Bilić: Nije dobro!

"NOGE su nam teške nakon priprema i igrali smo bez dva ponajbolja igrača, Ćorluke i Modrića."

To su razlozi koje je Slaven Bilić označio presudnima za "sporu, neagresivnu partiju punu tehničkih pogrešaka nedopustivih s obzirom na kvalitetu igrača koje imamo".

"Nije dobro, ali nisam zabrinut, još nije vrijeme za alarm."

Izbornik je bio iskren, ali i preblag. Šest dana do početka Eura Hrvatska nije uspjela izgraditi jednu poštenu akciju! Manje je u ovom trenutku zato bitna konstatacija koju je još uoči priprema iznio i cijenjeni kondicijski stručnjak Luka Radman, da reprezentaciji nije potrebna druga pripremna utakmica jer time gubi važan mikrociklus razvojnih treninga. No, treba na nju podsjetiti jer je sada jasno da bi Bilić na tim treninzim itekako imao što raditi. Utakmicom s Norvežanima dobio je tek neke dodatne dvojbe i potencirao onu ključnu: treba li na Euru vjerovati iskušanim snagama ili odgovornost povjeriti igračima čiji je adut dobra klupska sezona? Može li izbornik u tjedan dana pronaći pravi miks?  

Neće mu biti nimalo lako. U Oslo je poletio "prezadovolja obavljenim poslom" i najavljujući da od igrača očekuje da "lete terenom". No, već u sljedećoj rečenici skočio je sam sebi u usta, "svjestan da će se oni ipak "štedjeti zbog ozljeda". U Oslu smo ipak vidjeli nešto više od opreza. Vidjeli smo totalno bezidejnu, sporu, nepovezanu, nezainteresiranu i bezopasnu momčad. Vidjeli smo poluvrijeme lošijeg od onog u Grčkoj, makar smo mislili da to baš i nije izvedivo. Igrači su se ponašali u skladu s izbornikovim najavama - vrlo konfuzno.

Bilić često ističe pobjedu nad Turskom, kao model po kojem njegova Hrvatska mora igrati. Ipak, puno je bliže modelu po kojem smo igrali kroz tri godine prije Istanbula.

Trebalo je uložiti puno napora da do kraja odgledamo negledljivo - utakmicu koja je pokazala da nakon "fantastičnih priprema" ovisimo isključivo o instinktu šačice klasnih pojedinaca. Sinoć je to bio Eduardo da Silva koji je glavom u padu u mrežu pospremio jedini upotrebljiv ubačaj na utakmici.

"Još jednom je pokazao da je naš najbolji strijelac, kada je riječ o samom zabijanju pogodaka", kaže Bilić.

Voljeli bismo čuti odgovor zašto nam najbolji strijelac nije dio prve postave? Zašto to nije ni Ivica Olić, koji je bio jedan od kreatora te opasno mistificirane pobjede u Istanbulu, koju Bilić uzima za model - ali ga ne koristi? Može li si izbornik dopustiti takav luksuz da mu najbolji igrači sjede na klupi?

"Nastavit ćemo tamo gdje smo stali. Na pripremama smo radili zaista izvanredno. Kada zaliječimo Modrićevu virozu i ozljede, vjerujem da će biti u redu", najavio je izbornik.

Pročitajte više