Baš kao `98.

"PRVA utakmica s Ircima je ključna", složno su govorili izbornik Slaven Bilić i hrvatski reprezentativci u iščekivanju početka Europskog prvenstva. Sinoć su se u Poznanju tako i postavili - i pobijedili. Nije prvi put.

> Ekskluzivno: Indexova kamera među navijačima u Poznanju - ovako izgleda kad igra Hrvatska!

> Bilić: Imamo dvije meč lopte, jedna će biti dovoljna!

> Trapattoni - Jelavić je zabio iz zaleđa! Keane: Nisu svirali čisti penal na meni

> Bilić: Bili smo spremni za "malu" Italiju, zaslužili smo pobjedu!

> Bravo Hrvatska - u terenu samo jedna baklja

> Hrvatski navijači napali poljske policajce i oslobodili uhićenog suborca!

> Pogledajte kako se navijač probio do terena i poljubio Bilića u usta

> "Hrvatska uništila irske nade"

> "Jedanaesterac su vidjeli svi osim suca"

Na dva od tri Eura na kojima je Hrvatska do sada nastupila također je krenula pobjedom. U Engleskoj 1996. u prvom kolu tadašnji "vatreni" pod vodstvom Ćire Blaževića pobijedili su Tursku 1:0 i odmah na početku zasjeli na prvo mjesto skupine. Uslijedila je pobjeda 3:0 nad Danskom i jednako "težak" poraz od Portugala da bi kao drugoplasirana ekipa prošli u drugi krug u kojem ih je izbacila Njemačka s 2:1.

Prije četiri godine u Austriji i Švicarskoj Bilić je prvi put s ovom generacijom zakoračio na veliko natjecanje i oduševio s tri pobjede u skupini. Ipak, minimalna pobjeda nad Austrijom u prvom kolu nije bila dovoljna za prvo mjesto jer su Nijemci Poljskoj zabili gol više. No, Hrvatska se svladala i "elf" s 2:1, a onda i Poljsku golom Ivana Klasnića za 9 bodova i prvo mjesto. Šokantni poraz od Turaka prekinuo je jedan od najuspješnijih nastupa Hrvatske na velikim natjecanjima.

U Portugalu 2004. Hrvatska Otta Barića otvorila je remijem bez golova sa Švicarskom u najlošijoj utakmici turnira. Protiv Francuske su Rapaić i Pršo osigurali remi 2:2, a u posljednjem kolu Englezi su bili bolji sa 4:2 i Hrvatska se oprostila trećim mjestom sa dva boda.

Iako se radilo o svjetskom, a ne europskom prvenstvu, u Francuskoj je Hrvatska 1998. krenula identičnim rezultatom, 3:1 pobjedom protiv Jamajke. Zabili su Stanić, Prosinečki i Šuker, a pobjeda je to koja je utabala put kasnijem osvajanju svjetske bronce. Ćirini "sinovi" su u skupini svladali i Japan s 1:0, a u posljednjem kolu istim rezultatom izgubili od Argentine i završili skupinu na drugom mjestu. Druga dva, razočaravajuća nastupa na SP-u počela su porazima (Meksiko 2002., Brazil 2006.) i završila u skupini.

Slučajnost, a možda i dobar znak...

Pročitajte više