Dinamo u Ligi prvaka protiv Bayerna, Arsenala i Olympiacosa!

Foto: Getty Images/Guliver Images, UEFA

DINAMO će u svom petom povijesnom nastupu u Ligi prvaka igrati protiv Bayerna, Arsenala i Olympiacosa. Raspored još uvijek nije potvrđen, ali Modri bi prvu utakmicu trebali odigrati 15. ili 16. rujna.

> Dinamovci zadovoljni: Veselimo se punom stadionu i atraktivnim suparnicima

Mamićima se ostvarila želja

Dinamo je ponovno bio sretne ruke u ždrijebu. Osim što su u skupini dobili atraktivne protivnike, Bayern i Arsenal, koji ujedno znače i pune tribine, Modri će igrati protiv Olympiakosa protiv kojeg mogu uloviti i nešto bodova. Naravno, svaki osvojeni bod u Ligi prvaka donosi bogatu premiju. Pobjeda je teška 1.5 milijuna eura, dok je remi vrijedan 500 tisuća eura.

Sve tri ekipe već su gostovale na Maksimiru

Dinamo je do sada igrao s dva od tri protivnika u skupini. Modri su protiv Arsenala izgubili u dva navrata 2006. godine, kada su u plavom dresu igrali Luka Modrić, Vedran Ćorluka i Eduardo. Upravo je Dudu u Londonu poentirao protiv kluba u kojem će tada nastaviti karijeru. Kako bilo, Topnici su slavili sa sveukupnih 5:1 (3:0, 2:1).

Što se tiče Olympiacosa, Dinamo je posljednji put igrao protiv njih davne 1998. godine. U prvoj utakmici odigranoj u Grčkoj, Modri su izgubili 2:0, a uzvrat u Maksimiru završio je 1:1.

Bayern će prvi put u Ligi prvaka igrati službenu utakmicu protiv Dinama, iako im gostovanje u Maksimiru nije strana stvar. Bavarci su gostovali u Zagrebu 2005. godine u sklopu prijateljske utakmice protiv najboljih igrača HNL-a, a slavili su s 2:0. Za hrvatsku momčad tada su igrali Turina, Čutura, Drpić, Ćorluka, Cesar, Mamić, Bošnjak, Modrić, Mitu, Vukman i Da Silva, a izbornik ekipe Tomislav Ivić ubacio je još Vrdoljaka, Posaveca, Ibričića, Brkljaču, Benka i Bartolovića. Bayern je nastupio u sastavu: Kahn, Lucio, Karimi, Makaay, Ze Roberto, Ballack, Jeremies, Salihamidžić, Hargreaves, Ismael i Guerrero, a vodio ih je Felix Magath.

Naravno, ne smijemo zaboraviti niti na Kup velesajamskih gradova sezone 1962/63, kada je Dinamo bavarskom divu zadao jedan od najtežih poraza u povijesti. U prvoj utamici momčad Milana Antolkovića predvođena Jerkovićem i Zambatom slavila je na gostovanju u Njemačkoj s 4:1, dok je uzvrat u uzvratu nije bilo golova.

Kova i Modrić napadaju Ibru, Eduarda i Srnu

Od ostalih skupina, čekaju nas vrlo zanimljivi okršaji u skupini A gdje se sastaju PSG, Real, Šahtar i Malmo. Velika želja ostvarila se Zlatanu Ibrahimoviću koji će igrati protiv svojih Šveđana, a čekaju ga okršaji i protiv Hrvata; Luke Modrića i Matea Kovačić te Darija Srne i Eduarda. Naravno, bit će "veselo" i u susretima Šahtara i Reala.

Raketa protiv Džeke i Pjanića

Aktualni prvak Europe Barcelona, za koju nastupa Ivan Rakitić, kreće u obranu naslova u skupini E, a tamo će igrati protiv Bayera, Rome i BATE-a. Mario Mandžukić i njegov Juve okreću se susretima protiv Seville, Borussije Mönchengladbach i Manchester Cityja.

Casillas sprema osvetu Mou

Iker Casillas, pak, kreće u osobnu misiju. Njegov novi klub Porto igrat će protiv Chelseaja kojeg vodi Jose Mourinho. Javna je tajna da se Iker i njegov bivši trener u Realu baš i ne vole pretjerano. Van Gaalov United vratio se u Ligu prvaka, a skupina im i nije pretjerano zahtjevna; PSV, Wolfsburg i CSKA.

I za kraj, po imenima možda i najslabija skupina jest ona H u kojoj se sastaju Zenit, Valencia, Lyon i Gent.

>>> Što donose elitne skupine: Real vladar, ispada se i s 12 bodova

>>> Dinamovci žele Bayern i Messija

Skupina A: PSG, Real Madrid, Šahtar, Malmo 

Skupina B: PSV, Man. United, CSKA, Wolfsburg  

Skupina C: Benfica, Atletico Madrid, Galatasaray, Astana

Skupina D: Juventus, Man. City, Sevilla, Mönchengladbach

Skupina E: Barcelona, Bayer Leverkusen, Roma, BATE

Skupina F: Bayern, Arsenal, Olympiacos, DINAMO

Skupina G: Chelsea, Porto, Dinamo Kijev, Maccabi Tel Aviv  

Skupina H: Zenit, Valencia, Lyon, Gent

18:40 Završen je ždrijeb Lige prvaka. 

18:30 Kucnuo je čas! Na redu je četvrta jakosna skupina u kojoj se nalazi i Dinamo! Bivši Barcin igrač Eric Abidal izvlači kuglice...
 
18:22 Treću jakosnu će izvlačiti legenda Carles Puyol.
 
18:15 Počeo je ždrijeb druge jakosne skupine...
 
18:12 Završen je ždrijeb prve jakosne skupine. Rakitićeva Barca je u skupini E, Mandžin Juve u skupini D...
 
18:05 Ronaldo sjedi ispred Messija. Inače, obojica se i dalje natječu za najboljeg strijelca Lige prvaka svih vremena. Prošle sezone su stali na 77 golova.
 
18:00 Gianni Infantino, kao i uvijek do sada, vodi glavnu riječ u ždrijebu.
 
17:50 O sudbini 32 kluba večeras će odlučivati legende; Javier Zanetti, Paolo Maldini i Andoni Zubizarreta...
 
 

17:45 Počeo je ždrijeb Lige prvaka! 

17:43 Zoran Mamić: Ne bi bilo loše da za protivnike dobijemo Real i Bayern...

17:40 Stigao je Cristiano Ronaldo...
 
17:30 Posljednjih 15 minuta do početka ždrijeba. Evo što kažu neki od igrača i trenera...

Ćorić: Volio bih igrati protiv Barcelone zbog Lionela Messija.

Van Gaal: Ne mogu utjecati na ždrijeb, a ovako i onako neću ni gledati izvlačenje jer ću biti na utakmici druge momčadi.

Lahm: Priznajem, volio bih ponovno vidjeti Schweinsteigera, ali United je vrlo jak protivnik. Tako da bi mi bilo draže da izvučemo slabijeg protivnika. Bez obzira, ako želimo osvojiti Ligu prvaka, moramo pobijediti sve do kraja, a to bih zbilja volio da još jednom u karijeri podignem pehar pobjednika.
 
17:25 Ždrijeb će pratiti i Lionel Messi...
 
17:15 Barcelona nas je kratkim videom podsjetila tko je gazda Europe...

 
16:45 Igrači, treneri i ostali predstavnici klubova polako pristižu, a među prvima se pojavio Andres Iniesta.
 
16:32 Navijači diljem Europe raspravljaju o novoj sezoni Lige prvaka. I dok većina raspravlja o potencijalnim protivnicima, dio engleskih navijača sprda se s Liverpoolom.
 
16:30 Ovo je Mamićeva priča - Od Remetinca do Lige prvaka
 
16:20 Sve je spremno za ždrijeb skupina LP-a. Dinamo će u Monte Carlu predstavljati Zdravko Mamić i Amra Peternel.
 
Nakon raspleta posljednjih utakmica play-offa za Ligu prvaka, UEFA je potvrdila i sastav skupina (potova) u koje su razvrstane 32 momčadi. 
 
Hrvatski prvak nalazi se u posljednjem "potu", među najslabijim klubovima elitnog natjecanja, uz najveća iznenađenja kazahstansku Astanu i škotski Celtic te BATE Borisov, Maccabi TA, Gent, Wolfsburg i Borussiju Mönchengladbach. To je društvo koje je Dinamo izbjegao, što znači da mu ponovo prijete najveći europski klubovi.
 
Evo tko su mogući protivnici Dinama:
  
Pot 1: Barcelona, Chelsea, Bayern München, Juventus, Benfica, Paris, Zenit, PSV Eindhoven
 
Pot 2: Real Madrid, Atlético, Porto, Arsenal, Man. United, Valencia, Bayer Leverkusen, Man. City
 
Pot 3: Shakhtar Donetsk, Sevilla, Lyon, Dynamo Kyiv, Olympiacos, CSKA Moskva, Galatasaray, Roma
 
Pot 4: BATE Borisov, Borussia Mönchengladbach, Wolfsburg, Dinamo Zagreb, Maccabi Tel-Aviv, Gent, Malmö, Astana
 
Prema propozicijama ždrijeba, nije moguće da se nađu klubovi iz iste države u istoj skupini, a spriječen je i međusobni okršaj ruskih i ukrajinskih klubova.
Bayern i Real napunili bi Maksimir
 
Ukoliko se poigramo projekcijama ždrijeba, najteža, ali i najatraktivnija grupa za Dinamo bi bila ona s, primjerice, Bayernom, Real Madridom i Romom.
 
Ukoliko bude sreće, gledajući snagu protivnika, Modri bi se mogli naći u skupini, recimo, s PSV-om, Portom i Olympiacosom, što bi barem prije početka natjecanja nudilo nadu da se u nekom pozitivnom raspletu mogu boriti za treće mjesto ili čak prolazak skupine.
 
To su, recimo, dvije krajnosti, ali moguća je i skupina s jednim, možda i dva, izrazita favorita, a koja bi nudila priliku za okršaj za treće mjesto i nastavak natjecanja u Europskoj ligi na proljeće. Chelsea, Atletico i Dynamo Kijev su članovi skupine koja se uklapa u taj scenarij.

Dodjela nagrade za najboljeg igrača Europe

Ždrijeb skupina Lige prvaka održat će se u Monacu od 17:45. U Monte Carlu dodijelit će se i UEFA-ine nagrada za najboljeg igrača Europe. Nagradu koja je osnovana 2011. godine do sada su osvajali Messi, Iniesta, Ribery i Ronaldo, a za prošlu sezonu novinari iz 54 zemlje članice UEFA-a birat će među sljedećim imenima:

Neymar (Braziz / FC Barcelona)

Paul Pogba (Francuska / Juventus)

Andrea Pirlo (Italija / Juventus, New York City FC)

Cristiano Ronaldo (Portugal/ Real Madrid CF)

Luis Suárez (Uruguaj / FC Barcelona)

Carlos Tévez (Argentina / Juventus, now CA Boca Juniors)

Arthuro Vidal (Čile / Juventus)

Gianluigi Buffon (Italija / Juventus)

Eden Hazard (Belgiuja / Chelsea FC)

Lionel Messi (Argentina / FC Barcelona)

Kroz kvalifikacije su se do Lige prvaka probili Dinamo, Manchester United, Bayer Leverkusen, CSKA Moskva, BATE Borisov, Astana, Valencia, Šahtar, Maccabi Tel Aviv i Malmo.

Direktan plasman u natjecanje po skupinama izborili su Barcelona, Real Madrid, Atletico Madrid, Sevilla, Chelsea, Manchester City, Arsenal, Bayern Munchen, Wolfsburg, Borussia Moenchengladbach, Juventus, Roma, Benfica, Porto, PSG, Lyon, Zenit, PSV Eindhovem , Dynamo Kijev, Gent, Galatasaray i Olympiakos.



 

Pročitajte više