milo Nižetić i Alojzije Šupraha, bivši sudac i jedan od čelnika sudačke komisije (Širić, Blažek, Šupraha) koja je određivala suce do 2010. kada je novu fuknciju povjerenika preuzeo Djedović, a kasnije Peraić.

Pročitajte više