Borba za život mladog pilota F1: Bianchi operiran, iduća 24 sata kritična!

Foto: Guliver Images/Getty Images, fotomontaža/Index

PILOT MARUSSIJE Jules Bianchi hitno je prebačen u bolnicu nakon što je doživio tešku nesreću na utrci VN Japana. Bianchi je izletio sa staze te je udario u ato-dizalicu koja je bila na stazi da bi pokupila bolid Adriana Sutila, koji neposredno prije izletio sa staze.

Posljednje informacije:

17:30 Službeno je potvrđeno da je operacija prošla uspješno te da je mladi Francuz prebačen na odjel intenzivne njege. No, liječnici kažu da su iduća 24 sata posebno kritična. 

 
16:45 Telegraph piše kako je Bianchi doveden u bolnicu u nesvijesti, ali je disao te da su liječnici odmah pristupili hitnoj operaciji glave, jer je mladi Francuz doživio teške povrede mozga.
 
Ono što je apsurdno, to je da se sama utrka uopće i održala jer tajfun i obilna kiša koja ga je pratila, nisu dozvoljavali da Francuz bude prebačen helikopterom u klinički centar udaljen nekoliko kilometara od staze u Suzuki, pa je pitanje kako je moguće da su organizatori uopće i dozvolili start.
 
Interesantan je komentar legendarnog Nikija Laude, trostrukog svjetskog prvaka, koji je nakon nesreće u Nurbugringu 1976. jedva ostao živ. On je 1976. odbio nastupiti na VN Japana u Fijiju, smatrajući da uvjeti nisu regularno, no danas je stao u zaštitu organizatora.
 
''Formula 1, kao i svi ostali auto-moto sportovi su izuzetno opasni. Mi smo godinama navikli da se ništa ne događa, i sad, kad se zaista nešto ovako dogodi, svi se pravimo iznenađeni. Ovakve stvari se dešavaju. Jedan bolid je izletio, na stazu je morala doći dizalica, i splet nesretnih okolnosti je uzrok ove nesreće'', izjavio je slavni Austrijanac.
 
 16:00 Sebastian Vettel, koji je danas završio kao treći, usporedio je ovu utrku s onom iz 1976., koja se također vozila u Japanu, a održala se u katastrofalnim uvjetima, sve zbog pritiska TV kuća:
 
''Ljudi su griješili te 1976., a griješe i danas. Ništa se nije promijenilo. Evidentan je pritisak televizije, medija, koji ne dozvoljavaju odgađanje utrke. Ipak, mislim da organizatori nisu krivci za ovo što se danas dogodilo. Nemoguće je predvidjeto ovako nešto. Nadam se da ćemo svi skupa iz ovoga nešto naučiti, da bismo izbjegli neke nove ovakve nesreće. Sad je samo bitno to da smo svi mislima uz Julesa'', rekao je Vettel.
 
 15:00 Francuski vozač F1 momčadi Marussia Jules Bianchi, koji je nastradao na Velikoj nagradi Japana u Suzuki, hitno je operiran, priopćili su iz Marussie.
 
Bianchi je nekoliko krugova prije kraja utrke na stazi natopljenom vodom izletio i zabio se u auto-dizalicu, a zadobio je teške ozljede glave. Nesretni Francuz imao je peh jer se samo nekoliko minuta prije njegova izlijetanja u zaštitnu ogradu zabio Adrian Sutil. Organizatori su pozvali auto-dizalicu u koju je na istom zavoju podletio Bianchijev bolid. Utrka je zbog toga prekinuta.
 
Sutil koji je bio najbliži mestu nesreće, rekao je da je izgledalo stravično i da po onome kako je on vidio, Bianchi nije izgledao dobro, no vjeruje da će sad biti u dobrim rukama. 

 
 Odmah nakon nesreće nije bilo nekih preciznih informacija o stanju francuskog pilota. Svjetska automobilska federacija objavila je da je Francuz prebačen u bolnicu, da ga operiraju, ali bez davanja nekih dodatnih informacija. 
 

 
Unuk i nećak velikih francuskih vozača
 
Jules Bianchi, francuska mlada nada Formule 1 rođen je 3 kolovoza 1989. u Nicei, u obitelji čiji su gotovo svi muški članovi desetljećima unazad na ovaj ili onaj način bili usko vezani uz auto-moto sport. Njegov djed Mauro bio je tri puta Svjetski prvak  u GT kategoriji, dok je njegov stric Lucien 1968. bio pobjednik kultne utrke 24 sata LeM ansa i u periodu od 1959. do 1968. imao sasvim solidnu karijeru u F1. 
 
Jules je debitirao u F1 2013., vozeći za svoj aktualni tim Marussiju, no prvi njegov pravi kontakt sa svijetom Formule 1 je bio 2011., kada je bio test vozač Ferrarija i polaznik Ferrarijeve akadamije.
 
U svom debiju za Marussiju lani zauzeo je 15 mjesto na Velikoj utrci australije. Sezonu je završio kao 19 vozač u ukupnom poretku pilota bez ijednog osvojenog boda. Najbolji plasman mu je bio 13 mjesto na Velikoj utrci Malesije.
 
Ove sezone je osvojio i prve svoje bodove u Monte Carlu. Bio je deveti i tako je donio i sebi i svojoj momčadi prve bodove.

14:15 Bianchi je s teškim ozljedama glave prebačen u Sveučilišnu bolnicu Mie.

 

Satima nakon nesreće, društvene mreže zatrpane su izrazima podrške mladom Francuzu od strane njegovih kolega.

 

13:35 Felipe Massa uputio je žestoku kritiku organizatorima VN Japana.

"Pet krugova prije nesreće vrištao sam preko radija da zaustave utrku. Osjetio sam da je staza natopljena vodom, ali kad su zaustavili utrku bilo je prekasno", poručio je Brazilac.

13:30 Otac mladog vozača rekao je u razgovoru za France 3 kako je njegov sin u kritičnom stanju te da ga trenutno operiraju.

13:20 Bivši vozač Formule 1, Finac Mika Salo, potvrdio je kako je Bianchi u kritičnom stanju. "Svjedoci su rekli da je njegova kaciga bila skroz uništena. Dobio je težak udarac u glavu".

F1 : le Français Jules Bianchi accidenté sur WAT.tv


Bianchi je ostao bez svijesti te je odmah prebačen u bolnicu, a Nico Rosberg i Lewis Hamilton otkrili su novinarima kako je situacija vrlo ozbiljna.

"Nije dobro, čuli smo da je teško ozlijeđen. Nadamo se da će se brzo oporaviti".

 

"Bianchi je bio u nesvijesti nakon nesreće, a u bolnicu je prebačen kolima hitne pomoći. Nismo mogli koristiti helikopter zbog snažne kiše. Čim dobijemo više informacija, odmah ćemo vas obavijestiti", rekao je Matteo Bonciani, FIA-in voditelj odnosa s javnošću.

Bianchi udario u traktor

BBC piše da je Bianchi udario u traktor koji se nalazio pokraj staze.

"Kiša se spustila i gume su proklizavale. Ništa nisam mogao vidjeti", rekao je Adrian Sutil, koji je krug prije Bianchija završio van staze.

"Nadam se da će sve biti ok. Svi smo zabrinuti", rekao je pilot Saubera.

Na pitanje novinara je li Bianchi udario u traktor, Sutil je kratko odgovorio:

"Traktor je došao po moj bolid koji je bio pokraj staze i onda se sve to dogodilo"

Pročitajte više