Čičak tvrdi - "Nisam Mamićev igrač" i za Index otkriva smisao antihuliganske misije

AKO Ivan Zvonimir Čičak s nečim ima problema, onda su to krive informacije. Stalno mu se zapleću negdje u djelokrug. Jednu je objavio u svom posljednjem izvješću u okviru projekta "Izravna prevencija navijačkog nasilja" kojim posljednjih dana izaziva pažnju javnosti. Indexovu sportsku rubriku, zajedno s nekim kolega iz Jutarnjeg lista, postavio je na listu mrzitelja HNS-a, jer smo "u čudnom terminu objavili poruku koju je Torcida objesila na zgradu u Rusanovoj". Torcidina poruka je, nema sumnje, prilično surova, ali kvaka je u tome što Čičak misli da iza te navijačke akcije zapravo stoji Index. Ne podcjenjujući Čičkovo iskustvo i endemsku sposobnost opstanka, lako smo mu objasnili da ovdje nije riječ o špijunskim metodama, kao i da njegov strah od istih razumijemo kao profesionalnu deformaciju. No, predsjednika HHO-a upitali smo i ne smatra li da s ovakvim pogreškama u procjeni, njegova izvješća gube na vjerodostojnosti? Osim što je u prevenciji govora mržnje posegnuo za istim izrazom opisujući nepodobne novinare, kolegi nije ispravno napisao niti ime.

"Mi ne rješavamo odnose, mi ukazujemo! Kako je Index baš jedini došao do fotografija Torcidinih fotografija?"

"Pa možda ih je netko poslao?"

"Aha. Znate, mi znamo da su oni imali sastanak. Imamo insajdersku informaciju da su odnosi u Torcidi pukli upravo na HHO-u. Stariji navijači nisu dali na nas, a mlađi su nam odgovorili bakljadom i onim transparentom nakon što smo ih nazvali uzornima. Došlo je do fragmentacije među Torcidom"

Čim ste taknuli u problem navijača dobili ste publicitet. Znaju to mnoge institucije, iako istovremeno ne znaju apsolutno ništa o razlozima nastanka tog problema, što je osnova svake prevencije. Kada Hrvatski helsinški odbor odjednom krene s agresivnom antihuliganskom kampanjom, pošalje promatrače na utakmice HNL-a, a svog predsjednika u autobus sa Zdravkom Mamićem, jasno je da se u javnosti postavljaju pitanja. Za početak, tko to plaća? A potom i što je točno "preventivno" u prebrojavanju uvredljivih i rasističkih poruka na utakmicama i pisanju izvješća kojima HHO puni svoje obvezne godišnje knjige.

"Imate li pitati bilo što drugo osim tko to plaća? Umoran sam od te bolesti. U doba tuđmanovštine govorilli su da radimo s crvenim vragovima i prodajemo se za Judine škude, sada kažu da radimo za eure"
 
Ako se nismo razumjeli, jasno da ne pričamo o dobiti koja se u kod udruga građana naziva viškom profita, već o tome tko je naručio ovaj projekt?

"Projekt smo zamislili mi u HHO-u prije tri godine, ali ga tehnički nismo mogli ostvariti. Ovo ljeto smo se skrpali, a kako sam ja bio na Braču, bilo je jeftinije da idem na utakmice Hajduka i Zadra. Bio sam i na dvije utakmice Dinama"

Osudili smo i Mamića zbog njegovog divljaštva

Vidjeli smo vas na fotografiji, u autobusu ste sjedili iza Zdravka Mamića s Dinamovim šalom oko vrata. Sve to ne bi bio problem da tamo niste bilo kao predsjednik odbora koji se bori za ljudska prava i koji je u nekoliko navrata reagirao na javne istupe Zdravka Mamića.

"Što se Maribora tiče, nije se moglo drugačije doći do stadiona nego Dinamovim autobusom. Točno je pisalo gdje morate sjediti u autobus, ako ste imali kartu. Na stadionu su nas pretresli bez obzira što smo imali Vip ložu. Pronađite našu izjavu iz 2009. godine kada smo opalili Mamića zbog njegovog divljaštva"

Dinamo danas s vama usko surađuje, uredno na službenom webu  objavljuju i vaša izvješća u kojima su precizno pobrojane sve navijačke uvrede Zdravku Mamiću. Je li ovo dijelom i njihov projekt?

"Ne, ovo je projekt HHO-a! Kada bi bar klubovi nama plaćali za ovo! Mislim da bi to bilo u redu, da svaki klub koji motrimo plaća po 50 tisuća kuna. Uzeli smo četiri grada za monitoring: Rijeku, Split, Osijek i Zagreb. Vodili smo se saznanjima o najopasnijim navijačkim skupinama, ali čini mi se da smo trebali i u Vinkovce. Možda smo pogriješili"

Da nam je Mamić barem donirao novac!

Udruga HHO financira se malim dijelom od pomoći države, a većim od donacija. Lani ste prijavili prihod od 1,24 milijuna kuna. Hoće li u izvješću donacija za ovu godinu biti GNK Dinamo?

"Tvrdim vam da neće. Evo, ovim putem pozivam Dinamo da se uključi u naš projekt"

Jeste li tražili novac od HNS-a?

"Ponudili smo im suradnju, još nisu odgovorili. Valjda hoće"

Što je cilj projekta "Izravna prevencija navijačkog nasilja"?

"Nas interesiraju ljudska prava, vezano uz prevenciju nasilja na stadionima. Dakle, možete mi vikati Jebi se Čičak, ali ne i Čičak cigane. Mamića možete nazvati idiotom, ali ne smijete širiti rasizam. Naša izvješća šaljemo predsjedniku države, predsjednicima Sabora i Vlade i hrvatskim državnim institucijama, da ne bi kasnije bilo - nismo znali. Interesiraju nas divljaštvo, pirotehnika odnosno piromanija jer su ugroženi ljudi i krši se zakon. To koji pale baklje uživaju valjda i kad pale šume. Ne bavimo se Zdravkom Mamićem, već nasiljem na stadionima.

U Poljskoj su neke udruge tražile da se skine grb s prvim bijelim poljem. To su za mene četnici

"Gledajte, prevencija je bilježenje, nije naš problem što će policija poslije raditi. Mi promičemo granice slobode onda kada to baš i nije popularno. Znate li za slučaj iz Poznanja s Europskog prvenstva kada su se promatrači pojedinih udruga čak i javno hvalili kako su od redara tražili da uklone s tribine hrvatski grb s prvim bijelim poljem. Tko su oni da procjenjuju povijest, a ne znaju razlikovati državni grb od povijesnog. Za mene su to četnici. Ista je stvar s pjesmama Thompsona. Njih nijedan sud nije zabranio"

Ukazujete na kršenje zakona na stadionu, no što je s eventualnim kršenjem zakona u klubovima?

"Određene nepravilnosti prijavili smo Ministarstvu uprave, no oni nisu reagirali. Mi nismo policija"

Protivimo se dijelu Zakona o navijačima, još radimo na tome!

Nije li netransparentno ipak sjediti u loži sa Zdravkom Mamićem, dok u isto vrijeme pojedinci tvrde da ih se prema nekakvom crnom popisu izbacuje s tribine, te nemaju pravo na kupnju ulaznica. To bi trebao biti posao policije.

"Da, imamo saznanja da policija krši prava članova pojedinih navijačkih udruga i privodi ih bez naloga. No, u posljednjem Zakonu o navijačima oni imaju uporište za to. Ako se sjećate upravo je HHO na sjednici Vlade protestirao i tražio da se svaka zabrana odlaska u svijet može temeljiti isključivo na sudskom nalogu. Još uvijek radimo na tome. Ako se pokaže da je taj zakon u suprotnosti s Ustavom, podignut ćemo tužbu pred Ustavnim sudom i tražiti osporavanje ustavnosti zakona"

Kada Boysi skandiraju Nedaj se Nikica oni svom prijatelju produžuju zatvor

Da, ali ovdje pričamo o tome da se sa stadiona izbacuju i oni koji nisu kažnjavani po spomenutom zakonu niti imaju mjeru zabrane.

"Nama se iz Bad Blue Boysa do sada žalio samo jedan čovjek, Mario Galić, koji je propucan u neredima 1. svibnja na Maksimiru. Rekao sam nekim Boysima da njihovo skandiranje "Nedaj se Nikica", u ime momka koji je dobio zatvorsku kaznu od 4,5 godine zatvora jer je policajcu izbio oko pirotehnikom te večeri, nije pametno iz dva razloga. Kao prvo potiču nasilje prema policiji, jer se radi o osobi koja je simbol incidenta u kojoj je policajac ostao bez oka, a drugo jer tima produžuju Nikici zatvorsku kaznu. On je naime osuđen kao primjer drugima, to piše u presudi. Ovo skandiranje sud neće uzeti kao uspješan primjer. Navijači su se čak i složili. Spremni smo na razgovor s njima. Samo ne razumijem kako Torcida može, nakon što smo njihovo navijanje prozvali uzornim, na sljedećoj utakmici baciti 25 baklji i staviti nam poruku "ovo je uzorno navijanje". Zar oni ne žele biti uzorni?"

Je li uzorno što u odboru HOO-a sjedi Igor Peternel, suprug Dinamov šefice marketinga Amre Peternel, dok vi istovremeno slažete pamflete o klubu?

"On je isključen iz ovog projekta! Ne radi na njemu jer bi to bio jasan sukob interesa"

Pročitajte više