Banić potpisao za UNIKS: "Ne možete pogriješiti kada dovedete Hrvata"



MARKO BANIĆ nakon oproštaja od španjolskog Bilbao Basketa Karijeru će nastaviti u ruskom Uniksu. U četvrtak su iz tog kluba objavili da je dogovorena trogodišnja suradnja.

Predsjednik Uniksa Jevgenij Bogačev potvrdio je u četvrtak kako je momčad iz ruskog grada Kazana potpisala trogodišnji ugovor s hrvatskim centrom Markom Banićem.

"Htjeli smo dovesti Banića i ranije. Još dok je za naš klub igrao Marko Popović i on nam je sugerirao da pokušamo dovesti Banića, no tada je imao čvrst ugovor s Bilbaom. Marko je znao da ga pratimo i čim je istekao njegov ugovor sa Španjolcima krenuli smo u akciju. Oduševljavaju nas njegove izvedbe i posebno velika borbenost pod košem. Osobno mislim da ne možete pogriješiti kada dovedete Hrvata", izjavio je Bogačev.

Tako će 27-godišnji Banić nakon Zadra, te sedam sezona u Bilbau, naredne tri godine provesti u Uniksu.

Nakon odlaska iz Reala Tomić na meti Barcelone

Ante Tomić dobio je slobodne papire prije nekoliko dana nakon što je Real Madrid odbio produljiti ugovor s hrvatskim reprezentativcem. Sada je na meti Barcelone, javljaju španjolski mediji.

Klub je imao mogućnost aktivirati ugovornu klauzulu o dodatnih 12 mjeseci suradnje s 217 centimetara visokim centrom, nakon što je ovaj u madridskom sastavu odradio tri sezone. No, trener Pablo Laso i čelništvo madridskog kluba, odustalo je od takve opcije.


No, kako piše katalonski Sport.es, veliki Realov suparnik, Barcelona je, s obzirom na novonastalu situaciju, odlučila pokazati interes za Tomića i navodno s njim želi dodatno pojačati centarsku liniju koju trenutačno ima (Vazquez, Lorbek, Perović, N'dong). Također, upitno je hoće li sva spomenuta četvorica i dočekati u Barceloni novu sezonu.

Sport.es napominje da je Barcelona u posljednje vrijeme nerijetko kupovala igrače koji su baš protiv Katalonaca bili inspirarni i dobri. Iako je Real imao pritužbi na igre Tomića, posebno u zadnje vrijeme, hrvatski je košarkaš oduvijek kao igrač Reala protiv Barcelone igrao na jako visokom nivou.

Sport.es navodi da je baš zbog toga silno interesantan treneru Xaviju Pascualu, te tvrdi da bi se Tomić lako mogao uklopiti u način Barcelonine igre.

Podsjetimo da je Barcelona u netom završenoj sezoni pobijedila Real u finalnoj seriji s 3-2.

Bivši Zagrebaš Heytvelt u Tofaşu kod Ružića i Žuže

Američki krilni košarkaš Josh Heytvelt, koji je do kraja sezone bio član Zagreba, u narednoj sezoni nosit će dres turskog Tofaşa gdje su na toj poziciji vrlo uspješno prošlu sezonu odradili Zadrani Jurica Žuža i Tomislav Ružić.

Heytvelt je za Zagreb u Euroligi u prosjeku ubacivao 9.1 koš po utakmici uz 5.6 skokova, a 25-godišnje 211 centimetara visoko krilo sve je dogovorio s osmoplasiranom momčadi regularnog dijela prošlog turskog prvenstva.

Tofaş je u doigravanju morao na prvoplasirani Galatasaray koji je u četvrtfinalu bio bolji s 2-0 u pobjedama, a vrlo značajnu ulogu u tom turskom klubu lani su imali Jurica Žuža i Tomislav Ružić koji pokrivaju slične pozicije poput Heytvelta.

Pročitajte više