Bilić objavio širi popis i potvrdio: Odlazim nakon Eura, vi ste već našli izbornika!

NIJE konačan, ali širi popis Slavena Bilića za Euro u Poljskoj, a nadamo se i Ukrajini, nije ponudio iznenađenja. Zbog velikog broja ozlijeđenih i igrača u oporavku, Bilić je izrecitirao 27 imena, koja će 28. svibnja skratiti na 23 konačna. Hrvatska prvu utakmicu igra s Irskom u Poznanu 8. lipnja.

"Ne treba govoriti koliko je važna ova presica. Došao je trenutak za koji smo se spremali. Velika mi je čast i obveza predstavljati Hrvatsku na najvećem događaju u 2012. godini, uz Igre u Londonu", milozvučno je krenuo Bilić i odmah servirao popis:

Pripreme počinju 16. svibnja

Reprezentacija pripreme za Euro počinje 16. svibnja, a igrači će sljedeća dva dana pristizati u Rovinj. Radi se grupi igrača koja ranije završava s prvenstvenim obvezama ili treba dodatne "minute". Utakmica s Estonijom u Puli ili Rijeci na rasporedu je 25. svibnja u petak, a već u subotu ujutro reprezentacija seli na drugi dio priprema u Bad Tatzmansdorf, gdje je bio bazni kamp na Euru 2008. godine. 2. lipnja gostuje se u Oslu, nakon čega slijedi povratak u Zagreb i put prema Warki 5. lipnja.

"Reprezentaciju ostavljem nekome kome želim svu sreću"

Toliko o službenim informacijama. Nažalost, one neslužbene ovih dana privlače više pažnje. Tko će biti novi izbornik, a tko njegov predsjednik? Situacija je poznata, ali Bilić je dao novu dimenziju kada je pred širokim auditorijem objavio - Euro 2012. je moj oproštaj od reprezentacije.

"Dao bih čast i značaj ovim igračima koji su na popisu. Nisam glup ni zatvoren prema novinama, znam da vas puno stvari zanima, a između ostalog i pitanje novog izbornika. Tu je vrh HNS-a, razgovarali smo otvoreno, ja ću zaključiti svoju priču s Eurom. Vi ste već našli izbornika. Bit ću najveći navijač Hrvatske, ali ovo je moje zadnje prvenstvo. Hvala HNS-u i cijeloj naciji na povjerenju. Dao sam sve od sebe, makar mi je glupo ovo pričati, jer tek me čeka najveći posao. Ne razmišljam što će biti kasnije, mislim samo o ovom svetom cilju."

Nije se Bilić dao omesti niti na ponovljeno pitanje "što misli o svom nasljedniku Štimcu i budućem predsjedniku Šukeru".

"Ja sam od početka u hrvatskoj reprezentaciji, to traje cijeli moj život. Tko god dođe na čelo HNS-a doći će netko kome želim svu sreću ovog svijeta. Ostavljam mu sjajnu reprezentaciju, koja je pet godina među deset najboljih, koja je pomlađena i koja može kvalitetno trajati još dugo"

I sad, pitanje dana. Je li normalno da mjesec dana do Eura pričamo o novom izborniku?

"Ne vjerujem da će sve ovo utjecati na atmosferu među igračima, imali smo atmosferu i kada nismo imali dobre rezultate. Ovo neće ni sekunde utjecati na naš angažman na Euru."

Klasnić i Petrić su seniori, ali nemaju sreće

Vratio se Bilić na popis.

"Imamo dobru reprezentaciju, to govore naši rezultati. 20 posto igrača s popisa igra previše, više od 30 posto igrača, pak, nema adekvatnu minutažu. To je veći problem kroz kvalifikacije. Ostaje to problem i za prvenstvo, ali je manji. Pripreme moramo odraditi pametno. Bit ćemo spremni za Irsku."

Koliko je Bilić drugačiji izbornik nego 2008. godine?

"Sigurno sam bolji, ali je cilj isti. 2008. smo išli osvojiti Euro, idemo i ovaj put. Nije to loš cilj, to je pozitivno razmišljanje. Znamo čega smo se morali odreći prije takve odluke. Odricanja, dodatne pripreme, to traje četiri godine."

Među ozlijeđenim igračima najviše se strpi nad Kranjčarom i Lovrenom.

"Da je Euro za sedam dana Lovren ne bi mogao, no čekat ću ga kao i Niku i još neke do posljednjeg dana. Dan prije ćemo odlučiti može ili ne može. Kranjčar se oporavlja izuzetno kao i svaki put kada se ozlijedi, jer ima vrlo brz prosjek oporavka."

Irci čekaju u Poznanu 28. svibnja.

"Irska je odmah objavila konačni popis. Tu nema nijednog novog igrača, izbornik se drži provjerenog, što im je donijelo uspjeh u kvalifikacijama. Irsku smo analizirali, čvrsti su, organizirani i jaki. Treba biti strpljiv i konkretan, tražiti da ti se otvori."

Nije se otvorilo Petriću i Klasniću. Očekivano.

"Radi se o dva čovjeka koja su zadužila reprezentaciju, oni su senatori. Nazvao sam ih i razgovarao. Ima tu igrača koji su slabiji od njih, ali na žalost Petrića i Klasnića, oni spadaju u napadače gdje imamo najzvučniji izbor."

Pročitajte više