Cedevita pred ispitom sezone: Mogu li ponoviti uspjeh Zadra iz 2003.?

ZAVRŠNI turnir ABA lige je pred nama. U Tel Avivu na parketu Nokia Arene košarkaši Cedevite, Partizana, Maccabija i Budućnosti borit će se za svoj nastup u finalu. Međutim, sam put do Final Foura bio je užasno težak i dugačak. Osim za Izraelce.

Maccabi je tijekom cijele sezone dominirao u ligi. Svojim su iskustvom, znanjem i igračkim kadrom dva koraka ispred svih klubova protiv kojih su se natjecali u regionalnoj ligi, a jedini koji su im rezultatski mogli parirati bili su Cedevita i Partizan.

Momčad iz Podsuseda pamtit će ovogodišnje izdanje ABA lige, jer su od samog početka čvrsto držali drugu poziciju na ljestvici. Cedeviti je cijelu sezonu za vratom visio Partizan, dok je svoje mjesto na Final Fouru u Tel Avivu pronašla i Budućnost.

Budućnost bez šansi, Cedevita i Partizan u "balkanskom finalu"



Međutim, pred Budućnosti nije svjetla budućnost jer ih u prvom polufinalnom susretu dočekuje Maccabi. Izraelci su željni dokazivanja i žele uzeti naslov pobjednika ABA lige, a protivnik im je momčad iz Crne Gore, koja ih je među rijetkima uspjela "pobijediti" ove sezone. (Jedina momčad koja ih je doista pobijedila je Zagreb u 11. kolu. Mravi su slavili 81:74.)

Famozna utakmica sredinom travnja ove godine nikada se nije odigrala jer Maccabi nije osigurao košarkašima Budućnosti prijevoz do Tel Aviva, a vodstvo ABA lige registriralo je pobjedu 0:20 za Budućnost.


i dok je ishod drugog polufinalnog para izgledan, sve oči bit će uprte u prvi polufinalni okršaj, odnosno "balkansko finale". Srpski mediji s velikim su zanimanjem popratili događanja oko ABA lige, a kako i ne bi kada Partizanovci traže prolazak u finale i šansu za obranu naslova preko Cedevite.

"Fokusirani smo na Cedevitu i poštujemo ih. Oni su odlična ekipa i mislim da će odlučivati detalji", rekao je Dušan Kecman.

"Partizan nije više toliko strašan"

"Crno - beli" susreli su se s Cedevitom dva puta ove sezone, a trenutni rezultat tih međusobnih ogleda je neriješen. 27. prosinca prošle godine Cedevita je ugostila Partizan, a Anzulovićeva momčad slavila je s uvjerljivih 75:57. Partizanovci su uzvratili Cedeviti u 25. kolu slaveći 67:63. Ovo je samo dokaz kako Partizan nije toliko strašan koliko je bio posljednjih pet godina, kada su Beograđani dominirali regionalnom ligom.

"To nije ekipa koja je ove godine na nivoima na kakvima je bila prijašnjih godina. Mislim da s jednom takvom iskusnom ekipom koja je prošla dosta toga možemo puno. Imamo šansu i nadam se da ćemo je i iskoristiti", poručio je Matej Mamić, sportski direktor Cedevite.

Hoće li Cedevita ponoviti Zadar iz 2003.

I doista, Cedevita ima veliku priliku proći u finale ABA lige, a tamo bi ih prema svemu sudeći mogla dočekati momčad Maccabija. Cijela ova priča pomalo nas podsjeća na onu iz 2003. kada je Zadar, kao totalni autsajder, preko Maccabija osvojio naslov prvaka.

Još uvijek se sjećamo tih dana kada su početkom travnja 2003. Marko Popović i Michael Meeks predvodili Zadar u nevjerojatnoj utakmici protiv Crvene Zvezde. U konačnici Zadrani su napravili senzaciju slaveći 78:77, a u finalu Goodyear lige, kako se regionalna liga tada zvala u svojoj prvoj sezoni, u Ljubljani je na koljena bačen veliki Maccabi. Zadrani su slavili 91:88.

Stoga, Cedevita možda nije najveći autsajder, ali realnost je da igra protiv Partizana, koji je pet godina zaredom osvajao ABA ligu. U slučaju da preskoče srpskog diva očekuje ih totalni rat u grotlu Tel Aviva. Sa sličnim problemima se suočio i Zadar 2003. godine, pa su se ipak trijumfalno vratili doma.

Pročitajte više