As aseva: Karlović se pridružio Ivaniševiću - jedini koji su ih zabili 10 000!

Foto: Guliver Images/Getty Images

IVO KARLOVIĆ je u iznenađujućoj pobjedi nad Milošom Raonićem u 2. kolu Montreala (7:6, 7:6) prešao brojku od 10 000 aseva u karijeri.

Točnije, došao je do 10 004 asa, a ispred njega je po broju servisa koje je nemoguće vratiti još samo Goran Ivanišević, koji je u karijeri zabio 10 183, rekord otkako se od 1990. vodi evidencija.

Karlovićev podvig daleko je fascinantniji od Ivaniševićevog

Međutim, koliko god Ivanišević izazivao poštovanje i divljenje brojem aseva, način na koji je na korak do njega došao Karlović još je fascinantniji: Do svoja 10 183 asa, Ivanišević je došao igrajući 895 ATP i Grand Slam mečeva, dok se Karlović predugo kalio po challengerima i u najjačoj konkurenciji odigrao samo 527 mečeva!

Duplo bolji od Gorana, Beckera, Samprasa i Roddicka

Također, njegov prosjek od 19 aseva po susretu gotovo je duplo bolji od Ivaniševićevog, ali i ostali sjajnih servera - Beckera, Samprasa i Roddicka.


Karloviću dakle nedostaje još 179 aseva kako bi i službeno postao "As aseva", a naravno da je itekako svjestan kako će za najkasnije par mjeseci ući u povijest:

"Jako bih volio srušiti rekord, jer tako bih ušao u teniske almanahe. Ivanišević više nije puno ispred mene i mislim da ga mogu srušiti do kraja godine. Mogao bih to uspjeti i na US Openu, ali definitivno ove godine."

Do Ivaniševićevog rekorda nedostaje mu 179 aseva

Veteran (36) bio je 221 as iza Ivaniševića prije početka Rogers Cupa u kanadskom gradu i tri turnira do zadnjeg Grand Slama godine. Brojka koja ga je tada dijelila znači onoliko aseva koliko je Karlović zabio u tri prethodna turnira na brzim podlogama: Wimbledon i Newport (trava) te Bogota (tvrda). Čak i ako Karlović ne uspije postaviti novi rekord na turneji po američkim tvrdim podlogama, dvoranska sezona koja zatim kreće dat će mu puno prilika.


Ali, Karlović je već sada pretekao najbolje servere po jednoj kategoriji: osvojenih poena na prvi servis, jer u karijeri ih je tako uzeo 83 posto, nasuprot Ivaniševića i upravo Raonića, koji su na 82 posto.

Što se tiče rekorda, Karlović još od pojave na ATP-u drži jedan: s 2.08 najviši je tenisač koji se profesionalno bavio tim sportom, što mu naravno donosi komparativnu prednost u odnosu na konkurente, od kojih ima bolji pregled za udarac i veću snagu kojom ih plasira:

"Visina mi je veliki adut kod serviranja, ali nije jedini"

"Naravno, visina mi puno pomaže, ali volim misliti kako nisam samo zbog toga tako dobar server, jer posjedujem i brzinu, snagu i tehniku. Ali, ne želim biti bahat."

Karlović nije bahat, nego oduševljen kada vidi koga je sve pretekao asevima: "Nevjerojatno je, jer zadnjih desetljeća bilo je toliko dobrih servera - Becker, Sampras, Ivanišević i sada Isner, Raonić... Biti najbolji među takvim konkurentima znači mi jako puno."

Svaka priča oko Karlovićevih servisa i rekorda koji mu se smiješi, počinje i završava s Ivaniševićem:

"Kao dijete gledao sam svaki njegov meč i bio mi je idol, po načinu na koji je servirao, ali i po svemu ostalom i kada sam ga upoznao bio sam van sebe i zato mi je nevjerojatno da sam na pragu rušenja njegovog sjajnog rekorda."

Ivanišević: Ako me netko treba nadmašiti, drago mi je što će to biti on


Ivanišević često spominje koliko je Karlović blizu da ga svrgne i sretan je što će ga upravo on detronizirati: "Ako me netko treba nadmašiti, drago mi je što će to biti on. Sunarodnjaci smo, dobar je lik, igra nevjerojatno za njegove godine i naravno, sjajno servira.

Karlovićev idol objašnjava zašto će učenik nadmašiti učitelja: "S njegovom visinom, ima kuteve udaraca koji su nama nižima nedostupni. Ali, uz to ima i tako dobar zamah, koji je teško pročitati."

Ivanišević se samo nasmijao na prijedloga da se reaktivira kako bi zaštitio svoj rekord od Karlovićevog naleta: "Dva Hrvata, na prvom i drugom mjestu najboljih servera u povijesti, nije loše. Ne, nikad se ne bih vratio zbog aseva."

Karlović: Razlozi su hrvatska genetika i kopiranje Gorana

Karlović je uzvratio kompliment: "Osim genetike, jer Hrvati su visok narod, razlog zašto ja, ali i Ljubičić i Čilić dobro serviramo je - Ivanišević. Kao njegovi sunarodnjaci, upijali smo i kopirali svaki njegov pokret, doslovno njegove inovativne kretnje."

Pročitajte više