"Brazil nikad lošiji, a bit će prvak..."

Foto: Guliver Images/Getty Images

U PRVOM polufinalu na Svjetskom prvenstvu 8. srpnja u Belo Horizonteu igrat će Njemačka i Brazil. Nijemci su još jednom potvrdili da su svjetska nogometna velesila i četvrti put zaredom ušli u polufinale Svjetskog prvenstva, što nikome dosad nije uspjelo. 'Elf' je do tog povijesnog uspjeha došao svladavši na Maracani Francusku golom Matsa Hummelsa u 13. minuti.

Dalje ide i Brazil i to način koji smo od njih na ovom prvenstvu navikli. Bez lepršavosti i prepoznatljive brazilske atrakcije u igri, sinoć su ipak nešto bljeđu Kolumbiju srušili brazilski stoperi Thiago Silva i David Luiz. Pred kraj utakmice kolumbijska zvijezda James Rodrigez zabio je svoj šesti gol na prvenstvu za 2:1, no tako je i ostalo. A osim Kolumbijaca bez polufinala je ostala i najveća brazilska uzdanica Neymar koji je iznesen na nosilima nakon jednog grubog starta te je zbog ozljede kralježnice izgubljen do kraja prvenstva.

Očekivano brazilsku naciju je zadesio kolektivni šok, a podrška Neymaru počela je stizati sa svih strana i preko društvenih mreža. Obratio se i Messi koji je na Facebooku izrazio nadu da će se Neymar brzo oporaviti, a javile su se sportske zvijezde i izvan nogometa. Najbrži čovjek svijeta Usain Bolt s porukom "Tužne vijesti, oporavi se brzo", dok je pouku podrške s nadom u što brži oporavak poslala i NBA zvijezda LeBron James.

Vulić razočaran Brazilom


No i bez Neymara, prvenstvo ide dalje, a izbornik mlade hrvatske reprezentacije do 19 godina Zoran Vulić analizirao je obje utakmice.

"Iako sam ja navijao za Francusku, Njemačka je bila bolja i zasluženo prošla u polufinale. Što se tiče ove druge utakmice Brazil je igrao svoju najbolju utakmicu, ali nedovoljno dobro da bi ostavio bolji utisak".

Što reći o Brazilu koji igra bez okusa i mirisa, ali ipak prolazi.

"Oni imaju svoj cilj prema kojem idu i to je to. Na kraju nitko neće pitati kako su igrali nego jesi li osvojio. Ovo je Brazil kakvog nismo gledali godinama lošijeg, ovako neatraktivno njihovu igru mislio sam da neću doživjeti u životu. Ovo je Brazil koji igra isključivo i samo na rezultat", kaže Vulić.

"Prednost Argentini u okršaju s Belgijom"

A jedan od razloga što je tome tako je i što je ovo Svjetsko prvenstvo pokazalo kako više ne postoje klasični autsajderi.

"Svi igraju nogomet i teško je pobijediti bilo koga. Iako objektivno momčadi koje su trebale doći do četvrtfinala su tu i došle. Opet je kvaliteta isplivala na vidjelo, bilo individualni ili grupni".

Neospornu kvalitetu ima i Belgija koja će od 18 sati probati preko Argentine u polufinale.


"Imaju stvarno grupu fantastičnih igrača i ne samo prvih 11, nego i 22. Ali opet dajem prednost Argentini jer igraju na svojoj polutci i mislim da će to presuditi. Sve nekako vodi finalu između Brazila i Argentine".

"Nizozemska je izraziti favorit"

U 22 u posljednjem susretu četvrtfinala sastaju se Nizozemska i najveće iznenađenje prvenstva, Kostarika.

"Bit će teška i tvrda utakmica i mislim da mogla ići u produžetke. Iako je to jedina od četiri utakmice četvrtfinala koja ima izrazitog favorita, a to je Nizozemska. No ne bih otpisivao Kostariku, imaju nekoliko dobrih igrača i igraju dobro, to je jedna utakmica i mislim da može biti iznenađenja".

No na kraju, iznenađenja neće biti.

'Prvak će biti Brazil', mišljenja je Vulić.

"Mislim da bi bio šok da Brazil ne postane prvak, iako to objektivno nije zaslužio. Ali sve vodi tome", zaključio je Vulić.
 

Pročitajte više