Dvanaest finala: Zato su Nadal i Đoković magični

JEDINO što je sigurno danas u Monte Carlu je da će se prekinuti jedan niz. Ili će Novak Đoković zaustaviti Nadala na putu da osvoji osmu uzastopnu titulu u Kneževini ili će Rafael Nadal nakon sedam uzastopnih poraza napokon pronaći rješenje za Novakovu igru i pobijediti ga.

Đoković uspješniji od Nadala u finalima

Rafa i Nole imaju dugu povijest međusobnih dvoboja u finalnim mečevima turnira. Igrali su do sada dvanaest puta, a uspješniji je Srbin sa sedam pobjeda. No Španjolca posebno brine činjenica da nije pobijedio Novaka u završnici nekog turnira još od 2010. godine.

Prvo finale igrali su 2007. godine u Indian Wellsu, a pobjednički pehar je podigao Rafa nakon što je pobijedio sa 6:2 7:5. Na sljedeći okršaj u finalu se čekalo četrnaest mjeseci, sreli su se na travi Queen˙sa, a u uzbudljivom meču slavio je Španjolac sa 7:6(6) 7:5.

Prva finala na zemlji odigrali su 2009. godine, a bolji je bio Nadal, tada prvi tenisač svijeta. Na terenu u Monte Carlu, na kojem će i danas igrati, Nadal je pobijedio rezultatom 6:3 2:6 6:1. Međutim treći set nije bio ni izbliza toliko lagan za Rafu koliko rezultat pokazuje.

U prvom gemu Nadal je magičnim poenom spasio brejk loptu, da bi se potom Novakova igra raspala. Novo finale između dva sjajna tenisača odigrano je četrnaest dana kasnije, a Rafa je ovaj put lakše došao do pobjede sa 7:6(2) 6:2. Posljednju pobjedu u finalu protiv Noleta, Rafa je upisao na US openu 2010. godine. U meču kojeg je ometala kiša Španjolac je bio bolji nakon četiri seta 6:4 5:7 6:4 6:2.

Noletova era

Nakon tog meča započela je era Novaka Đokovića. Nole je mlatio Rafu gdje je stigao, nije mu bilo bitno je li u pitanju beton, zemlja ili wimbledonska trava. Sve je započelo tamo gdje su odigrali i prvo finale, u Indian Wellsu. Nadal je osvojio prvi set 6:4, ali je onda Novak ubacio u brzinu više i dobio preostala dva seta sa 6:3 i 6:2.

Nije prošlo mnogo do novog okršaja u završnici turnira u Miamiju, ali se ništa nije promijenilo u odnosu na prethodni meč. Nadal je ponovo istim rezultatom dobio prvi set, a zatim je Nole zaigrao čarobno i sa 6:3 7:6(4) osvojio drugi Masters te sezone. Iako se očekivalo da će Rafa, kao kralj zemlje, dominirati u Madridu i Rimu to se nije dogodilo. Đoković je na Rafinom teritoriju pobijedio još lakše nego u Americi. U Madridu je bilo 7:5 6:4, a u Rimu dva puta po 6:4 za Novaka.

Nakon što je preko Rafe osvojio četiri Mastersa, Đoković je pokazao da je spreman i za osvajanje najvećih turnira. Čak tri Grand slam naslova je osvojio pobijedivši Nadala, a možda bi i spojio sva četiri najveća turnira da se nije umiješao Federer koji je izbacio Đokovića u polufinalu Roland Garrosa i tako možda spasio Nadala poraza i u četvrtom finalu.

Najprije je Novak učinio ono o čemu je sanjao kao dječak. Podigao je pehar pobjednika Wimbledona, a u finalu je pobijedio Nadala sa 6:4 6:1 1:6 6:3. Tri mjeseca kasnije osvetio se Rafi za poraz na US openu. Ponovo je Rafa osvojio jedan set, ali više nije mogao. Posljednji meč su odigrali ove sezone u Australiji, a Nadal je tu pružio najveći otpor. Vodio je Španjolac s 4:2 i 30-15 u petom setu, ali je tada promašio čist bekend i vratio Đokovića u život koji je na kraju pobijedio sa 7:5 u tom setu. Uživajte u magičnim poenima iz tih finala:

Rafa je prošle sezone izgubio dva (Madrid i Rim) od četiri turnira na kojima je bio kralj. Ima li Novak snage ove sezone srušiti i preostale tvrđave Španjolca, Monte Carlo i Roland Garros.

Pročitajte više