Blanc napravio remont; Tricolori su opet velesila

PREDSTAVLJANJE reprezentacija za Europsko nogometno prvenstvo završavamo skupinom D i izabranom nogometnom vrstom Francuske.

> Skupina B , , , )

> Skupina C (, , Irska, )

> skupina D ( , , Engleska)

Francuzi su se na Euro plasirali kao prvoplasirana reprezentacija četvrte kvalifikacijske skupine, gdje su u dvobojima s BiH, Rumunjskom, Bjelorusijom, Albanijom i Luksemburgom upisali šest pobjeda, tri remija i poraz, osvojivši 21 od ukupno 30 bodova. Tricolori su ciklus otvorili šokantnim domaćim porazom od Bjelorusije (1:0), da bi potom upisali četiri uzastopne pobjede, svladavši s 2:0 BiH u Sarajevu, Rumunjsku u Parizu(2:0) te dvaput Luksemburg istim rezultatom. Da Bjelorusija zaista ne leži ovoj francuskoj momčadi pokazalo se u lipnju prošle godine u Minsku, gdje je dvoboj završio 1:1. U rujnu je Francuska pobijedila u Tirani, a potom u Bukureštu upisala novi remi. U pretposljednjoj utakmici s 3:0 pala je Albanija da bi u posljednjem kolu u međusobnom dvoboju s BiH u Parisu odlučivali o izravnom putniku na Euro. BiH je vodila do 80. minute golom Džeke, a onda je Nasri iz kaznenog udarca odveo Tricolore u Poljsku i Ukrajinu. Titulu najboljeg francuskog strijelca u kvalifikacijama nose tri igrača sa po tri gola - Karim Benzema, Yoann Gourcuff i Florent Malouda.





Francuska je sudjelovala sedam kontinentalnih smotri i jedina je zemlja, osim trostrukih prvaka Nijemaca, koja se više od jednom okitila europskim naslovom. Prvi put bilo je to 1984. na domaćem terenu kada su u polufinalu golom Platinija u produžecima izbacili Portugal, a onda na Parku prinčeva u finalu pobijedili Španjolsku s 2:0, a drugi put prije osam godina u Belgiji i Nizozemskoj. Nakon što su 1998. postali svjetski prvaci pobijedivši u polufinalu Hrvatsku, a u borbi za zlato Brazilce, zlatna francuska generacija je dvije godine kasnije svjetskom dodala i europski naslov. Predvođeni Fifinim igračem godine Zinedineom Zidanom i pod palicom Rogera Lemerrea, Francuzi su u finalnoj utakmici pobijedili Talijane 2:1 golovima Davida Trezegueta i Sylviana Wiltorda. Na EP-u u Portugalu stigli su do četvrtzavršnice gdje su iznenađujuće poraženi od kasnijih pobjednika Grka. Na posljednjoj kontinentalnoj smotri Galski pijetlovi su se potpuno izblamirali. U skupini s Nizozemskom, Italijom i Rumunjskom osvojili su posljednje mjesto. Remizirali su 0:0 s Rumunjima, 4:1 izgubili od Nizozemske te u posljednjem kolu s 2:0 od Italije. Bio je to najlošiji nastup jedne francuske generacije na euro-smotri od 1960. godine i prvog Eura.





Laurent Blanc imao je blistavu igračku karijeru, a između ostalog nosio je dres Montpelliera, Napolija, St. Etienna, Barcelone, Marseillea, Intera i Manchester Uniteda, a umirovio se tek 2003. godine kao 38-godišnjak. Kao igrač osvojio je naslov prvaka Francuske i Engleske, dva francuska i jedan španjolski Kup te Kup Kupova, a za reprezentaciju Francuske odigrao je 97 nastupa uz 16 golova, osvojivši svjetsko i europsko prvenstvo. Trenerskim poslom počeo se baviti 2007. u Bordeauxu koga je vodio tri sezone. Osvojio je francusko prvenstvo i liga Kup, a 2010. godine nakon SP-a u Južnoj Africi uslijedio je poziv Tricolora. Bordeaux je vodio u 150 utakmica, ostvarivši 90 pobjeda, a izabranu nogometnu vrstu Francuske u 22 dvoboja, ostvarivši skor od 14 pobjeda, šest remija i samo dva poraza.





Kada ga je Domenech 2006. predstavio kao nasljednika Ludovica Guillyja većina se čudila potezu osebujnog trenera, međutim dvije godine kasnije Bayernov veznjak bio je jedan od najboljih nogometaša svijeta. Nakon što je u šest godina promijenio isto toliko klubova(Boulogne, Ales, Brest, Metz, Galatasaray, Marseille), Ribery se napokon 2007. godine skrasio u minhenskom Bayernu gdje je doživio punu afirmaciju i pokazao koliko zapravo vrijedi. Perfektan asistent i vrlo često ubojito opasan za protivničke mreže, 29-godišnji Ribery savršen je prototip modernog veznjaka, brz, snažan u duelu, maksimalno tehnički potkovan i odličan u defenzivnom dijelu. U dresu minhenskog kluba odigrao je do sada ukupno 194 utakmice, a zabio je 68 golova uz 99 asistencija u svim natjecanjima. Osvojio je dva naslova prvaka Njemačke, Kup, Liga Kup, a dvaput je igrao i finale Lige prvaka. Za reprezentaciju je debitirao 2006. godine, a u posljednjih šest godina odigrao je 59 utakmica, zabivši devet golova. 2006. godine u Njemačkoj igrao je finale Svjetskog prvenstva.




Francuska će na Euru igrati u 4-2-3-1 formaciji, a na terenu bi to trebalo izgledati ovako LLoris - Clichy/Evra, Mexes, Rami, Revelliere - M`Vila*, Cabaye - Ribery, Nasry, Malouda, Benzema. Francuzi su u panici jer su za Euro već izgubili Remyja, Kaboula, Gourcuffa i Mbiwu, a na posljednjem treningu ozlijedio se vrlo važan kotačić veznog reda M`Vila. Detaljnije pretrage reći će koliko je zapravo teška ozljeda. Blanc ima na raspolaganju mladu i vrlo talentiranu momčad koja možda nema puno iskustva na velikim natjecanjima, ali zato veliku glad za uspjehom i trofejima. Francuzi se ne ubrajaju u favorite za naslov prvaka, ali svakako mogu biti najugodnije iznenađenje, ukoliko se Tricolori, dvostruki europski i svjetski prvaci mogu uopće predstavljat kao potencijalno iznenađenje. Kao i uvijek puno će ovisiti o raspoloženju Franka Riberyja, a kao on bude raspoložen Francuzima osmina finala sigurno ne bi smjela izostati.





Vratari: Hugo Lloris (Lyon), Steve Mandanda (Marseille), Cedric Carrasso (Bordeaux)
 
Obrana: Gaël Clichy (Manchester City), Mathieu Debuchy (Lille), Patrice Evra (Manchester United), Laurent Koscielny (Arsenal), Philippe Mexes (Milan), Adil Rami (Valencia), Anthony Reveillere (Lyon)

Vezni red: Hatem Ben Arfa (Newcastle), Yohan Cabaye (Newcastle), Alou Diarra (Marseille), Yann M'Vila (Rennes), Marvin Martin (Sochaux), Florent Malouda (Chelsea), Blaise Matuidi (PSG), Samir Nasri (Manchester City), Franck Ribery (Bayern)

Napad: Karim Benzema (Real Madrid), Olivier Giroud (Montpellier), Jeremy Menez (PSG), Mathieu Valbuena (Marseille)

Pročitajte više