"Austrijski Superman" sletio i na Facebook: Umoran, ali sretan i ponosan

FELIX BAUMGARTNER, austrijski junak, obratio se javnosti koja je s nestrpljenjem očekivala, a s oduševljenjem ispratila njegov skok.

> Baumgartner skočio s ruba svemira: "Morate otići jako visoko kako biste shvatili koliko smo mali"

Organizatori skoka iznijeli su zapanjujuće podatke. Felix oborio tri svjetska rekorda i letio je brzinom od 1342.8 km/h, a njegov slobodni pad je trajao četiri minute i 19 sekundi. U slobodnom padu je prešao 35 tisuća i 953 metra.

"Želim zahvaliti svima koji su bili uz mene, mojoj obitelji i prijateljima. Kad sam se došao gore, nisam razmišljao o rekordima. Cijeli svijet sam imao na dlanu i poželio sam da svi ljudi mogu vidjeti ono što sam ja vidio u tom trenutku.", rekao je Baumgartner.

"Prethodnih dana se nisam mnogo naspavao,, ali ne žalim. Vrijedilo je! Liječnici su pratili moje stanje jer gore nisam smio otići bolestan. Dok sam padao osjećao sam se sjajno. Jedino što sam osjetio bio je pritisak, ali to je normalno."

"Najljepši trenutak bio je kad sam iz svemira pogledao Zemlju.", priznao je Felix.

Kittinger: Još uvijek ne shvaćamo koliko je ovo velika stvar

U misiji je sudjelovao i Joseph Kittinger, 84-godišnjak koji je će i dalje držati rekord u slobodnom padu.

Kittinger je 16. kolovoza 1960. iskočio iz Excelsiora III i padao 4 minute i 36 sekundi s maksimalnom brzinom od 988 km/h. Ipak, priznao je da mu je žao što Felix nije srušio i taj rekord.

"Mi još ne shvaćamo koliko je ovo vrijedna stvar", rekao je Kittinger.

Baumgartner na Facebooku: Sada idem u krevet

"Nakon pet godina konačno smo uspjeli realizirati našu misiju. Hvala vam svima što ste me sve ovo vrijeme pratili i pružali mi podršku. Sada idem u krevet, veoma sam umoran, ali sretan. Vidimo se sutra", rekao je u svojoj video poruci.

Pročitajte više