Češka - Portugal: "Ne smijemo dopustiti da nas Ronaldo i Nani masakriraju"

CIRKUS se nastavlja. Večeras se od 20:45 sati na travnjaku Nacionalnog stadiona u Varšavi igra prvo četvrtfinale na Euru. Snage će odmjeriti pobjednici skupine A Česi i drugoplasirani iz skupine B Portugalci.

Česi iznenadili u skupini A, Portugalci preživjeli skupinu "smrti"

Češku je u prvoj utakmici razbila Rusija 4:1, međutim izabranici Michala Bileka već u drugom kolu postigli su nešto što se ne vidi svaki dan. U prvih šest minuta utakmice Grcima su zabili dva gola. Na krilima te velike pobjede u trećem kolu šokirali su Poljake, a sa šest bodova otišli su među osam najboljih u Europi na prvom mjestu u skupini.

S druge strane, Portugalci su proradili onog trenutka kada se Ronaldo probudio. U prvom kolu EP-a Nijemci su ih pobijedili 1:0, iako je moglo završiti i obrnuto da je Pepe imao više sreće. U drugom kolu Portugalci su u jednoj od najljepših utakmica na Euru golom Silvestra Varela pobijedili Dansku 3:2, a u posljednjem dvoboju u skupini čekala ih je ranjena Nizozemska.

Ronaldo se probudio protiv Nizozemaca

Nizozemci su krenuli u "totalni rat", na sve ili ništa, međutim imali su veliku nesreću jer je u tom okršaju proradio najjači portugalski top - Ronaldo. Portugalac je odigrao utakmicu života u nacionalnom dresu zabivši dva gola, a UEFA-ini statističari kažu da je Ronaldo uputio rekordnih 12 udaraca prema golu protivnika. Naravno, takve vijesti ne vesele češkog izbornika.

"Mi znamo da Portugalci imaju vrlo opasne igrače. Tu su Nani, Helder Postiga i naravno Cristiano Ronaldo. Znamo što oni mogu i naravno da ćemo taktiku postaviti defenzivnije", rekao je Bilek, koji se osvrnuo na visoki poraz od Rusije.

"Rusi su nam bili upozorenje da ne smijemo više igrati tako. Ostavili smo im prostor i oni su nas kaznili zbog toga. Nani i Ronaldo će nas masakrirati ako im dopustimo što smo i Rusima".

Česi bolji 1996., Portugalci 2008.

Česi i Portugalci susreli su se dva puta na prijašnjim europskim prvenstvima. Prvi put 1996. u Engleskoj kada su Česi slavili 1:0 golom Poborskog. Posljednji njihov međusobni okršaj datira iz 2008. godine u Švicarskoj, a tada su Portugalci slavili 1:3 golovima Deca, Ronalda i Quaresme.


"Kao i uvijek do sada oni su favoriti. Mi nemamo velika imena u momčadi, osim Rosickog i Čeha. Ako ponovimo ono što smo prikazali protiv Grčke i Poljske, onda imamo šanse za prolazak u polufinale", smatra Bilek.

Portugalski izbornik Paulo Bento zna kakav je zadatak pred njim.

"Morat ćemo ostati smireni i fokusirani na zadatak. Češka je opasna ekipa, ali mi smo pokazali kako znamo igrati. Moja je najveća želja da nakon utakmice svi u Portugalu budu sretni i ponosni na nas", za kraj će Bento.


Očekivani sastavi:

Portugal: Rui Patricio - Pereira, Bruno Alves, Pepe, Fabio Coentrao - Meireles, Veloso, Moutinho - Nani, Ronaldo - Helder Postiga

Češka: Čech, Gebre Selassie, Kadlec, Sivok, Limberský, Plašil, Pilař, Hübschman, Kolář, Jiráček, Baroš

Pročitajte više