David Nalbandian - genijalac i jedan od posljednjih teniskih romantičara

Foto: Guliver Image/Getty Images

U MIROVINU je otišao jedan od posljednjih teniskih genijalaca David Nalbandian. Nevjerojatni Argentinac od tenisa se oprašta u 32. godini kao 231. tenisač svijeta i osvajač jedanaest ATP naslova.

Tenis mu, nažalost, nikada nije bio u prvom planu iako je još od ranog djetinjstva iza rodne kuće imao teniski teren koji je napravio njegov djed Armenac. Upravo na tom terenu se stvarao veliki talent koji u povijest odlazi kao najbolji ikad bez osvojenog Grand Slam turnira i kao najtalentiraniji tenisač koji nikada nije bio "broj 1".

Najbliži Grand Slam tituli bio je na Wimbledonu 2002. godine, ali ga je u finalu zaustavio Lleyton Hewitt. Ujedno je to i jedino njegovo finale najvećih svjetskih turnira.

S kupanja stigao u Šangaj i osvojio završni Masters

Ostat će upamćen i po osvajanju završnog Mastersa. Te 2005. godine nije ni trebao putovati u Šangaj, no uskočio je nakon otkaza Andyja Roddicka. Nerado je uskočio, jer se već spremao za ribolov, svoju omiljenu zanimaciju. S kupanja je došao u Kinu i našamarao Federera i društvo.

2007. školovao Federera, Nadala i Đokovića

Na terenu je mogao sve, ali samo onda kad to poželi. Tako je 2007. godine poželio dokazati Federeru, Nadalu i Đokoviću, tko je doktor tenisa. Na posljednja dva Mastersa, u Madrid i Pariz stigao je nakon razočaravajuće sezone u kojoj je više vremena proveo na relijima nego na teniskim terenima. Na gostujućem terenu u Madridu uništio je španjolsku zvijezdu Nadala u četvrtfinalu sa 6:1, 6:2, a zatim su pali i Đoković i Federer. Na tome se nije zaustavio, te je u Parizu ponovno srušio Federera u osmini finala, a onda u finalu još jednom razbio Nadala sa 6:4, 6:0.

Magični bekend, nogometni fanatizam i udaranje suca

Pamtit ćemo ga i po bekendu, vjerojatno uz Agassijev najbolji u povijesti. Po "forzanju" za River Plate, kluba zbog kojeg je propuštao turnire i kasnio na svoje mečeve. Pamtit ćemo ga i po udaranja suca u finalu Queen`sa protiv Čilića nakon čega je diskvalificiran. Pamtit ćemo Davida i po nevjerojatnom zalaganju za Davis Cup reprezentaciju Argentine s kojom nikada nije uspio osvojiti naslov prvaka iako je igrao tri finala.

Posljednje mečeve odigrat će krajem godine protiv prijatelja Nadala... Posljednje, ako se ne odluči vratiti iz mirovine, ponovno pomesti konkurenciju i otići sa stilom.

Dotad, možemo uživati u njegovim čarolijama...

Pročitajte više