Danska - Portugal: Ronaldo i ekipa pred eliminacijom, Dancima se smiješi četvrtfinale

IAKO su na Euro došli potiho kao potpuni autsajderi znajući protiv koga će morati igrati u skupini, Danci su pokazali kako ih se nikada ne smije otpisati. Momčad Mortena Olsona uzela je u 1. kolu Eura mjeru Nizozemcima, a tom je pobjedom nakratko podsjetila danske navijače na slavnu 1992. godinu kada su kao zamjena za Jugoslaviju došli do europskog trona. Večeras je pred Dancima nova utakmica u kojoj više ne mogu računati na pritajenost i iznenađenje.

Danci znaju kako pobijediti Portugal

S početkom od 18 sati Danci će krenuti u lov na četvrtfinale, a protivnici Portugalci su im je itekako dobro poznati. Naime, te dvije momčadi igrale su međusobno u skupini u kvalifikacijama za Euro.

"Posljednji put kada smo igrali protiv Danske u listopadu Dancima je trebala pobjeda da budu prvi u skupini i to su napravili. Međutim, ovo je sasvim druga priča", rekao je portugalski izbornik Bento, koji je ulogu favorita prepustio upravo Dancima:

"Moramo prihvatiti da su Danci u velikoj prednosti nad nama. Oni imaju tri boda i smiješi im se četvrtfinale. Nas je poraz od Njemačke stavio u vrlo tešku poziciju, ali već smo se ranije nalazili u takvim situacijama", poručio je Bento.


Danci su u skupini prošli kao prvoplasirana momčad te su bacili Portugalce u baraž, gdje su kasnije igrači Paula Benta porazili Bosnu i Hercegovinu i ostvarili vizu za Ukrajinu i Poljsku.

U posljednjoj međusobnoj kvalifikacijskoj utakmici Ronaldo i ekipa poraženi su u Kopenhagenu 2:1, a valja istaknuti kako su Danci vodili 2:0 sve do sudačke nadoknade kada je upravo Ronaldo ublažio poraz. U prvoj utakmici u kvalifikacijama, Portugalci su došli do uvjerljive pobjede od 3:1 golovima Ronalda i dvostrukog strijelca Nanija.


Ako gledamo sveukupno njihove susrete, onda je očita dominacija Portugalaca koji su čak sedam puta tukli Dance, dva puta remizirali i tri puta izgubili.

Najveći poraz Danci su pretrpjeli 1971. godine kada ih je Portugal u Portu rastavio na proste faktore, bilo je 5:0 za momčad koju je predvodio Eusebio.

Portugal posljednje četiri utakmice ne zna za pobjedu



U 1. kolu ovog Eura Danci su napravili veliko iznenađenje i pobijedili su Nizozemsku 1:0 golom Krohna-Dehlija, koji je također matirao Portugalce na posljednjem njihovom susretu.

"Pobjeda protiv Nizozemske nas je podigla, ali ne smijemo večeras "zaspati" protiv Portugala. Oni su nesretno izgubili od Njemačke, dok smo mi imali puno sreće protiv Nizozemske. Tu sreću trebamo i danas", rekao je danski izbornik.

U slučaju poraza Portugal bi bio prva reprezentacija koja se nije plasirala u četvrtfinale na ovom Euru.

"Možemo mi govoriti što god želimo, referirati se na povijest i prijašnje utakmice, ali realnost je takva da danas jednostavno Danska mora pasti", poručio je Bento, čija reprezentacija u posljednja četiri ogleda još uvijek ne zna za pobjedu.

Pročitajte više