Blanka potvrdila: Definitivno propuštam London!



"ODGAĐALA sam svoju odluku da otkažem London nadajući se čudu. Sada je izvjesno da  moj nastup na Olimpijskim igrama nije realan." otkrila je najtrofejnija hrvatska atletičarka, koja je sve do ozljede bila jedna od najvećih favoritkinja za najsjajniju medalju u Londonu.

"Stanje sa mojim skočnim zglobom i ahilovom tetivom je sve bolje i bolje, a treninzi su sve kompleksniji. Vrijeme je ono što mi nedostaje." rekla je i objasnila zašto je donijela tešku odluku:

"Da se nije dogodila infekcija, koja me vratila na početak, vjerojatno bih uspjela potpuno sanirati ozljedu i pripremiti se za nastup na igrama.  Iza mene su tri nastupa na Olimpijskim igrama, a želja mi je da sudjelujem i u Brazilu i barem još na jednim nakon njega."

Trudi se pokazati kako je ova situacija ne boli previše, mada je to naravno, teško vjerovati:

"Osjećam da još imam puno toga za reći na skakalištima diljem svijeta i ovu situaciju prihvaćam kao priliku za novi početak."

Na kraju je imala poruku za sve one koji su je podržavali, kao i one kojo odlaze tamo gdje ona nažalost neće: "Zahvaljujem svima koji su mi u ovoj okolnosti pomogli, a svojim kolegicama i kolegama želim da u Londonu ostvare svoje sportske snove".

Osvojila je sve i po nekoliko puta, ali Olimpijsko zlato ostaje nedostižno zbog ozljeda i Thije Hellebaut


Blanka ima skoro 29 godina (rođena je u studenom 1983.) i možda će nekome to zvučati grubo, ali je realno: Za četiri godine u Riju će biologija, a ne samo ozljede, uraditi svoje i bit će u godinama kada je teško očekivati vrhunski rezultat, konkretno - olimpijsko zlato. Teško, ali ne i nemoguće, sjetimo se Štefke Kostadinove, koja je jedina na vječnoj ljestvici skakačica ispred Blanke.

Vlašić je šampionka, koja je po dva puta bila prvakinja svijeta (2007., 2009.) na otvorenom i dvorani (2008. i 2010.) i prvakinja Europe 2010., osvojila "nebrojene" mitinge Zlatne i Dijamantne lige, ali nije uspjela ono što je konačni cilj i najveći uspjeh svake sportašice, posebno atletičarke: Zlato na Olimpijskim Igrama.

Sada već "davne" 2000. u Sydneyu, došla je kao 16-godišnjakinja, vođena kubertenovskim načelom i zauzela 17. mjesto. Ali već mjesec poslije prvih Igara, pokazala je da se na drugima od nje neće očekivati tek sudjelovanje: Sa preskočenih 191 cm, postaje svjetska juniorska prvakinja.

Atenu 2004. najavila je skokom od 203 cm u Ljubljani, ali nakon tog rezultata početkom kolovoza, dobila je virozu. Uspjela je ući u finale Igara, ali iscrpljena, ima snage samo za jedan skok. Naknadno joj je dijagnosticirana hipertireoza i morala je operirati štitnjaču.

Blanka se vratila u najvećem stilu, ali i u Pekingu 2008. ostaje bez olimpijskog zlata. Možemo pisati kako je to veliki uspjeh, ali Blanka je tamo, nakon 22 pobjede, došlo po "ono što joj pripada" - zlato.

Uzela joj ga je Thia Hellebaut, a prošle godine na SP-u nije uspjela obraniti dvije uzastopne svjetske titule. Međutim, zbog ozljede koljena i Ahilove tetive i pod velikim bolovima, riskira nastupom s nezaliječenom ozljedom koji joj je donio veliko srebro. Ana Čičerova ju je pobijedila zbog manjeg broja pokušaja.

Od tada datiraju njene suze na fotografiji uz tekst, a iste scene gledali smo i prije mjesec i pol, kada je naslutila da će propustiti London. Blanka se sada nalazi na prekretnici.

Pročitajte više