Dinamo na PSV, Rijeci skupina s Betisom i Lyonom!

Screenshot: Youtube, Uefa

DINAMO će u skupini B Europa lige igrati s nizozemskim PSV-om, ukrajinskim Černomorecom i dobro im poznatim Ludogorecom iz Bugarske, dok je Rijeka u skupini I s Lyonom, Betisom i Guimaraesom! Utakmice se igraju 19. rujna, 3. i 24. listopada, 7. i 28. studenog te 12. prosinca.

Dinamo je mogao proći puno gore. Za očekivati je da će se za drugo mjesto boriti s Černomorecom i Ludogorecom. Rijeka ima težak zadatak, ali i vrlo atraktivnu skupinu. Kantrida nastavlja živjeti u euforiji. 

>>> Uskoro opširnije o protivnicima te izjave iz hrvatskih klubova...

Evo kompletnog pregleda skupina drugog po jačini Uefinog klupskog natjecanja:

PREDIGRA ZA ŽDRIJEB:

Od 48 sudionika 12 skupina Europa Lige, samo pet sati prije ždrijeba bila su poznata imena njih 46, da bi dva sata kasnije bio izbačen i Bešiktaš, a umjesto njega ubačen Tromso!

Čudesa iz Uefinog lonca: Zamjenika izbačenog Fenera, izvukla "loto-djevojka"!


Uoči ždrijeba svjedočili smo presedanu. Prvi razlog je Fenerbahče, koji bi se plasirao ispadanjem iz play-offa Lige prvaka, ali je na dvije godine izbačen iz Europe zbog namještanja. Njegovo mjesto zauzeo je ciparski APOEL, ali kao "lucky loser", jer Uefa je u 9 sati u "lonac" stavila imena svih klubova koji su eliminirani u play-offu Europa Lige i izvukla ime onog kojeg je jučer izbacio belgijski Waregem. Ali, sada će Ciprani ipak ići u skupinu natjecanja umjesto izbačenog turskog kluba.

AZ-ova jutarnja matineja: 31 minuta strepljenja između prvog pota i ispadanja na zapaljenom stadionu!

Još bizarniji bio je razlog zbog kojeg nismo znali hoće li u skupinu EL nizozemski AZ ili grčki Atromitos. AZ je prvu utakmicu u Grčkoj dobio 3:1, ali je jučer pola sata prije kraja uzvrata u Alkmaaru, pri rezultatu 1:0 za Atromitos, utakmica prekinuta jer je na stadionu izbio požar!

Prema Uefinim pravilima, u ovakvom slučaju, meč se nastavlja od trenutka prekida kada se za to steknu uvjeti, pa su ova dva kluba danas od 11 sati odigrala preostalu 31 minutu revanša i tek tada, manje od sat i pol prije ždrijeba skupina Europa Lige, znala su se imena svih 48 klubova koji će se u njoj natjecati ove sezone!

Ali ni to nije prošlo bez dramatike: AZ, koji je od jučer gubio i bio s igračem manje, imao je dakle pola sata da na svom "zapaljenom" stadionu sačuva prednost. Ali, u jutrošnjoj skraćenoj matineji, primio je još jedan gol i prošao dalje "kroz ušicu igle": Domaćim porazom 0:2, s ukupnih 3:3, ali zbog više golova u gostima.

Nema smisla raditi simulacije skupina, kada ispadanje/prolazak samo jednog kluba i njegovog koeficijenta, domino-efektom mijenjaju sve, a ovdje se nisu znala dva

Tako da cijelo jutro nismo mogli znati kako će klubovi biti raspoređeni u četiri jakosne skupine, a samim tim niti raditi simulacije grupa u kojima bi mogli igrati Dinamo i Rijeka, jer kao što smo napisali prije nego što je izvučen APOEL, ulazak u ždrijeb (preko jutrošnje "lutrije") nekog od favorita eliminiranih u play-offu (Saint-Etienne, Spartak Moskva, Nice, Udinese, Stuttgart, Braga) potpuno mijenja sve.

APOEL kao sretni gubitnik: Ispali iz Europa Lige, pa upali u drugi pot prije ždrijeba!

Upravo to se i dogodilo, jer Ciprani, kojima je skupina Europa Lige darovana, imaju odličan koeficijent (35.366, dok je Dinamo, koji je skupinu EL sportski izborio, na 25.916) i "od nikud", jer ih u ždrijebu nije trebalo biti, eto ih u drugoj jakosnoj skupini. Štoviše, prije nego što je AZ teškom mukom sačuvao prednost, čak su privremeno bili i u prvom potu, ali su se onda spustili za jedan razred nakon prolaska momčadi iz Alkmaara.

Bilićev Bešiktaš izbačen!


Između Fenerovog loto-zamjenika i AZ-ovog polusatnog strepljenja hoće li biti u prvom potu ili ispasti, desio se još jedan dramatičan obrat prije početka ždrijeba: Također je došao iz Švicarske, ali ne iz Uefinog sjedišta u Nyonu: Sportski arbitražni sud u Lausannei (CAS) odbio je žalbu Bešiktaša na Uefinu odluku o izbacivanju iz europskih natjecanja za sezonu 2013/14.

Podsjećamo, Uefa je klub koji vodi Slaven Bilić, prije mjesec i pol kaznila izbacivanjem iz europskih natjecanja na jednu sezonu, nakon što je istraga pokazala da su 2011. do osvajanja turskog kupa došao namještanjem utakmica.

Bešiktaš je natjecanje po skupinama Europa Lige izborio ukupnom pobjedom nad norveškim Tromsom 3:2, ali kako je CAS odbio njihovu žalbu, Uefin petočlani odbor za hitne slučajeve, u natjecanje je vratio norveški klub.

Uefine jakosne skupine za ždrijeb Europa Lige:

Prva

Valencia CF (ESP)
Olympique Lyonnais (FRA)
Tottenham Hotspur FC (ENG)
FC Dynamo Kyiv (UKR)
PSV Eindhoven (NED)
FC Girondins de Bordeaux (FRA)
FC Rubin Kazan (RUS)
Sevilla FC (ESP)
R. Standard de Liège (BEL)
ACF Fiorentina (ITA)
SS Lazio (ITA)

AZ Alkmaar (NED)

Druga

APOEL FC (CYP)
PAOK FC (GRE)
FC Salzburg (AUT)
KRC Genk (BEL)
GNK Dinamo Zagreb (CRO)
FC Dnipro Dnipropetrovsk (UKR)
Trabzonspor AŞ (TUR)
FC Anji Makhachkala (RUS)
Real Betis Balompié (ESP)
Wigan Athletic FC (ENG)
Swansea City AFC (ENG)
SC Freiburg (GER)

Treća

Eintracht Frankfurt (GER)
Vitória SC (POR)
Legia Warszawa (POL)
Maccabi Haifa FC (ISR)
SK Rapid Wien (AUT)
FC Paços de Ferreira (POR)
Estoril Praia (POR)
FC Sheriff (MDA)
FC Chornomorets Odesa (UKR)
NK Maribor (SVN)
FC Kuban Krasnodar (RUS)
IF Elfsborg (SWE)

Četvrta

Maccabi Tel-Aviv FC (ISR)
FC Slovan Liberec (CZE)
FC Thun (SUI)
SV Zulte Waregem (BEL)
Apollon Limassol FC (CYP)
Tromsø IL (NOR)
FC St Gallen (SUI)
Esbjerg fB (DEN)
HNK Rijeka (CRO)
CS Pandurii Târgu Jiu (ROU)
PFC Ludogorets Razgrad (BUL)
FC Shakhter Karagandy (KAZ)

Pročitajte više