Davor Šuker - od Osijeka preko Reala do fotelje prvog čovjeka HNS-a

DAVOR ŠUKER postao je novi predsjednik Hrvatskog nogometnog saveza. Šuker tako nakon velike igračke karijere postaje osmi čovjek na čelu našeg nogometa. Ovo je njegova biografija.

Dobro došo´ predsjedniče: Šuker od Markovića preuzeo hrvatski nogomet - "Moja misija je pobjeda"

Šuker rođen je 1. siječnja 1968. godine u Osijeku, a karijeru je započeo kao 16-godišnjak, u svojem rodnom gradu. U u bijelo-plavom dresu nogometnog prvoligaša iz grada na Dravi proveo pet godina. Do 1989. godine ubilježio je 91 nastup uz 40 golova, kada se dalo naslutiti o kakvom je napadačkom talentu riječ. NK Osijek napustio je i naredne dvije sezone igrao za NK Dinamo, u čijem je dresu odigrao 60 utakmica i zabio 30 golova. Na vrata zagrebačkog kluba tada je zakucala Sevilla i mladog napadača više ništa nije moglo zadržati u domaćoj ligi.

U Andaluziji počinje prava priča o Davoru Šukeru. Osim po 153 nastupa i 76 golova u Primeri, Šuker će Sevillu pamtiti i sezoni koju je odigrao zajedno s velikim i kontroverznim Diegom Armandom Maradonom.  Nevjerojatan osjećaj za loptu, brzina i klinička preciznost zabijanja, sve to isplivalo je na površinu u pet sezona provedenih u klubu na zapadu Španjolske. 1996. godine za čak 11 milijuna eura seli u glavni grad Španjolske. Već u prvoj sezoni u Real Madridu postiže tri hat-tricka i osigurava kraljevskom klubu naslov prvaka Španjolske. 1998. godine osvaja Ligu Prvaka., ukupno postigavši 40 golova u tri sezone na Santiago Bernabeu.

U međuvremenu je branio i  boje nacionalnog dresa. Hrvatsku vrstu doveo je na Europsko prvenstvo 1996. godine i nezaboravni Mundijal 1998. Redom su padali Jamajka, Japan, Rumunjska i Njemačka. U utakmici za treće mjesto zabio je protiv Nizozemaca i donio povijesno treće mjesto na prvom nastupu na globalnoj smotri, okitivši se naslovom najboljeg strijelca svjetskog nogometnog prvenstva Igre u Francuskoj zapazio je i Arsene Wenger te ga 1999. godine za šest milijuna eura dovodi u Arsenal. Na Highburyju je Šuker proveo te jednu sezonu gdje je u 30 nastupa ubilježio 11 golova. Novi milenij dočekao je u West Hamu, a poslije jedanaest nastupa i dva gola prešao je u Munchen 1860, gdje je dvije godine kasnije i završio karijeru.

Ukupno je u karijeri odigrao više 466 utakmica u svim natjecanjima, a zabio je preko 220 golova. U dresu reprezentacije debitirao je 1990. godine, a u 69 internacionalnih susreta zabio je čak 45 golova, što ga čini najboljih strijelce u povijesti hrvatske nogometne vrste. 1998. godine proglašen je drugim najboljim igrače Europe (iza Zinedinea Zidanea), dok je iste godine dobio nagradu za trećeg najboljeg igrača na svijetu (iza Zidanea i Ronalda). Šest puta proglašen je najboljim igračem Hrvatske, a dospio je na popis 100 najvećih nogometaša 20. stoljeća.

Nakon završetka karijere pokrenuo je "Davor Šuker Soccer Academy" u Zagrebu, gdje prenosi svoja životna iskustva, ali i prva nogometna znanja koja je stekao upravo u Osijeku. Godine 2010. ušao je u skupštinu HNS-a kao izaslanik Zagrebačkog nogometnog saveza (ZNS), a u lipnju 2011. godine izabran je u UEFA-inu Nogometnu komisiju. 5. srpnja 2012. godine postao je nakon Mladena Vedriša, Damira Matovinovića, Đure Brodarca, Nadana Vidoševića, Josipa Šoića, Branka Mikše i Vlatka Markovića, osmi predsjednik Hrvatskog nogometnog saveza.

Pročitajte više