Barceloni El Clasico i otvoren put prema naslovu

Foto: Index, Getty Images/Guliver Image

BARCELONA je slavila u 170. El Clasicu. Na Camp Nouu domaćini su slavili 2:1 golovima Mathieua i Neymara, dok je za Real Madrid strijelac bio Cristiano Ronaldo.

Greda Ronalda u prvoj prilici 
 
Na Camp Nouu krenulo je mirno, klasičnim ispitivanjem snaga, tek je Rakitić odmah u drugoj minuti propustio bolje zahvatiti ubačaj Inieste. Prvo veće uzbuđenje dogodilo se u 12. minuti kada je Benzema pronašao Ronalda, a Portugalac je s dva metra pogodio gredu. U nastavku akcije Isco je pucao tik pored vrata Barcelone. 
 
Prvijenac Mathieua, veliki promašaj Neymara
 
Kazna za to stigla je sedam minuta kasnije. Messi je ubacio iz slobodnog udarca, a Francuz Mathieu u naletu glavom pogodio nebranjeni dio mreže. Bio je to prvenstveni prvijenac Mathieua za Barcelonu.
 
U 30. minuti u velikoj prilici se našao Neymar, ali se nije snašao sam pred vratima i praktički je dodao loptu Casillasu umjesto da zabije za 2:0. U akciji koja je uslijedila na drugoj strani terena Real je izjednačio. 
 
Modrić povukao akciju za izjednačenje, predivna asistencija Benzeme
 
Loptu je povukao Modrić, dodao do Benzeme koji prekrasno petom ostavlja loptu za Ronalda, a Portugalac s osam metara rutinski pogađa za 1:1. Kraj prvog poluvremena pripao je gostima i Katalonci mogu biti sretni što se na predah otišlo u egalu.

Real dominirao sredinom utakmice
 
U 43. je Ronaldo snažno pucao pod gredu s 20 metara, Bravo je uspio odbiti u korner, a potom je nakon udarca iz kuta Bale promašio zicer, sa 7-8 metara je pucao pored gola. Kako je prvo poluvrijeme završilo, tako je drugo i počelo.
 
Benzema se u lijepoj akciji izborio za poziciju, ali je njegov dobar udarac s desetak metara uspio zaustaviti Bravo. I nakon toga je Real usporio, a Barcelona je bila sve opasnija, pogotovo nakon pogotka koji je došao u 56. minuti.
 
Suarez si osigurao mjesto na naslovnicama
 
Dani Alves je sa svoje polovice poslao dugu loptu prema Suarezu, Urugvajac je primirio i poslao u suprotni kut, pored istrčalog Casillasa. 
 
Mogli su igrači Barce sve riješiti i prije samog kraja, ali Neymar se ponovno nije proslavio. U dvije situacije je bio pomalo sebičan nakon sjajnih prodora i akcije je završio slabim udarcima umjesto dodavanjima, a u 73. minuti udarac Messi se oslobodio Modrića i pucao vrlo blizu vratnice. 
 
Benzema skoro prometnuo Neymara u tragičara
 
Najbliže izjednačenju Real je bio u 78. minuti, kad je udarac Benzeme od bloka išao u sam kut gola, ali je Bravo to odličnom obranom skrenuo u korner. U 86. se istaknuo Casillas, kad je zaustavio udarac Jordija Albe, koji je izbio sam pred njega, a dvije minute potom Iker je bio spreman i na udarac Messija.
 
Do kraja Real nije uspio uspostaviti pritisak, Rakitić je igru napustio u 76. minuti, ušao je Busquets, dok je Modrić, koji je pao u drugom poluvremenu zajedno s ostatkom veznog reda, prepustio mjesto Lucasu Silvi u 88. minuti.
 

 
S pobjedom u najvećem derbiju Barceloni se otvorio put prema naslovu. Deset kola prije kraja prvenstva Katalonci vode sa 68 bodova, a Real ima 64.

Uoči susreta:

21:00 Sve je spremno za početak, uoči utakmice domaći gledatelji su razvili prekrasnu koreografiju.

Uoči susreta: 

20:15 Izašli su i sastavi za ovaj susret, nema iznenađenja, a oba hrvatska reprezentativca u igri su od prve minute:

Barcelona: Bravo - Alves, Piqué, Mathieu, Jordi Alba - Rakitić, Mascherano, Iniesta - Messi, Suarez, Neymar. 

Real Madrid: Casillas - Carvajal, Pepe, Ramos, Marcelo - Kroos, Modric, Isco - Bale, Cristiano Ronaldo, Benzema
 
Na klupi Barcelone su Ter Stegen, Montoya, Bartra, Adriano, Busquets, Xavi, Rafinha, Sergi Roberto i Pedro, a pričuve Reala su Keylor Navas, Varane, Arbeloa, Illarramendi, Lucas Silva, Jese i Chicharito.
 

19:45 Camp Nou se polako puni navijačima, a veselo je i ispred stadiona.

19:15 Igrači pristižu na stadion, može se vidjeti nekoliko zanimljivih odjevnih kombinacija.

18:30 - Tri sata uoči najgledanijeg nogometnog derbija u Europi donosimo vam i nekoliko zanimljivih podatak.

- Real i Barcelona odigrali su međusobno 228 utakmica, Real je upisao 92 pobjede, Barcelona je slavila u 88 susreta, a 48 puta utakmice su završavale remijem.
 
- Leo Messi jedini je igrač koji je zabijao hat-trickove u "el Clasicu" i na Camp Nouu i na Santiago Bernabeuu. Također, Messi je najbolji strijelac najvećeg španjolskog derbija sa 21 pogotkom

- Brazilac Ronaldo jedini je zabijao u "el Clasicu" i za Real i za Barcelonu

17:30 - Izravno iz Barcelonine svlačionice

 

17:00 - Bivši nogometaš Dinama, Hajduka i Seville Joško Jeličić ne vjeruje da će današnja utakmica odlučiti prvenstvo.

"Primera je jaka, ima dovoljno utakmica, puno je bodova u igri i sve se može nadoknaditi".
 
"Povratak na travnjak Luke Modrića je velika stvar za Kraljevski klub, no ne treba očekivati čuda od našeg veznjaka. Ulaskom Luke mogli bi dobiti na kompaktnosti, kombinatorici, protočnosti u sredini terena i ravnoteži između napada i obrane. Međutim, stavljati veliki pritisak njemu na leđa ne bi bilo dobro, jer nije igrao nogomet četiri mjeseca, a nije ni u natjecateljskom ritmu i neće biti prevaga u ovoj utakmici", rekao je Jeličić za Media servis i dodao:

"Rakitić je inteligentan dečko i jak karakter. Kako se momčad dizala, dizao se i on. Pronašao je sebe, sa svojom skromnošću i sa svojom kvalitetom podredio se momčadi, prepustio je glavnu ulogu onima koji to trebaju imati, prije svega Messiju, Neymaru i Suarezu, i vidi se da su ga dečki dobro prihvatili i da ga iznimno cijene".

16:00 - Prema najavama, na travnjak će od prve minute istrčati i dva Hrvata, Ivan Rakitić u veznom redu Barce, i Luka Modrić u veznom redu Reala.

BBC + MSN = 650 milijuna eura

"Marca" je procijenila kako će večeras u napadima obje momčadi igrati igrači ukupne vrijednosti čak 650 milijuna eura. Gledajući transfere tih igrača, Realov BBC vrijedi oko 232 milijuna, a Barcelonin MSN 418 milijuna eura.

> Na Camp Nouu će se sučeliti napadi vrijedni nestvarnih 650 milijuna eura

> Pogledajte koji su ključni dvoboji 170. "el clasica" >>> Rakitić vs. Modrić: Tko će slaviti u El Clasicu?

Ovaj put, ne samo zbog domaćeg terena, Barcelona je favorit među stručnjacima, kao i na kladionicama, ali naizgled slabija forma Reala može biti varljiva, a u ovakvom derbiju jedan trenutak dekoncentracije ili inspiracije može odlučiti pobjednika.

Enrique i Ancelotti složni: "Ova utakmica neće odlučiti prvenstvo"

"Ovo je važna utakmica, ali ne i odlučujuća. Prvenstvo nije ni izbliza gotovo. Nema favorita u ovakvoj utakmici. No, mi igramo kod kuće, pred našim navijačima koji će nam dati dodatni poticaj i jedino bih to izdvojio kao našu prednost", rekao je uoči derbija trener Barcelone Luis Enrique.

"Uloga favorita ovisi u kakvoj ti je momčad formi. U ovom trenutku, Barca je tu u prednosti", priznao je Ancelotti: "Ipak, sumnjam da će rezultat, kakav god on bio na kraju odlučiti o prvaku. Naravno, ova utakmica je strašno bitna za obje momčadi, no ima još puno do kraja, a sjetite se da smo ne tako davno bili na vrhu".

Evo tko su najvažniji igrači najvećih rivala:
Foto: FC Barcelona

  

> Meho Kodro za Index: Hrvatska može biti ponosna što ima dva genijalca u El Clasicu

> Barca i Real odradili posljednje pripreme za El Clasico

> Beckhamova prognoza: Pobijedit će Real 2:1

> Casillas: Dotaknuli smo dno, jedina pozitivna stvar je povratak Modrića

> Gerard Pique: El Clasico će odlučiti o tituli

> Benzema otkrio zašto napadači uživaju igrati s Modrićem

> Barcelona otkrila koja koreografija će krasiti Nou Camp na nedjeljnom El Clasicu

> Messi uoči El Clasica: Ranjeni Real je najopasniji Real

> Suarez: El Clasico je poput finala

Pročitajte više