Bit će pakleno na Hungaroringu: Alonso na mjestu svoje prve pobjede, Raikkonen s najviše postolja

Foto: Guliver Image/Getty Images

OVE nedjelje održat će se 28. izdanje VN Mađarske koja se vozi na stazi Hungaroring. Prva utrka bila je 1986. godine kada je pobijedio Nelson Piquet u Williamsu.

Najuspješniji vozač na ovoj stazi je Michael Schumacher s četiri pobjede, a vodeći tim po broju pobjeda je McLaren, čak 11. Računica nam pokazuje da su McLarenovi bolidi pobijedili skoro svaku drugu utrku ovdje. Od aktualnih vozača najuspješniji su Lewis Hamilton s tri, te Jenson Button s dvije pobjede. Na ovoj stazi su četiri vozača došla do prve pobjede, od njih trojica svjetskih prvaka. To su Damon Hill (1993.), Fernando Alonso (2003.), Jenson Button (2006.) i Heikki Kovalainen (2008.).

U suradnji s portalom gp1, donosimo vam statistiku vozača uoči nedjeljne utrke.

Vozači

Sebastian Vettel - Najbolji rezultati su mu drugo mjesto iz 2011. te treće mjesto iz 2010. Prva dva nastupa na Hungaroringu ne pamti po dobrom jer je oba puta odustao. Prošle je godine završio kao četvrti.

Mark Webber - Pobjeda iz 2010. je najbolji rezultat za Australca a na postolje se penjao još jednom, 2009. godine kada je osvojio treće mjesto. Prošle godine slab nastup, 8. mjesto.

Fernando Alonso – Prvu pobjedu u karijeri ostvario je upravo na ovoj stazi. Tada je, 2003. godine, postao najmlađi pobjednik u povijesti formule 1. Godinu nakon, ponovno u Renaultu osvaja treće mjesto. Na Hungaroringu se dogodio i onaj incident kada je Alonso namjerno zablokirao timskog kolegu Hamiltona tako da ne uspije napraviti još jedan brzi krug, zbog čega je u McLarenu nastala prava pomutnja. 2009. osvaja pole position u Renaultu koji tad nije bio među najbržim bolidima i tako još jednom pokazao neosporni vozački talent. 2010. se ponovno penje na postolje kada je osvojio drugo mjesto. Godinu poslije također osvaja postolje, samo stepenicu niže. Prošle godine je osvojio 5. mjesto.

Felipe Massa – Nikad nije bio na postolju u Mađarskoj. Tu je doživio onaj strašan sudar kada ga je pogodio dio Barichellovog bolida. Najbolji plasman mu je četvrto mjesto iz 2010. Prošle je godine završio kao deveti.

Jenson Button – Dvostruki pobjednik Hungaroringa, 2006. kada je ostvario svoju prvu pobjedu u karijeri za Hondu te 2011. za McLaren. Nikad se više, u ostalih 10 nastupa, nije penjao na pobjedničko postolje. Prošle godine je završio kao šesti.

Kimi Raikkonen – 2005. godine s velikom prednošću u odnosu na Michaela Schumachera ostvaruje svoju jedinu pobjedu ovdje. Još se nekoliko puta penjao na postolje u Mađarskoj, 2003., 2007., 2009. i prošle godine je završio kao drugi a 2008. treći. Kimi je vozač s uvjerljivo najviše postolja ovdje.

Romain Grosjean – Prošle je godine prvi put nastupio na Hungaroringu te odmah uhvatio postolje. Startao je kao drugi, no poslije je u utrci izgubio mjesto od momčadskog kolege pa je završio treći.

Lewis Hamilton – Aktualni vozač s najviše pobjeda. Prva pobjeda je stigla u rookie sezoni kada je “pravda došla na svoje” nakon što ga je timski kolega Alonso blokirao u boksu i tako onemogućio da napraviti bolje vrijeme u kvalifikacijama. Sljedeća je bila 2009. godine, kada je McLaren proradio jer je do tada bio prilično nekonkurentan. Zadnja pobjeda je bila prošle godine, nakon što mu je Raikkonen puhao za vratom.

Nico Rosberg – Njemac nije ostvario neke zapaženije rezultate na Hungaroringu, a najbolji plasman mu je četvrto mjesto iz 2009. godine dok je još vozio za Williams.
Prošle godine je završio tek 10.

Momčadi

Red Bull – Webberova pobjeda iz 2010. zasad je jedina na ovoj stazi. Uzeli su još tri puta mjesto na pobjedničkom postolju, 2009. i 2010. treće mjesto te 2011. drugo mjesto. Prošle godine nešto slabiji rezultat, Vettel četvrti te Webber 8.

Ferrari – Treća najtrofejnija momčad u Mađarskoj s 5 pobjeda, a tri je osvojio Michael Schumacher. Zadnja pobjeda je bila još 2004. godine. Pobjede su još osvojili Mansell 1989. i Barrichello 2002. godine.

McLaren – Daleko najuspješnija momčad na Hungaroringu s 11 pobjeda, od kojih je čak 6 osvojeno u zadnjih 8 utrka, tri puta Hamilton, te po jednom Raikkonen, Kovalainen i Button. Tri puta je pobjedio Senna te dva puta Hakkinen.

Lotus - Prošlogodišnje drugo i treće mjesto Raikkonena i Grosjeana je zasad jedini rezultat za ovu momčad.

Mercedes – Nikakvih značajnijih rezultata momčad nije postigla od 2010. godine. 2012. je Rosberg osvojio jedan bod, a Michael je, po “običaju” od prošle godine, odustao. Najbolji rezultat im je tek 9. mjesto iz 2011. godine. I tada je Michael odustao.

Sauber – Zadnje dvije godine nisu uspjeli osvojiti niti jedan bod, a najbolji plasman je De La Rosino 7. mjesto iz 2010. godine.

Force India – Di Restino osvajanje 7. mjesta 2011. jedino je osvajanje bodova za Indijsku momčad u 5 nastupa.

Williams – Druga najtrofejnija momčad na ovoj stazi sa 7 pobjeda. Zadnja je bila još davne 1997. kada je Villeneuve pobjedio. Kanađanin je pobjedio još jednom, godinu prije, a Damon Hill je 1993. postigao svoju prvu pobjedu upravo na ovoj stazi. Pobjedio je još 1995. Prva momčad koja je pobjedila u Mađarskoj 1986. je upravo Williams, i to s trostrukim svjetskim prvakom Nelsonom Piquetom, koji je i sljedeći put, 1987. kada je osvojio i svoj zadnji naslov, pobjedio. Thierry Boutsen ovdje je ostvario svoju jedinu pobjedu s pole positiona, 1990. godine.

Toro Rosso - Bodove su, u 7 nastupa, osvojili jedino 2011. kada je Buemi završio 8. a Alguersuari 10.

Pročitajte više