Bilić opet protiv McClarena: "Ni kišobran mu nije pomogao..."

Foto: Getty Images / Guliver image

U STUDENOM 2007. na Wembleyju Hrvatska je zabilježila jednu od najvećih nogometnih pobjeda. I to u utakmici koja za nju nije imala nikakav značaj, osim prestiža. No, Englezima je značila Europsko prvenstvo.

"Pokisli Wembley će se zauvijek sjećati pobjedničke Hrvatske generacije koja im je uzela Euro", pisali smo dan nakon pobjede 3:2, izborene nakon trilera spektakularnim pogotkom Mladena Petrića.

Engleski The Sun sutradan je izašao sa svojom kultnom naslovnicom s probušenom loptom. I danas Englezi mnogo pišu u tom porazu. Naravno, to je i glavni motiv uoči novog susreta Slavena Bilića i Stevea McClarena. Scena engleskog izbornika kako ležerno stoji pod kišobranom dok Engleska ispada s Eura označila je čitavu generaciju i preplavila medije.

"Ubili ste za zbog tog kišobrana, naravno. No, da nije bio kišobran, bilo bi nešto drugo", kazuje danas Bilić koji u ponedjeljak dočekuje McClarenov Newcastle.

"Poštujem ga. Dok sam još bio hrvatski izbornik, on je vodio Mandžukića u Wolfsburgu. Jednom sam ga posjetio i dugo smo razgovarali. Bilo mi ga je jako žao. Morate ga tretirati s poštovanjem. Napravio je karijeru, poznaje nogomet, vrlo je ljubazan", rekao je Bilić engleskim novinarima.

"Utakmica na Wembleyju jedna je od najvećih u povijesti Hrvatske. Imali smo 2:0 bez da smo to potpuno zaslužil. Trebalo je biti 0:0 ili 1:0 za Englesku, ali nakon što smo zabili drugi pogodak, bilo je teško igrati protiv nas", prisjeća se Bilić.

Kranjčar je načeo nestabilnog Carsona i zabio mu kroz ruke, u već nakon 16. minute Olić je podignuo na 2:0. Engleska se vratila preko Beckhama i Croucha, ali uvođenjem Petrića i Pranjića Bilić je pogodio, oni su mu donijeli pobjedu.

"Na kraju mu, eto, kišobran nije pomogao"

Isto kao što ni Biliću na istom mjestu u novim kvalifikacijama nije nitko mogao pomoći. Izgubio je 5:1, ali s druge strane ipak je bio Capello.

Idemo napasti!

McClaren je trenersku karijeru započeo u Derbyju, odakle poznaje Štimca i Asanovića. Bio je pomoćnik Fergusonu u Unitedu, nakon debakla u reprezentaciji vodio Wolfsburg, dvaput Twente i užasno neuspješno Nottingham. Do Newcastlea je došao opet preko Derbyja. Bilić se s njim susreo i u prijateljskoj utakmici dok je radio u Turskoj.

"Veselim se našoj utakmici na Upton Parku. Sjećamo se te večeri su bitno drugačijoj uspomeni. Nadam se da ću se opet veseliti. Bit će teško, Newcastle ima dobru ekipu i treba bodove. No, i nama hitno trebaju bodovi kod kuće. Napravili smo dobar posao u prijelaznom roku, imamo širinu i možemo zadržati kontrolu dok napadamo. Pa, idemo napasti"

Pročitajte više