Bitka za Brazil se bliži kraju: Balotelli i van Persie prvi osigurali SP!

Foto: Guliver Image/Getty Images

 ITALIJA, svjetski prvak iz 2006., i Nizozemska, finalist iz 2010., prve su europske reprezentacije koje su se plasirale na Svjetsko prvenstvo u Brazilu. Tamo ih već čekaju domaćin, Japan, Australija, Južna Koreja i Iran.

> Srbija uvjerljiva u Walesu, Škoti slavili u Makedoniji

> Velika pobjeda Zmajeva u Žilini: Hajrović sjajnim pogotkom odveo BiH na korak od Brazila

Prva je kartu za Brazil rezervirala Nizozemska, koju je na Svjetsko prvenstvo odveo Robin van Persie s dva pogotka u skromnoj 2:0 pobjedi u Andori. Napadač Manchester Uniteda zabio je u 50. i 54. minuti.



U istoj skupini D Mađarska je ostvarila važnu pobjedu protiv Estonije 5:1 i zadržala drugo mjesto sa 14 bodova. Turska, koja je s 2:0 slavila u Rumunjskoj, treća je s 13 bodova, koliko imaju i Rumunji.

Talijani su se namučili za pobjedu protiv Češke koja je u Torinu povela golom Kozaka u 19. minuti. Chiellini je nakon pet minuta drugog dijela izjednačio, a Mario Balotelli iz penala u 54. minuti zabio za 2:1 i plasman na SP. U posljednjoj minuti gostima je isključen Kolar.

U dresu "azzura" rekordni je 136. nastup za reprezentaciju upisao Gianluigi Buffon, koji je tako pretekao Fabija Cannavara.



U skupini B, Bugarska za Italijom zaostaje sedam bodova nakon pobjede na Malti 2:1, a bod manje ima Danska koja je golom Aggera iz penala svladala Armeniju u gostima. I Armenci i Čeci, unatoč porazima, s devet bodova još imaju teoretske šanse za play-off.

Austrija izbacila Irsku, Ibra i dalje predvodi Šveđane


Na korak do Brazila je i Njemačka kojoj nedostaje još samo jedan bod, iako je jasno da će ih Šveđani teško dostići sa pet bodova udaljenosti. Nijemci su s 3:0 golovima Mertesackera, Özila i Müllera porazili Farske otoke. Sedma im je to pobjeda u osam utakmica.



Švedska je druga u toj skupini sa 17 bodova. U posljednjoj utakmici slavili su u Kazahstanu s 1:0, a jedini gol na utakmici zabio je Zlatan Ibrahimović nakon 27 sekundi igre!

Trećeplasirana Austrija je sa 1:0 golom Alabe u 84. minuti porazila Irsku, izbacila ju iz kalkulacija i s 14 bodova još se nada doigravanju.

U ostalim skupinama borba za vrh vodit će se do samog kraja kvalifikacija.

U skupini E Švicarska je ostvarila važnu pobjedu u Norveškoj koju je svladala sa 2:0 golovima Schara. Sa 18 bodova Švicarci su na vrhu, a Island ima pet manje nakon pobjede protiv Albanije 2:1. Slovenija ima 12 bodova na trećem mjestu, a sinoć su sa 2:0 slavili na Cipru golovima Novakovića i Iličića. Norveška ima 11, a Albanija 10 bodova i svi još mogu do mjesta u doigravanju.

Za razliku od Srbije i Makedonije koje su se oprostile od brazilskih snova, druge zemlje bivše Jugoslavije još mogu na SP. Slovenija i Hrvatska kroz play-off, a BiH i Crna Gora još mogu do prvog mjesta skupine.


U grupi G Grčka je slavila protiv Latvije golom Salpingidisa i nastavila lov za Bosnom i Hercegovinom, vodećom ekipom skupine sa 19 bodova koliko imaju i Grci. Slovačka je porazom od Sušićevih "zmajeva" 1:2 ispala iz kombinacija.

Crnogorci nisu igrali u utorak, ali su zadovoljno dočekali vijest iz Ukrajine gdje je Engleska izvukla samo 0:0 te je ostala na prvom mjestu skupine H s bodom prednosti pred Crnom Gorom i Ukrajinom. Siromašnu utakmicu obilježila su tek dva udarca u okvir gola i 100. nastup Franka Lamparda za reprezentaciju. Nije otpisana ni četvrtoplasirana Poljska s 13 bodova, koja je s 5:1 porazila San Marino.



  Napeto će do kraja biti u skupini I gdje mrtvu trku za vrh vode aktualni prvaci Europe i svijeta Španjolci i Francuzi. U jedinoj skupini s pet momčadi Španjolska je i dalje prva sa 14 bodova, dok su Francuzi pobjedom 4:2 u Bjelorusiji skupili isto bodova, ali imaju utakmicu više.

Uzbudljiv susret otvorili su bolje domaći, i poveli preko Filipenka u 32. minuti. Ribery je u 47. iz penala izjednačio, ali u 57. je Kalachev zabio za 2:1 Bjelorusije. Gosti su dominirali, a domaći zabili iz jedina dva udarca na gol. Dominacija se "Tricolorima" isplatila u završnici. Ribery je u 64. drugi put izjednačio, Nasri donio preokret u 70., a tri minute kasnije Pogba je potvrdio pobjedu.



U jedinoj preostaloj, skupini F, Rusija je zadržala vodstvo s 18 bodova nakon pobjede protiv Izraela 3:1. Nakon poluvremena bez golova, Berezutski je u 49. zabio za vodstvo "Zbornaje", Kokorin u 52. povisio, a Glushakov u 74. zabio za 3:0 nakon što je Širokov promašio penal. U sudačkoj nadoknadi Zehavi je tek ublažio poraz.



Porazom su Izraelci završili borbu. Drugo mjesto drži Portugal s bodom zaostatka za Rusijom. U istoj skupini senzaciju i iznenađenje večeri priredio je Luksemburg, koji je na domaćem terenu porazio Sjevernu Irsku sa 3:2 i tako preskočio posljednjeplasirani Azerbajdžan.

Tko prijeti Hrvatskoj?

Kako je još puno opcija otvoreno, teško je već sada predvidjeti tko će izboriti dodatno doigravanje za odlazak na SP. Hrvatska ne može pasti niže od drugog mjesta, ali na listi drugoplasiranih ekipa moguće su mnoge promjene ovisno o tome tko će završiti posljednji u našoj skupini. Rezultati Hrvatske protiv šestoplasirane ekipe neće ulaziti u zbroj bodova kod određivanja najbolje drugoplasirane reprezentacije. Sada je to Wales protiv kojeg imamo dvije pobjede, no padne li na dno, primjerice, Škotska, Hrvatska bi dobila tri boda više.


Trenutno je vodeća Grčka, koja s Bosnom vodi mrtvu trku za prvo mjesto u svojoj skupini, a pred Hrvatskom ima pet bodova prednosti. Francuska ima tri boda više od Štimčeve vrste, a slijede Island i Ukrajina, čiju poziciju još mogu preuzeti čak tri momčadi. Tu su još i Portugal, Švedska i Mađarska te Bugarska, kao najgora drugoplasirana reprezentacija. Tko se nađe na njenom mjestu na kraju ciklusa, neće ići u dodatne kvalifikacije.
 

Kvalifikacije za SP 2014:

Rusija-Izrael 3:1
Kazahstan-Švedska 0:1
Armenija - Danska 0:1
Gruzija-Finska 0:1
Norveška-Švicarska 0:2
Malta-Bugarska 1:2
Luksemburg-Sjeverna Irska 3:2
Mađarska-Estonija 5:1
Andora-Nizozemska 0:2
Farski Otoci-Njemačka 0:3
Austrija-Irska 1:0
San Marino-Poljska 1:5
Italija-Češka 2:1
Bjelorusija-Francuska 2:4
Slovačka - BiH 1:2
Ukrajina - Engleska 0:0
Island - Albanija 2:1
Grčka - Latvija 1:0
Wales - Srbija 0:3
Cipar - Slovenija 0:2
Makedonija - Škotska 1:2
Rumunjska - Turska 0:2
Litva - Lihtenštajn 2:0

Pročitajte više