Borna Rendulić postao hit u Americi

Foto: Guliver Image/Getty Images

ZAGREPČANIN Borna Rendulić debitirao je u utorak navečer za Colorado Avalanche u susretu protiv Nashville Predatorsa, i time postao drugi hokejaš rođen u Hrvatskoj koji je zaigrao u najjačoj ligi svijeta NHL-u.
 
Bez obzira što se i po hrvatskim medijima provlačila teza da je on prvi, to ipak nije točno jer je 2003. za Phoenix Coyotes (odigrao je samo tri utakmice) zaigrao sadašnji reprezentativac Švicarske Goran Bezina, hokejaš s dvojnim hrvatsko-švicarskim državljanstvom, inače rođen u Splitu 1980.
 
Bezina je draftiran od strane Coyotesa još 1999. kao osmi izbor osme runde (234. ukupno), no ipak nije ostavio veći trag u NHLu, pa je od 2001. do 2004. igrao u AHL-u za klub Springfield Falcons. Za vrijeme dok je na snazi bio štrajk igrača vraća se u Švicarsku u Genève-Servette HC. Igrao je i u Austriji, u doigravanju 2007. i s Red Bull Salzburgom osvojio prvenstvo. Tada se natrag vraća u Genève-Servette i 2008. potpisuje novi četverogodišnji ugovor.
 
Inače, Goranov otac bio je odličan vaterpolist, član splitskog Mornara, a u Švicarsku je otišao baš zbog vaterpola.
 
Bezina (broj 57) za vrijeme utakmice Phoenixa pritiv Vancouver Canucksa
 
Rendulić je u porazu Colorada od Nashvillea (0:3) na ledu proveo malo više od sedam minuta, te je uputio jedan udarac prema gostujućem golu.
 
No, i tih sedam minuta bilo je dovoljno da 22-godišnji Hrvat postane hit u vječno sumnjičavim, prema svemu onome što nije izvorno američko, američkim medijima.
 
Tako je danas Yahoo Sports posvetio članak Renduliću u kojem ga je predstavio hokejaškoj publici.
 
Yahoo piše da je Rendulić posljednje dvije godine igrao za finski klub HPK zabilježivši 24 poena u 94 odigrane utakmice, a nastupom u utorak postao je 34 igrač Avalanchesa ove sezone. Dalje u tekstu piše kako je Borna odrastao u Zagrebu, a od malih nogu je obožavao hokej. Prvi idol mu je bio legendarni Wayne Gretzky, a poslije je zavolio Alexa Ovječkina. Prve hokejaške korake ostvario je u Medveščaku, a sa 17 je otišao u Finsku.
 
Yahoo prenosi dio Rendulićevog intervjua kojeg je dao za Eurolanche, a u kojem objašnjava zašto se opredijelio baš za hokej:
 
''Nitko me nije posebno nagovorio na hokej. Počeo sam ga trenirati kad sam imao šest godina. Neki treneri u Zagrebu su me uočili na klizalištu na Šalati i pozvali me da se ozbiljnije posvetim treningu. Ubrzo sam shvatio da imam talent za taj sport i odlučio sam da se potpuno posvetim hokeju. Bio sam dosta dobar i u nogometu, no hokej je ipak bio moj prvi izbor''.
 
Zanimljivo je da je Borna postao član kluba čija je najveća legenda također igrač s hrvatskim korijenima, veliki Joe Sakic.
 

Pročitajte više