Atletico Madrid osvojio Europa ligu: Dvije majstorije Falcaa za nokaut Bilbaa!

OPET Atletico i opet Radamel Falcao Garcia Zarate - pobjedom 3:0 protiv Athletic Bilbaa madridski je klub osvojio Europa ligu!

Baš kao i prije dvije godine (pobijedili Fulham u Hamburgu) Atletico je otišao do kraja, a genijalni Kolumbijac udvostručio je svoj lanjski učinak u finalu ovog natjecanja (2011. je zabio jedini pogodak u portugalskom finalu Porta i Brage u Dublinu).

Arena Nationala bila je poprište španjolskog finala u kojem Athletic nije bio ni sjena momčadi koja je nokautirala prošlosezonske polufinaliste Lige prvaka Manchester United i Schalke). Pokušavali su igrači Marcela Bielse u nastavku se vratiti u utakmici, ali s totalno neraspoloženim (i dobro čuvanim) Fernandom Llorenteom nisu uspjeli doći do pogotka kojim bi pokvarili madridsku feštu u Bukureštu, započetu puno prije nego je Wolfgang Stark zazviždao po posljednji put.

Genijalni Falcao: U 29 utakmica Europa lige zabio 30 golova

Zato je druga crveno-bijela devetka bila u pravoj formi. Briljirao je Falcao, bježao obrani Athletica, driblao, izvlačio se na krilo... Što je najvažnije - dva je puta uspio ugristi Baske. Nije ih to pokolebalo, ali savršeno otvaranje utakmice i povećanje prije odlaska na odmor dali su krila igračima Atletica, koji su pucali od samopouzdanja i gospodarili terenom.

U prvih šest minuta dvije dobre šanse imao je Atletico - Arda Turan prošao je po lijevom krilu i centrirao u sredinu gdje natrčali Adrian Lopez glavom šalje loptu koji metar pored lijeve vratnice gola Gorke Iraizoza. Zbilo se to u drugoj, a u šestoj minuti Adrian Lopez je ostao sam na ulasku u šesnaesterac s desnog krila, umjesto šuta odlučio se na asistenciju, ali Falcao nije uspio dobro zahvatiti loptu. Ako se nakon ovakve reakcije poneki navijač Athletica i ponadao da to neće biti večer kolumbijskog centarfora, bolno je razuvjeren niti minutu kasnije.

U sličnoj poziciji kao Adrian Lopez, sada se našao Falcao. Odlično se oslobodio Amorebiete i lijevom nogom pogodio suprotni kut baskijskog gola! Fenomenalan pogodak, šesti Falcaov u zadnjih šest utakmica Europa lige, 28 u posljednjih 29 utakmica!

I nakon perfektnog starta Atletico je nastavio diktirati utakmicu, da bi sredinom poluvremena Athletic počeo povezivati konce, stigavši zaprijetiti preko Muniaina, koji je djelovao puno razigranije od Llorentea u vrhu napada Bilbaa.

U 34. minuti novi biser iz radionice Falcaa - Dobio je loptu na vrhu peterca od Arde Turana, izvrtio dvojicu čuvara i rutinski plasirao iznad vratara Bilbaa! U posljednjoj minuti prvog poluvremena mogao je i do hat-tricka, ali je umjesto šuta iz prve u jednoj polukontri vraćao loptu na desnu nogu i dobra prilika je otišla u nepovrat. 

U nastavku je Bielsa s dvije izmjene na poluvremenu pokušao promijeniti tijek stvari, ali previše jalovo su izgledali njegovi momci. Istina, na ulasku u zadnjih 20 minuta stisnuli su Atletico praktički u njihov šesnaesterac, sijevalo je sa svih strana (Ibai Gomez, De Marcos, Llorente), ali Courtoisova mreža je ostala netaknuta.

I onda, u 85. minuti je Diego dobio jednu loptu na polovici Athletica, čiji igrači u tim trenucima nisu previše marili za obranu. Pobjegao je čuvaru, namjestio loptu na lijevu nogu i pogodio u malu mrežu za kraj priče.

Pročitajte više