Ćiro izgubio rat: Zagreb nakon 22 sezone ispada u Drugu ligu!

Foto: Srđan Vrančić / Cropix

NK ZAGREB od sljedeće sezone više neće biti član Prve HNL. U odlučujućem susretu poraženi su u Kranjčevićevoj od Cibalije s 2:0.

Kolinger kao Ćirin krvnik

Iako je vječni Ćiro Blažević iz kola u kolo trubio kako Zagreb jednostavno ne može ispasti iz elitnog hrvatskog nogometnom razreda, 10. svibnja 2013. ući će u povijest kluba iz Kranjčevićeve. Te večeri, uslijed šokantnog domaćeg poraza od Cibalije, postalo je jasno kako dva kola prije kraja prvenstva , Zagreb više nema ni teoretske šanse za izboriti ostanak. Momčad Zagreba u sastavu Livaković - Kolinger, Nadarević, Graf - Štiglec, Kovačić, Bevab, Štrok, Šovšić - Adurahimi, Medić pokušala je, ali jednostavno nije išlo. Nije tu bile iskrene želje, žari, već čista depresija. Bez golova igralo se tako do pred sam kraj susreta kada je drugi žuti, odnosno isključujući crveni zaradio Kolinger.

Najlošija momčad HNL-a, 19 poraza uz gol razliku 24:56

Igrača više snalažljivi gosti vrlo su brzo iskoristili i to preko Vitaića koji je zabio iz kaznenog udarca. Točku na i katastrofalne sezone Zagrebaša stavio je Terzić samo dvije minute kasnije. Nastavio se tako gotovo nevjerojatni niz od devet utakmice bez pobjede, tijekom kojih su Zagrebaši zaredali sedam poraza i samo dva remija. Gledajući prvenstvenu tablicu, činjenica je kako su popularni Pjesnici ove sezone bili uistinu najlošija momčad hrvatske nogometne lige. U 31. susret upisali su tek šest pobjeda, šest remija i čak 19 poraza uz gol razliku 24:56. Medićevi puleni zabili su najmanje, a primili najviše golova u ligi.

Po prvi put od osamostaljenja Zagrebaši sele u Drugu ligu

Ovakvim raspletom prekinuta je jedna lijepa tradicija, naime Nk Zagreb nikada od osamostaljenja nije ispao iz Prve HNL, odigravši sve 22 sezone. Izuzev spomenutog naslova prvaka, momčad iz Kranjčevićeve još je dvaput bila viceprvak Hrvatske, dok je tri puta prvenstvo završila na trećem mjestu i jednom na četvrtom. Donijelo je to Pjesnicima i nastupe u kontinentalnim natjecanjima. Četiri puta igrali su Intertoto Kup, najdalje su došli 1995., dok su 2001., 2003. i 2007. ispadali u prvim kolima od makedonske Pobede, slovenskog Kopera i albanske Vlaznije. U sezoni 1997./1998. igrali su Kup Kupova, a nakon što su izbacili Slogu u pretkolu, u prvom kolu bolji je bio norveški Tromso.

Pjesnici jedini osvojili naslov prvaka Hrvatske uz Dinama i Hajduk

Poznato je također kako je Zagreb jedini klub koji je osim Dinama i Hajduka osvojio naslov prvaka Hrvatske. Bilo je to u sezoni 2001./2002. pod vodstvom Cice Kranjčara i na krilima Ivice Olića koji je zabio čak 21 gol i okitio se naslovom najboljeg strijelca natjecanja. Zagreb je sljedeću sezonu upisao i svoj prvi nastup u kvalifikacijama Lige prvaka. Nažalost, u dvije utakmice bolji je bio mađarski Zalaegerszeg. Kao najveći europski rezultat figurira remi u Kupu Velesajamskih gradova protiv velike Rome. Što se tiče hrvatskog Kupa, Zagrebaši su jednom igrali finale, šest puta polufinale i čak četvrtfinale. 1997. godine s 2:1 bolja je bila Croatia,

Pročitajte više