Čačić vratio Čopa i pozvao Pivarića!

Foto: Index,Hina

ANTE ČAČIĆ održao je premijernu presicu kao novi Mamićev namjesnik na klupi nogometne reprezentacije Hrvatske i objavio svoj prvi izbornički popis za dvije preostale kvalifikacijske utakmice za EP, protiv Bugarske 10. istopada na Maksimiru i Malte, tri dana kasnije u Attardu.

Čačić je predstavio stručni stožer u kojem će biti Joe Šimunić, Marijan Mrmić, Leo Sovina (kondicijski) i Ante Miše.

Na Čačićevom prvom popisu, u odnosu na posljednju akciju Nike Kovača, nalaze se dva nova imena, branič Dinama Josip Pivarić i napadač Malage Duje Čop. S posljednjeg Kovačeva popisa nisu pozvani branič PAOK-a Marin Leovac, veznjak Hajduka Mijo Caktaš i napadač Fiorentine Ante Rebić.

"Ovo je vrh moje karijere. Žao mi je zbog atmosfere"

Čačić je ovako otvorio svoju prvu izborničku pressicu: "Htio bih se zahvaliti IO-u HNS-a i cijelom savezu te predsjedniku Šukeru na ukazanom povjerenju. Na svakom izborniku je velika odgovornost i ja sam je svjestan. Istovremeno sam počašćen i ponosan zbog ukazanog povjerenja."

"Hrvatska nogometna reprezentacija je puno više od nogometa. Ona je veća od svakog nogometaša, od svakog trenera. Svjestan sam da sam dobio izuzetno nadarenu momčad i naše najbolje igrače. U ruke sam dobio hrvatski nacionalni ponos. Tako to doživljavam. Poznato je što hrvatska nogometna reprezentacija znači za Hrvatsku i Hrvatima. Momčad i ja imamo tu čast i priliku da kroz vrhunski sport služimo nacionalnim interesima Lijepe naše. Prvi cilj je plasman na Euro. Dat ću sve od sebe. Reprezentacija zahtijeva i zaslužuje stručnost, znanje i iskustvo izbornika. Osim toga, nemojte sumnjati da mi je srce uz reprezentaciju."



"Želim se zahvaliti i Niki Kovaču na svemu što je napravio. Navijačima poručujem da se ne boje za Hrvatsku. Vjerujem u uspjeh, da nije tako ne bih se uhvatio ovog posla. Pozivam navijače da nas podrže, to nam je jako važno. Mi ćemo se boriti za njih na travnjaku. Očekujem i korektnu suradnju s medijima".

"Nisam se čuo s igračima, ali namjeravam. Naviknut sam na kritike, doživljavao sam ih i kada sam preuzimao Dinamo. Ovo je demokracija. Ono što me drži jest to da iza mene stoji rad, odgovornost i poštenje, To sam pokazao gdje god sam radio i dokazat ću ovdje. Ovo je vrh moje karijere. Žao mi je zbog atmosfere, jer se šalje poruka da se u Hrvatskoj ne može raditi. Zašto ja iz Hrvatske ne mogu biti potvrđeni stručnjak, zašto bih morao raditi vani da me se pozove? Ovo je nama na ponos, da se radom i poštenjem može doći do velikih stvari. Trenirao sam devet igrača ove reprezntacije. Nisam pao s Marsa, išao sam iz kluba u klub i iza sebe ostavljao dobar posao. Svi koji su sa mnom surađivali su ponosni".

"Vjerujem u karakter, poštenje i vjernost naših igrača. Oni su garancija da ćemo doći tamo gdje nam je mjesto. U Francusku. Imamo širok kadar, svi naši igrači mogu odgovoriti zadacima. Nedostaje pravi ambijent. Za to smo mi u ovoj prostoriji svi zaduženi, a i šire od ove prostorije. Moram reći da mi je prvi čestitao Cico Kranjčar, Bilić, Štimac, Ivanković, uglavnom hrvatska struka gdje god se u svijetu nalazi. Takva podrška mi puno znači. To govori da u tim ljudima ne živi sujeta, već nam žele uspjeh".

O Šimuniću: "Bio sam mu trener. On je oličenje poštenja i čestitosti. Omiljen je među navijačima i među igračima. Pomoći će mi da kreiramo ugodno ozračje oko i u reprezentaciji. To s peticijom je njegova privatna stvar. Što se kazne FIFA-e tiče, nju je odradio. Sada ima priliku da se na neki način rehabilitira i na klupi. Gledam ga isključivo kao čovjeka i domoljuba, kao čoveka koji ne mrzi. Ta jedna situacija  koja se dogodila ne treba ga pratiti cijeli život."

O Mamiću: "Rođen sam u ovom gradu. Nije problem raspitati se kakav sam čovjek. Svi koji me znaju, znaju da sam svoj. Stalno potencirate da sam RTV serviser... da, imao sam svoju radionu 25 godina. Nemam dubiozu prema nijednoj struci u ovoj zemlji. Surađivao sam s Mamićem godinu dana, mogli ste iščitati koliko sam samostalan. Što se tiče Mamićevog utjecaja, sigurno ga se pitalo oko mene, i sigurno je rekao dobre stvari. Članovi IO-a poznaju me preko rada u njihovim klubovima. Što se tiče utjecaja na hrvatsku reprezentaciju, ne vjerujem da itko želi reprezentaciju svesti pod privatne interese. Recite mi, koji to igrač iz Dinama ne zaslužuje biti u reprezentaciji. Budite sigurni da ću ja birati najspremniije igrače. Kod mene će u kadru biti oni koju budu u formi. Nitko neće igrati po defaultu".

O Eduardu i Pivariću: "Eduardu sam bio trener, on je izuzetno kvalitetan igrač, moj dojam je da se prerano oprostio od reprezentacije. Rado ću ga pozvati ako svojim igrama skrene pozornost na sebe. Pivarić igra kvalitetno. Na njegovoj smo poziciji deficitarni, a on je skrenuo pozornost na sebe i zaslužio poziv među najbolje. Čop je i prije bio na širome popisu. Imamo situaciju s Olićem, s viškom kartona za prvu utakmicu, Mandžo je upitan, i Čop zaslužuje tu imati svoje mjesto".






 

Da bi ugođaj opće parodije i sprdnje na račun hrvatske reprezentacije i onoga što je ona značila bio potpun, Čačić se javnosti prvi put s grbom HNS-a na prsima obratio u jednoj zagrebačkoj pivnici.

Naravno, to je u sklopu ispunjavanja HNS-ovih marketinških i sponzorskih obaveza, ali u Mamićevom savezu morali bi znati kako ovo nije vrijeme da dodatno ruglu izvrću projekt koji je ionako odavno dovden do groteske. Jer predstavljanje izbornika koji nema nikakve reference (osim slijepe poslušnosti Mamiću) i čije je imenovanje u javnosti dočekano s ogorčenjem, u pivnici to svakako jest.



 
Nismo ni slutili na koji će način HNS dati notu ozbiljnosti ovom skupu, ali dolaskom na mjesto održavanja saznali smo kako - angažmanom policajaca!

Do sada policajci nisu osiguravali izbornike koji su na konferencijama za medije objavljivali popise reprezentativaca, nego se sjećamo samo summita HNS-a koji se održavao pod paskom zaštitara.

Ali, kako su objasnili u pivnici, ovaj put policija je angažirana nakon "natpisa o novom izborniku na portalima".
 

 

 

Pročitajte više