"BH Machine": U Zagrebu ću navijati za legendu Cro Copa

Foto: Fightsite

DŽEVAD POTURAK jedan je od najpoznatijih kick boksera iz ovih krajeva i imat ćemo ga priliku vidjeti na K-1 World Grand Prixu u Zagrebu u superborbi. Čovjek koji je u karijeri ostvarivao pobjede protiv Daniela Ghite, Melvina Manhoefa i Jorgena Krutha u Areni će imati priliku osvetiti se za poraz iz 2009. u Budimpešti. Tada je „BH mašinu“ pobijedio jedan od najnadarenijih teškaša svih vremena Aleksej Ignjašov.

"Već sam imao duel s Crvenim škorpionom. Bio je to fantastičan meč u kojemu sam pokazao svu svoju moć i snagu. Po mišljenu promatrača bio sam bolji nakon tri runde, no zbog njegovog prijateljstva s Igorom Jushkom dodijeljena je ekstra runda. Taj dio borbe bio je li-la, na kraju sam izgubio, ali nisam se naljutio jer sam dobio nagradu kao najbolji borac priredbe.
Ovo je prilika da saznamo ono što bi naš narod rekao: kom obojci, a kom opanci. Ovo je prilika da napravimo show za zagrebačku publiku."

Kako teku pripreme i tko Vam pomaže?

"Spremam se maksimalno. Odrađujem dva do tri treninga dnevno. Okupio sam veliki broj stručnih ljudi koji su u borilačkim sportovima cijeli život. Na trenerskim dužnostima se izmjenjuju moj brat Dženan i Safet Kapo, a pomaže mi i profesor Asim Bradić s kineziološkog fakulteta u Zagrebu. Tu su i dečki s kojima treniram Mehić, Tucak, Imamović. Nude mi se za pomoć i borci iz okolnih zemalja poput Mađarske. Tu su bili i Wendell Roche i Erhan Deniz koji su mi također pritekli u pomoć. Svi mi živimo za meč u zagrebu i želimo se na najbolji mogući način pokazati susjedima."

Kako vidite rasplet Grand Prixa?

"Ja sam prvo na strani Cro Copa. On je legenda od čovjeka i moj susjed. Želim mu svu sreću i svaka čast Orstau Zovku što je ovo uspio organizirati. Rekao sam već da mislim da će Mirko doći do finala ako njegova lijeva noga proradi. Četvrtfinalni par s kojim se on križa, Zhuravlev i Morosanu, to će biti svjetski rat. To će biti borba za pamćenje, ali na njihovu žalost iscrpit će se i takvi će doći na noge Mirku umorni i tada bi mogli osjetiti lijevu nogu. Na drugoj strani ždrijeba par Gerges – Londt mi izgleda isto kao i Zhuravlev – Morosanu. Koliko znam Londt često ostaje bez kondicije i mislim da Gerges to dobiva, no teško će se iz te borbe izvući bez ozljeda."

Kada ste odradili prvi meč za K-1?

"Ima tome već osam godina. Protivnik mi je bio Melvin Manhoef, borac koji je pobijedio, ali i gubio od mnogih slavnih imena. Nokautirao sam ga u trećoj rundi na njegovom terenu u nizozemskoj. To mi je bila životna prekretnica. Nakon toga su uslijedile dvije pobjede protiv Jorgena Krutha, Kleibla, borba s Overeemom, serija mečeva s Ghitom. Dobio sam ga prvi put u rumunjskoj, drugi meč u Pragu na It's Showtimeovoj priredbi bio je za pamćenje, zaista smo obojica dali sve što smo imali, on je dobio tijesno, ali mi je u trećem ogledu lani u Bruxellesu vratio s kamatom."

Što za Vas znači K-1?

"Ako kažem da sam zbog toga napustio posao u državnoj službi dovoljno sam rekao. Deset godina sam bio u specijalnoj policiji i kada su mi nadređeni počeli stvarati probleme i nisu mi više dozvoljavali da treniram i idem na mečeve, ja sam otišao. U tome sam kao i u nekim drugim stvarima dosta sličan Mirku. Naše priče su dosta slične, iako iskreno, naše karijere se ne mogu usporediti."

Osim Vas, još će nekoliko boraca iz regija dobiti priliku za nastup na Grand Prixu. Tu su Emil Zoraj, Mladen Brestovac i Miran Fabjan.

"Mladen je sjajan borac i momak koji još nije izašao na svjetlo dana, ali hoće. Emila ne poznajem osobno, znam samo njegove rezultate, a Fabjana sam upoznao u Kazanu na Tatneft kupu i mogu samo reći da je fenomenalan momak, te odličan i srčan momak. Sretan sam što ovakav turnir dolazi kod nas, drago mi je zbog nas Balkanaca."

Pročitajte više