Drugi put rukometaš: Venio Losert je novi hrvatski stjegonoša za OI u Londonu!

VIJEĆE HOO-a prekinulo je polemiku: Venio Losert nosit će hrvatsku zastavu na otvaranju Olimpijskih igara u Londonu 27. srpnja. Vijeće je odluku donijelo jednoglasno na sjednici održanoj u Zagrebu. 

Losert je nositelj dvije zlatne olimpijske medalje, iz Atlante i Atene, a OI London bit će njegov četvrti nastup na OI, čime udovoljava glavnim kriterijima HOO-a.

"Naravno da je to velika čast, toliko sam sretan da sam još uvijek u... Nisam u šoku, ali sam zbunjen sam malo, moram biti iskren. Znam da je tu bilo još sportaša koji su vrijedni nošenja hrvatske zastave na Olimpijadi. Ovo je kruna karijere, ne postoji više od ovoga", u dahu je izgovorio Losert nakon što je saznao da je odabran:

"Vjerujem da nije nezasluženo, ali vjerujte mi da nikom nije glavni motiv odlaska na Olimpijadu nošenje zastave. Svakome bi bila ogromna čast nositi zastavu."

Venio nasljeđuje Ivana: "Obojica smo sretni, veliki smo prijatelji, a opet rukometaš nosi zastavu"

O očekivanjima od rukometne reprezentacije u Londonu Venio je kazao: "Imamo reprezentaciju koja može biti u konkurenciji osvajača medalja, tu je nekih 5-6 ekipa i nadam se da možemo biti u tom krugu. Turnir je težak, imamo tešku grupu, ali vjerujem da možemo. Razgovarao sam s Ivanom, i njemu je bila ogromna čast. Obojica smo sretni jer smo veliki prijatelji, ali i zbog činjenice da će po drugi put jedan rukometaš nositi zastavu. Potvrda je to rezultata koje rukomet nosi u hrvatskom sportu. Što se tiče moje ozljede, dobro se osjećam i treniram. Ujutro ćemo napraviti magnetsku rezonancu i mislim da ću već od sutra normalno trenirati."

U užem izboru za stjegonošu, prema prijedlozima nacionalnih sportskih saveza, bili su i Igor Hinić, Ana i Lucija Zaninović te Šime Fantela. Filip Ude i Snježana Pejčić nisu se našli u užem izboru, jer nastupaju 28. srpnja ujutro, te bi višesatna svečanost otvaranja večer prije dovela u pitanje kvalitetu njihovog nastupa.

Hrvatsku olimpijsku delegaciju na Igrama činit će 108 sportaša, te 94 službene osobe. Nikada nismo imali toliku delegaciju na nekim igrama. Toj brojki potrebno je pridodati jednu rezervnu igračicu i jednog rezervnog igrača rukometa. Hrvatske sportašice (44) i sportaši (64) nastupit će u 18 sportova. Najveći dio delegacije otputovat će u London 23. srpnja.

U Barceloni 1992. godine zastavu je nosio Goran Ivanišević. Njega je 1996. u Atlanti naslijedio Perica Bukić, a 2000. godine u Sydneyu ta čast je pripala Zoranu Primorcu. Na igrama u Ateni 2004. zastavu je nosio Dubravko Šimenc, a 2008. godine u Pekingu Ivano Balić.

Pročitajte više