Dan iz snova za Šarapovu: Izborila prvo finale Roland Garrosa i postala svjetski broj 1

Ruskinja Marija Šarapova i Talijanka Sara Errani igrat će u finalu Roland Garrosa. 

Šarapova, koja će od ponedjeljka ponovo zauzeti poziciju broj 1 na WTA ljestvici, je u svom trećem polufinalu na Roland Garrosu izborila je i prvi finale svladavši češku tenisačicu Petru Kvitovu s dva puta po 6-3.:

Polufinalni okršaj 2. i 4. nositeljice trajao je jedan sat i 17 minuta, a Šarapova je do pobjede došla vrlo sigurnom igrom na vlastitom početnom udarcu, te visokim postotkom realizacije break-lopti. Pogađala je Ruskinja 79 posto prvih servisa osvojivši pritom tek nešto manje poena nakon prvog (75%). Nešto je manje i griješila (20-17) u odnosu na svoju protivnicu, a imala je i pet winnera više od Kvitove (15-10). Na koncu, realizirala je 4 od 6 break-lopti, dok je u tom segmentu Kvitova bila uspješna samo jednom iz pet šansi.

Ruska tenisačica je u prvom setu dva puta iz dvije šanse oduzela servis Čehinji, dok Kvitova svoje dvije prilike nije iskoristila. Prvu prednost Šarapova je napravila breakom za 3:1 kada je Kvitova napravila dvostruku servis-grešku na break-loptu, dok je drugi oduzeti servis došao na kraju seta.

Nakon što je Šarapova oduzela početni udarac Kvitovoj za 3:1 u drugom setu, češka se tenisačica svojim prvim breakom u meču odmah vratila u susret. Međutim, ključni je bio 8. gem kada Ruskinja opet oduzima servis Kvitovoj, a potom odličnom igrom na svoj servis, te trećim asom u susretu na prvoj meč-lopti, osigurava finale i svjetski broj 1.

Čudesna Errani igrat će finale singla i parova

Errani je sa 7:5, 1:6 i 6:3 pobijedila Australku Samanthu Stosur i tako će Italija već treću godinu uzastopno imati predstavnicu u finalu Roland Garrosa.

U meču sa 6. nositeljicom Australkom Stosur, Errani je znalački iskoristila nervozu svoje protivnice koja se, posebice u prvom i trećem setu, manifestirala u velikom broju neprisiljenih pogrešaka. Napravila ih je Stosur ukupno 48, dok se Talijanka zaustavila na 21.

Početnih 2:0 za Stosur na startu susreta, Errani je brzo vratila na 2:2, a potom su obje tenisačice držale vlastiti početni udarac do 5:5. Tada Errani koristi drugu break-loptu u gemu, te sigurnim servisom osvaja set.

Drugi i nakraći set, Stosur je dobila ponajprije jer je došlo do uravnoteženja u pogreškama, Australka ih je u toj dionica načinila 13, odnosno samo četiri više od Errani, ali je zato potpuno dominirala winnerima (17-4). Vrlo brzo bilo je 5:0, pa se Errani i prije kraja drugog počela pripremati za odlučujući treći set.

Povela je Talijanka 2:0, ali se Stosur vratila do 3:3. Ključni je bio 8. gem u kojem je Errani došla do 15:40 i dvije break-lopte. Međutim, Stosur se nakratko spasila i izborila izjednačenje. No, talijanska tenisačica dolazi do nove prednosti i realizira 3. loptu za obrat i vodstvo 5-3. U zadnjem gemu Errani nije pružila nikakvu priliku Stosur na svoj servis i talijansko slavlje moglo je početi.

Do sada se finalistice Roland Garrosa, Marija Šarapova i Sara Errani, nisu međusobno susretale na WTA Touru.

Vekić u juniorskom polufinalu parova

Hrvatska tenisačica Donna Vekić gorak je okus poraza u 2. kolu pojedinačnog dijela juniorskog Roland Garrosa djelomično "isprala" plasmanom u polufinale parova s Bjeloruskinjom Aleksandrom Sasnovič.

Vekić i Sasnovič su relativno lako, za sat i 26 minuta igre, u četvrtfinalu nadigrale Švicarku Belindu Bencic i Slovakinju Nataliju Vajdovu sa 6-4, 6-2.

Za finale će se hrvatsko-bjeloruska kombinacija ogledati s 2. nositeljicama, Darijom Gavrilovom i Irinom Kromačevom iz Rusije.

Roland Garros, tenisačice, polufinale:

Šarapova (2) - Kvitova (4) 6:3, 6:3

Errani - Stosur (6) 7:5, 1:6, 6.3

Roland Garros, juniorke, četvrtfinale parova:

Vekić / Sasnovič - Bencic / Vajdova 6:4, 6:2

Pročitajte više