Bolt bi pobjednika prvih Igara ostavio 20 metara iza sebe!

ZAHVALJUJUĆI modernoj tehnologiji danas smo u mogućnosti detaljno analizirati koliko su sportski rezultati napredovali od prvih Olimpijskih igara do ovih u Londonu.

Najbrži čovjek na svijetu Usain Bolt idealan je primjer za analizu.

Jeste li znali da je zlato u utrci na 100 metara na prvim OI 1896. godine osvojio Thomas Burke koji je trčao 12 sekundi?

Sjajni prikaz New York Timesa analizira rezultate svih osvajača medalja na "stotki" na modernim olimpijskim igrama. Zamislimo li ih sve na istoj atletskoj stazi, Bolt bi Burkea ostavio 20 metara iza sebe!

Jedini koji je osim Bolta uspio obraniti olimpijsko zlato na 100 metara je Carl Lewis, a on je 1988. u Seulu istrčao 9,92 sekundi (četiri godine ranije stigao je za 9,99). Jim Hines prvi je 1968. probio granicu od deset sekundi, stigao je za 9,95.

Dvadeset metara i samo tri sekunde napredak je sprintera u posljednjih stotinjak godina. Znanstvenici tvrde kako povećanje brzine duguju razvoju tehnologije, ponnajprije obuće i kvalitete staze, ali i prehrani te napretku medicine.

Usporedbe radi, najbrži osmogodišnjak u SAD-u danas na 100 metara trči 13,46 sekundi, s kojih bi na prvim Igrama za brončanom medaljom zaostao samo sekundu. Rekord 14-godišnjaka i 15-godišnjaka je danas 10:27 sekundi. S tim vremenom bi, primjerice, na OI 1980. tinejdžeri uzeli srebro.

Pročitajte više