Bilić pokvario sjajan start: Kod kuće protiv Leicestera izgubio utakmicu i golmana

Foto: Guliver Images/Getty Images

POBJEDA u prvom kolu kod Arsenala, gdje je ispraćen po porciju, podigla je raspoloženje i moral Bilićevim Hammersima, ali na njihovom Upton Parku, Leicester ih je već u sljedećem prvenstvenom susretu neočekivano prizemljio. Pobjedom 2:1 momčad Andreja Kramarića (nije ulazio s klupe) preuzela je prvom mjesto na tablici.

Obnovljene i redizajnirane Lisice ove sezone imaju ne samo nekoliko novih igrača, nego i trenera Claudia Ranierija i također su u prvenstvo ušle pobjedom, 4:2 na domaćem terenu protiv Sunderlanda. Andrej Kramarić s klupe je gledao kako njegovi suigrači pobjeđuju suparnika, a na istom mjestu proveo je i susret na Upton Parku, prvi prvenstveni na tom stadionu ove sezone, posljednje koju će Hammersi tamo igrati prije selidbe na Olimpijski stadion.

Ovo je zato bio poseban dan za navijače West Hama, koji su danas slavili "Claret & Blue Day", odnosno dan klupskih boja, kada je sve u znaku bordo i plave, najviše lica navijača. Međutim, sve to - klupski blagdan, slavlje perfektnog ulaska u prvenstvo, kao i prvenstvenu premijeru na rasprodanom domaćem stadionu (35 tisuća gledatelja) koji uskoro odlazi u povijest, pokvarili su im suparnički igrači Okazaki i Mahrez, ali i obrana Hammersa, koja je kod oba gola gostiju tek promatrala kako se suparnici dodavaju i poentiraju.

Na terenu, jedina promjena u Bilićevoj momčadi u odnosu na onu koja je slavila kod Arsenala bio je Carl Jenkinson na desnom boku, jer nije smio igrati protiv kluba koji ga je poslao na posudbu. Na ovom susretu mijenjao je Jamesa Tomkinsa.

Oba trenera pokazali su popustljivost prema njihovim napadačima, prošlog tjedna optuženima za nedolične napade; Biliću je igrao Sakho, optužen za napad na djevojku, a Ranieriju je u momčadi bio Vardy, nakon što ga je klub rigorozno novčano kaznio zato što je u casinu rasistički uvrijedio Japanca.

Leicester je u spomenutoj utakmici protiv Sunderlanda od početka žestoko napao suparnika, dok se kod West Hama povukao i čekao. Pristup im se u oba susreta isplatio, ali pitanje je kako bi ova utakmica završila da je u 2. minuti, nakon što je Payet izveo slobodan udarac, junak pobjede kod Arsenala, 16-godišnji Reece Oxford, iz blizine pucao a lopta liznula okvir gola.

Do 25. minute Bilićeva momčad imala je potpunu (od 66 do čak 85 posto posjeda lopte), ali i jalovu nadmoć, jer nisu stvorili nikakvu priliku, dok je s druge strane Mahrez u slalomu prešao nekoliko protivnika, ušao u kazneni prostor i pucao, ali Adrian brani udarac iz blizine.

U 27. minuti, Leicester je poveo: Vardy je ubacio s lijeve strane, Okazaki puca iz voleja, ali Adrian sjajno brani. Odbijanac se vraća Japancu, koji glavom pogađa za svoj prvi gol za Leicester otkako je ovog ljeta za 10 milijuna eura došao iz Mainza. Ironija je dakako što ga je za gol poslužio suigrač koji je prije par dana žestoko kažnjen za rasističko vrijeđanje Japanca u casinu.

Deset minuta kasnije gosti su povećali vodstvo, ali između ova dva gola West Ham je upao u rupu, u kojoj su se razotkrile brojne manjkavosti obrane, što mu je na kraju presudilo. Leicester je drugi gol zabio nakon krasne akcije - Okazaki i Albrighton kombiniranjem na lijevoj strani izigrali su obranu domaćih, nakon čega lopta dolazi Riyadu Mahrezu, koji u trku u kaznenom prostoru zabija za povećanje vodstva njegove momčadi. To je Alžircu već treći gol ove sezone. Leicester je u tom trenutku držao prvo mjesto Premiershipa!

Do samog kraja prvog dijela West Ham je nekoliko puta preko Cresswella i Maura Zaratea probio po lijevoj strani, ali bez učinka i onda u sudačkoj nadoknadi oštećen je za nedosuđeni penal. Kasper Schemichel je srušio Diafaru Sakha. Činjenica je kako je napadaču domaćih lopta pobjegla, ali i da ga je gostujući golman nakon toga zakačio. Velika greška suca Taylora na štetu Bilićeve momčadi.

U 55. minuti West Ham se vraća Payetovim golom: Njegov prvi pokušaj blokira mu suigrač Sakho, ali Kouyate mu vraća loptu, koju Payet zakucava pod prečku.

Leicesteru je nakon primljenog gola curilo na sve strane, pa Raineri umjesto napadača Okazakija uvodi defenzivnog veznjaka Kantea. Praktično sve opasnosti po gol gostiju dolazile su s lijeve strane napada West Hama, dakle desne strane obrane Leicestera. Zarate je tamo ismijavao De Laeta, pa ga je zamijenio Benalouane, još jedno ljetno pojačanje, pristiglo iz Atlante za 8 milijuna eura.

Albrighton i Drinkwater 15 minuta prije kraja propuštaju dvije velike prilike za Leicester, a Sakho u 81. minuti zadnju za West Ham.

Konačno, u sudačkoj nadoknadi, isključenje West Hamovog golmana Adriana značilo je kraj nada za domaćine: Čuvar vrata Hammersa krenuo je zaprijetiti suparničkima u očajničkom pokušaju izjednačenja, ali je umjesto toga faulirao suparnika Vardyja kada su gosti očistili prijetnju iz kornera i krenuli u kontru.

Iako je West Ham imao loptu u posjedu čak 70 posto vremena, završilo je pobjedom gostiju koji su sjajno iskoristili dva ispadanja iz igre obrane domaćih.

West Ham u idućem kolu također na svom terenu dočekuje novog premierligaša Bournemouth, dok lideru Leicesteru u goste dolazi Tottenham.

Pročitajte više